27.11.14

Beruk Punya Melayu!


Orang x nak berubah, kita nak buat macam mana tuan2?... Tu la sy kata, tahap mcm ni punya gaya, hantar manusia level nabi pun untuk ubah, tak akan berubah... 

Dulunya, waktu zaman bersembah duli, dikata management x bagus... Kuda-kudakan kakitangan...
 Hamba abdi la... Kerja bagai hamba tebusan la... Sampai menyumpah-nyumpah bebagai... 

Tapi tak apa, pasal management dulu, instead of dikatakan kuda-kudakan kakitangan x pernah kacau apa kakitangan nak buat... Tu yang seronok... Kerja tanpa ada prosidur pun x apa... 

Tapi sesekali tu, berbunyi jugak... "aku kena buat kerja orang lain... @##@#@#@!;@("#@..." menyumpah-nyumpah kononnya... "apa laaaa nasib jadi anak tiri!!! @#?:#:(:-#:(' (menyumpah-nyumpah)... Bla bla bla bla...

Dah tu, bila orang nak betulkan yg tak betul... Meletakkan prosedur as something yg perlu diikut... Kerja lebih bersistematik, telus dan lagi tak perlu pikul kerja orang lain... Pun menyumpah... 

Pasal apa? OT kena kacau? Bukan kacau, tapi nak buat sesuatu kena bijaksana dan pada yg "hak"... Bukan claim buta atau membabi buta... OT, isu lama... Dari zaman pak kaduk lagi... Aku, ni, setahun x bole claim OT, pasal kna pikul jawatan paksa rela tu.. Sumpah aku merungut... Layankan aje... 

Bila org tegur kerja perlu ada sistem, dikatanya "idea mengarut"... Pelik la. Bekerja dlm food establisment, lagi tempat latihan, dan diminta bekerja bersistematik, berhemah dlm berbelanja, SOP... Disiplin... Punctuality.. Integriti... Dan bla bla bla perkara yg relevan, pun dikatanya mengarut.? Pun salah... Pun x betul...?

Yang betul apa ya? Ambil sikit revenue harian untuk wang saku sendiri agaknya...yang tu tak apa... Bole, kira halal... Rembat duit dan buat makan2? Tu tak apa kot... Hukumnya untuk seronok2 slps penat bekerja, tak apa.. Yang penting libatkan semua... Ramai-ramaila kita tanggung... 

Datang kerja lewat (jadual pkl 7, datang pukul 11) tu betul agaknya... Punch in perakam waktu, then x punch out, tau2 alter punch card dan claim kerja lebih masa... Macam tu betul agaknya... 

Hmmm... Entah laaaa... Nak buat macam mana... Everything take personal... 

Ade jenis orang, lbh rela kena maki pasal hal kerja, tak kisah la sebab benda tu benar... Ada setengah orang, prefer orang lain kena maki bagi pihak dia... Dia pi sembunyi... Padahal kerja tu, kerja dia... Orang lain kena tanggung.. Lagi teruk, ada setengah org langsung tak dak fungsi, tapi suka jadi tukang gelak bila org lain kena maki... 

Funny la... 

Betul la... Kalau hidup sekadar hidup, Beruk pun hidup... Kalau kerja sekadar kerja... Kerebau kat sawah pun kerja... 

Nonsence..

P/S: Phrase "Beruk Punya Melayu" tu inspire dari Filem Rock arahan Mamat Khalid... Jangan nak sentap lelebih. Reality!

Kejadahnye Apps

Beli talipon anriod memahal. Download aplikasen. Bila nak guna "unfotunedly Blogger stop working". Kejadahnya. Bengong punya apps!... 

Maaf la jujur dari hati, tanpa selidik apa puncanya...

25.11.14

Tak Bercakap Rabu: Kebodohan



Sia-sia Malam

Kian melarut aduh malam.
Yang tak lari dari kelam.
Aduh malam.
Mata tak mahu pejam.
Malam jangan kejam.
Jangan seram.
Hindar suram.
Bagi aku padam.
Walau hanya satu jam.
Bimbang besok fikir ku tak tajam.