10.11.12

Blogger Nak Balik Kampung

Tu dia... Esok nak balik kampung... Bercuti la kite ye... Ingat nak mancing di Teluk Buih or Air Papan... Tapi tengok la... Musim tengkujuh ni nak mancing ape ye dak?! Tengok la nanti... Ape-ape hal nanti gua update... 

4.11.12

Move On


Jom berdrama swasta. Sape nak jadi Mak Kiah. Sape nak jadi Latip. Sila angkat tangan. Nah hafal skrip ni "Move On La Sangat":

"Udah-udah la tu Latip. Hidup kamu ni bukan drama swasta. Ini kan pulak Filem Hindustan. Udah-udah la beria-ia sangat kamu memuja Bibah tu macam bidadari. Kamu ingat Bibah tu hadap sangat dekat kamu tu?" leter Mak Kiah terhadap Latip, si anak bujangnya yang sedang frust becinta dengan Cik Bibah Bin  anak Tok Penghulu Dolah.

"Eh mak ni. Bibah tu sayang kat Latip la mak. Biasalah. Ni semua ujian dari Allah SWT terhadap Latip. Macam zaman-zaman mak ngan bapak dulu tu. Time tengah hangat-hangat berkapel tu. Biaselah ade pasang surutnye" jawab Latip.

"Kapel maple... Ewaaahhhh pandai dia mengajo kite pulak. Kamu ingat zaman aku dulu ade ke kapel ehhh... Amende tu... Maple... Ehhh.. Mapley... Ahhh.. Entah ape entah tu. Mane ade. Aku ngan bapak kamu dulu, bejumpe pun tidak. Semua tok ngan nenek kamu ngejas kan tau" pandai pulak Mak Kiah sebut perkataan 'adjust' tu.

"Alahh zaman tu lain mak. Zaman Latip ni dah lain" balas Latip

"Mane lain nye. Zaman aku dulu, makan nasik jugak. Kamu tu makan nasik jugak. Zaman aku dulu pakai baju jugak. Zaman ni bebaju jugak. Cume pesen je dah lain. Tak de lainnye. Udah la tu.. Udah... Lupekan je la Si Bibah tu. Biar la mak je carikkan jodoh untuk kamu. Amacam?" pujuk Mak Kiah.

"Carik kan? Ikshhh... Tak nak la mak. Ade pulak main carik-carikan. Ingat senang-senang ke Latip nak terima macam tu je. Habis tu Bibah tu Latip nak letak mana?"

"Balik-balik Bibah. Balik-balik Bibah. Heyy... Si Bibah tu, bulan depan dah nak menikah dengan Si Budin tu tau. Kamu jangan nak main wayang pulak. Jangan nak merepek. Sedo sedo sikit. Jangan nak mimpi siang-siang hari ni" bebel Mak Kiah ke telinga Latip.

Oooo... Cik Bibah tu dah nak menikah rupenye... 


"Hmmm. Latip ingat, Latip nak kuar la dari kampung ni"

"Waaaa... Ini baik punya drama ni. Ni drama mana pulak kamu ikut ni? Drama Rosam Nor? Ke drama Rusdi Ramli?" sindir Mak Kiah.

"Tak mak. Ni betul-betul punya. Latip nak mulakan hidup baru. Latip nak berhijrah ke Kuala Lumpur" jawab Latip beria-ia.

"Hahaha... Ni sah la kamu dah terikut-ikut drama Rosam Nor ni? Udah la tu Latip. Duduk je la kampung ni. Lagi baik. Jangan nak merapik la. Mane kamu nak cekau modal nak ke Kuala Lumpur tu. Ingat duduk di Kuala Lumpur tu senang ke?"

"Modal? Sebenarnye modal tak susah. Latip dah jual dah kebun pusaka ngan rumah ni kat Taukeh Ah Leong tu. Dia kata nak cari tapak untuk besarkan kedai runcit dia. Tanah pusaka tu pulak nak dijadikan kebun sayur katanya. Jadi Latip jualkan je la pade dia" begitulah keterangan Latip. Mak Kiah tak terkata. Mata terbeliak. Nafas mula mencungap-cungap. Tak lama kemudian pandangan menjadi gelap. Mak Kiah terlentang pitam dengan mulut yang berbuih-buih.

Hmm... Move On La Sangat!!!

3.11.12

Ngantuk Yang Bertapi-tapi


Entah beberapa kali agaknya, aku gagal tidur lena. Bukan tidak mengantuk. Tapi tatkala malam menjelma, jejak sahaja kepala ke bantal, secara tiba-tiba fikiran aku bagai dituju-tuju, bagai diasak-asak. Semacam seram. Kalih ke kiri tak boleh. Kalih ke kanan tak boleh. Sudahnya, posisi mengiring dengan badan dirapatkan ke dinding menjadi pilihan. Entah apa yang aku seramkan pun aku kurang jelas. Bila mata mula terlelap, lelapnya tak sampai 5 minit dan aku terjaga semula. Rasa seram tu bagai mahu ikut ke dalam tidur lantas buat aku terjaga. 

Aku tak boleh tidur. Lagi lah kalau tidur di dalam kelam. Gelap buat aku rasa seakan lemas. Sudahnya mesti ada lampu yang perlu aku pasangkan. Biarlah terang dari aku kelemasan. Tension sendiri! Esok perlu bangun awal untuk kerja. Tapi jauh-jauh malam begini masih terkebil-kebil menanti tidur. Masih memikirkan seram. Itu belum mimpi yang serabut yang buat aku bingung keesokan harinya. Entah la... Aku mulai rimas...      

1.11.12

Ikan Paus Terbesar Ditemui?

Ini ialah ikan paus terbesar barangkali... Tetapi apakah ikan paus paling besar sekali di alam maya ini?

Soalan tu sebenarnya aku dapat dari seorang kakitangan dapur tempat aku bekerja. Bunyinya lebih kurang macam ni "Abang Zul, dalam banyak-banyak ikan paus la, ikan paus ape yang paling besar dalam dunia?". Nampak simple. Kalau soalan tu ditanya di depan PC, sure aku akan Google dulu. Tapi soalan tu di tanya di tempat parkir kereta. Nak Google dgn hand phone tentu member tu kate aku mengelat pulak. Phuiii! Tak dapat aku menjawab soalan tu...

"Paus pembunuh..." aku bedal je jawapan tu.
"Apa plak. Ade lagi besar..." dia counter balik jawapan tu.
"Bapak ikan paus pembunuh" bapak tentu lebih besar dari anak.
"Tak de-tak de. Salah" salah jugak.
 "Ahh! Tak tau la. Ape dia?" give up dan ready je la dengan trick 
mamat sekor ni.
"Okey... Ikan paus yang paling besar di dunia ialah..."

Ikan paus...
Celup tepung... 
"Ikan paus paling besar di dunia ialah Ikan Paus Celup Tepung..." 

Serious bila aku dengar jawapan tu, aku memikirkan tang mana rasionalnya. Ikan paus celup tepung? Termenung sekejap. Mamat sekor ni dah menyeringai sengihnya. Celake! Hahahaha... Baru aku prasan. Ikan paus tu, bila dah dicelup dengan tepung, tepung yang menyalut ikan paus tu akan memberi saiz yang lebih extra kepada ikan paus tu. Ape kejadahnye la hai nak celup ikan paus tu dalam tepung. Ingat nak goreng ke ape ke... Dah nama pun teka-teki kan..? Terkono den hari tu. Agak lawak of the day jugak soalan tu. Heheeh... 

Saddlone


Hujan lebat di luar sana. Aku jenguk-jengukkan blog-blog yang terlintas difikiran. Saddlone "The Me By TheWhoHuh"... Yang ni salah satu. Macam ade berontak di sana. Aku nak baca berontak yang seterusnya. Sebab aku suka!