22.11.16

Pesan Buat Ashraf Amirul

Ashraf AmirulJuly 1, 2016 at 1:57 PM
Assalamualaikum,
Bang Sam, ada tips tak untuk kuatkan hati ni? sbb dulu sy di kolej kemahiran, saya kena ejek sebagai budak BLUR, org mengata belakang sy, tp alhamdulillah berjaya tamat kan pengajian SKM TAHAP 3 ..sekarang ni nk sambung TAHAP 4 di ILP KL .. tp disebabkan teringatkan pasal org ejek2 saya tu saya jadi lemah pula nk sambung belajar... ada tips tak Bang Sam?

Walaikumsalam.. Hai Mirul.. Sori lambat reply soalan kamu pada entry Kuchai Lama tu... 

Sebenarnya apa yg kamu sedang hadapi adalah sebahagian drpd lumrah kehidupan sbg hambaNya.. Kamu kena sabar dan redha dan selalu berpesan kpd diri sndiri betapa stp yg beriman itu pasti akan diujiNya.. Itu yg pertama.. Kedua, jgn mudah terkesan dengan ejekan trhadap diri kamu.. Jgn saiko diri dgn apa yg org kata... Ape yg kamu mahu dlm hidup kamu kamu pasti tahu... Nak sambung belajar adalah impian kamu... Kenapa harus peduli dengan ejekan org sekeliling....? 

Teruskan dan cabar diri kamu utk terus maju.. Kamu maju bukan utk siapa2 tetapi utk diri kamu.. Rewardnya kamu akan rasa bila brjaya nanti... Mirul, ini sekadar cabaran belajar... belum lagi cabaran sebenar bila kamu mula melangkah ke alam pekerjaan satu hari nanti... Kalau waktu belajar ini kamu dh nak mengalah, kelak kamu pasti tak tahan dengan pancaroba dunia sebenar di alam pekerjaan... Cuba buktikan yg diri kamu mampu.. Cabar diri!

Jangan lupa berdoa... Doa tu senjata utama kita sbg mukmin... Dekatkan diri kita kepadaNYa... Usaha.. Doa.. Terus berdoa... Doa la utk kejayaan kamu.. Doa agar dilapangkan dan dipermudahkan usaha kamu... Dan jgn lupa doakan ibubapa kamu... disamping tidak salah doakan untuk rakan-rakan yang mengejek kamu tu... Kalau jiwa masih lemah dan kacau... Cuba rajinkan diri utk mengaji... Ini tips la.. Mengaji, dan selepas mengaji tu, sebelum tutup alquran tu, cium alquran tu.. Tarik nafas dalam-dalam.. Insya allah akan rasa tenang selepas tu... Tulah yg sy selalu buat kalau hati brgundah.. Down.. Rasa risau dan sebagainya... 

Come la... Sikit baru.. Jgn patah semangat! Kita sama-sama masih belajar...Keepidap.. Dongibab!

10.4.16

Kesian Isteri Aku...

Hari ni mendobi di Bubble Zone... Sekali penutup washing machine tu tak tertutup rapat dek terselit tshirt secara tak sengaja... Nahh mengalir air cucian keluar dari mesin...

Nak stop tak bole... Terpaksa la dimop sepanjang masa sementara menunggu siap...

6.4.16

Baru Aku Tau

Yang aku duk hamun selama ni... Bukan sebab Aps Blogger ni yg tak betui... Aku yang tak tau... Gambar ada saiz... Tak bole 'pick' yang besar dari galeri...

Dah aku setting gambar 'hi def' memang la tak support... Tu yang tak habis kuar notifikasi "cannot publish post" tak sudah-sudah...

Ok... Ni nak try... Bole tak... Snap terus giant poster depan mata ni... 3.. 2...1.... Smile!

Tiada Kehidupan

Hai buddies... Salam subuh... Syukur kerana pada hari ini kita masih bisa bangkit dari tidur... Rasa sejuk ke tulang dua tiga hari ini berbanding waktu subuh sejak sebulan dua ni... Ekuinoks dah nak berakhir agaknya... Mudah mudahan...

Bila kita dibangkitkan tuhan di waktu pagi ni, maknanya kita masih hidup... Ada kehidupan yang perlu ditempuh selama lebih kurang 16 jam lagi (tolak 8 jam tidur normal)... Ada juga yang kurang... Dan ada juga yang lebih dari itu bergantung kepada setiap individu...

Apa yang aku isi dalam hidup ini selama berjam-jam seharian? Basic kehidupan... Celik mata, mandi... Sarapan... Kerja... Lunch... Kerja... Pulang... Mandi... Makan malam... Tidur... Paling basic, rutin yang sama seperti orang lain...

Rutin-rutin ni akan berselang atau diisi dengan tabiat tabiat atau amalan amalan atau tugasan tugasan atau cabaran cabaran atau berak kencing... Berbual... Ketawa duka... Sakit pening dan macam-macam lagi... 

Hmmm... Setiap orang, berlainan pengisiannya... Sama ada ok atau tidak ok... Baik atau buruk... Berjaya atau tidak...  Pendek kata... Ada pro dan cons... Ada positif... Ada negatif...

Apa pengisian hidup kau orang ye? Apa kehidupan kalian selain basik kehidupan yang ada tu? Selain bangkit... Mandi.. Sarapan... Kerja dan lain lain macam yang aku sebut tadi?? Apa yang korang isi...?

Datang sini, adakah ini rutin kalian? Atau kalian ditugaskan ke sini... Mencari sesuatu barangkali... Atau ke laman sosial lain seperti Facebook, Instagram, Twitter untuk mencari sesuatu... Sebagai bahan untuk kalian selitkan dalam rutin harian kalian?? Rutin perbualan barangkali...?

Atau sebagai rutin mencari post-post terbaru di laman sosial yang kau rasai menyentuh kau serta rakan-rakan kau dan langsung kau menghubungi diorang sebagai bahan bergossip dan menyebarkan kebencian ke dalam hati?? Kau ajak ramai-ramai membenci sebab rutin kau yang tak berjati diri memerlukan crowd ramai untuk support kau...

Aku sedang meletakkan rutin tidak peduli dalam kehidupan... Dan cuba meletakkan rutin pandang kehadapan... Berfikiran jauh kehadapan... Yang baik baik lah... Sebab apa...? Kehidupan aku bukan untuk rutin kau hari ini... Semalam... Atau esok... Kau yang sebok yang memasukkannya... Then... Grow up... Go get a life... Tak bahagia dengan kehidupan kau, jangan salahkan orang lain...

5.4.16

Bangsat La Kau Ni

Hai... Sini pun kau masuk ke mencari bahan? Dapat detect la... Pi jahanam la dengan niat kau tu... Sampai kat sini pun mencari bahan... Teruk sangat genetik ''melayu'' kau...

Dah dah... Aku x de hal dengan kau... Jangan sibuk dengan hal aku... Kau kau... Aku aku... Aku x kacau kau...

Aku x mintak hormat kau... Aku hormat kau... Jadi sebagai jalan terbaik... Lebih baik kita diam...

Jangan sebok...