31.12.11

Terbaik 2011

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Insyaallah dalam beberapa jam sahaja lagi tirai 2011 akan dilabuhkan bersama disingkapkan tirai tahun baru 2012. Aku yakin walau di mana juga berada, tahun baru ini pasti disambut dengan penuh keazaman serta semangat yang tinggi. Bercakap tentang keazaman, sudah ditetapkan azam baru? Aku mudah sahaja, nak turunkan berat badan… Nak turunkan berat badan serta turunkan berat badan. Hehehe…

Sekembalinya ke Shah Alam kelak, pastinya jadual hidup seharian pasti akan bertambah sibuk. Kerjaya pasti akan terus mencabar dan terus dicabar. Semoga segala ujian yang bakal ditempuh dengan penuh bertenaga dan bersemangat positif. Selain jadual kerja, jadual program gym jugak agak pack. Mencabar diri sendiri, satu hari 1 jam di gymnasium bermula 3 haribulan ni… Hmm.. Kecuali terhalang dek “kesibukan” kerja… (Belum-belum dah beralasan.. Macam mana tu?)

Blog? Tentang blog ni, aku tak nak terlalu meletakkan obsesi yang terlalu tinggi. Tak mahu sudah berjanji-janji itu dan ini… Aku rasa cukuplah tahun 2012 nanti, aku dapat menulis sekerap mungkin dengan entry-entry yang menarik. Korang pun paham kan “strok” penulisan aku. Sebolehnya yang best-best sahaja akan dipublishkan... Maaf la, kepada yang tak gemar entry panjang lebar, kat sini bukan tempatnya… Tapi, kalau korang minat gaya penulisan yang halus, kreatif yang boleh menerawangkan minda serta imaginasi korang, marilah bersama-sama aku di sini… Selalu-selalulah dating ke TheTimelines ni…

2011… Untuk Blogger yang malas serta selalu sibuk dengan urusan harian, pencapaian 2011 untuk TheTimelines ni, boleh la buat aku puas hati… Puas hati dengan hasil yang berjaya diketengahkan… Cuma dek kerana pertumbuhan serta kerancakan perjalanan blog ni yang agak perlahan, dari segi trafik, aku akui agak kurang menggalakkan… Kadang-kadang terasa penat jugak menulis karya panjang-panjang ni,  bila kurang mendapat “hit” dari pembaca. Tapi, aku letak isu trafik tu sebagai seseatu yang tak menjadi pematah semangat untuk aku terus menulis… Aku yakin, korang datang, cume sekadar menjadi pengunjung “senyap”...

Bercerita tentang sentuhan 2011. Aku puas bila dapat menghasilkan satu-satu entry yang bila aku baca semula, aku bertanya pada diri sendiri… “Aku ke yang menulis ni”… Aku pun tak sedar kadang-kadang… Tau-tau entry tu siap… Mungkin dek kerana hanyut sangat atau pun ni la yang selalu orang cakap “roh” dalam penulisan… Hooo… Apsal tetiba aku rase meremang ni… Jeng jeng jenggggg…

Mungkin kesempatan yang ada ni, elok kalau di rewind semula entry-entry yang aku anggap sentuhan terbaik sepanjang 2011… Bak kata seorang sahabat melalui komen yang dihantar, “inilah gaya penulisan aku, yang menjadi identity kepada blog TheTimelines ni”. Mari kita imbau kembali….

Entry ni bercerita tentang Arwah Atuk aku. Panjang lagi ceritanya dan masih belum disudahkan sepenuhnya. Harap korang sedia menanti kesudahan mahupun kesinambungan bagi entry ni. Balik kampung ni, may be dari borak-borak dengan abah aku, mungkin secara tak langsung dapat menambah sedikit sebanyak idea untuk Pesan Atuk II nanti. Insyallah…

Sombong
Bila hidup aku dikelilingi dek manusia-manusia yang kian menyombong diri, aku mula terfikir, ape puncanya. Jiwa aku mula berontak dengan perangai sombong mereka. Selalu aku terfikir, sebagai manusia yang ade perasaan sakit hati bila melihat orang sombong, kenapa mereka tidak memillih untuk menjadi seorang yang easy going, boleh bercampur dan bertegur dengan sesiapa sahaja selain memilih manjadi manusia yang sombong… “Sombong” bertanya beberapa persoalan disamping merungut serta menyesali kesombongan itu sendiri. Kalau korang tak sombong… Bacalah Sombong… Pesan untuk teman-teman, juga diri sendiri…

Entah apa yang buat aku teringat pada Abang Honel lantas mengabadikan kisahnya ke dalam kisah “Abang Honel”.  Simpati juga belas ehsan… Jom serta kembara zaman kecilku melalui Cerita Zaman Kecil: Abang Honel…

Kisah yang selalu aku baca untuk menguatkan diri sendiri… Mungkin ini yang orang putih duk kata “form zero became hero”. Kuchai Lama, mengupas kisah anak kampungan yang mahu membuktikan dirinya selalu boleh seperti orang lain… Kisah yang elok dibaca sebagai motivasi diri…

Serah pada yang pakar… Kadang-kadang sakit hati serta meluat melihatkan sikap segelintir tetamu hotel tempat aku bekerja. Masing-masing datang dengan style serta lagak. Cuma dalam lagak serta style tu, ada juga yang buat aku tersenyum sinis di dalam hati… Bila bercakap tentang etika, ia adalah sesuatu yang perlu dipesankan serta dipelajari. Tidak kira apa status korang…

Antara entry yang paling panjang yang pernah aku tuliskan… Entry ni, aku mengajak korang terbang ke zaman dahulu kala. Zaman purbawara. Ade ala-ala kisah Sang Puteri dengan Putera Katak sikit. Tapi aku adaptasikan ke alam Melayu kita. Maka terlahirlah Hikayat Putera Katak ni…

Aku membayangkan filem-filem kartun Pixar Animated Studio masa menulis entry ni. Inspirasi dari kartun-kartun Toy Story, Cars, The Bug’s Life Story dan sebagainya. Terlahirlah kisah Bohlpen, sebatang pen yang penuh cabaran… Kenapa tajuk entry ni “Pen Merah, Pen Biru. You Marah, I Love You”? Korang kenelah bace…

Drama Juvana: Babak-babak Yang Tak Dipertontonkan Kepada Umum
Salah satu watak dalam Drama Juvana tu ialah watak Cikgu Zakiah lakonan Ezreen Azminda. Seorang cikgu yang cool lagi cun melecun. Aku dengan senang hati mengabadikan kisah tambahan buat Cikgu Zakiah dalam “Drama Juvana: Babak-babak Yang Tak Dipertontonkan Kepada Umum”… Tak sangka pulak aku, entry ni menjadi antara  yang terhangat sepanjang tahun lepas.

Itu dia tadi, antara yang terbaik sepanjang 2011. Kalau korang rajin, kais-kais la lagi di arkib tu… Ade beberapa lagi entry best yang tak tersebut di sini. Buat korang semua, terima kasih coz sudi berkunjung kemari. Aku yakin, kunjungan korang tu, datang bersama sokongan buat aku. Teruskan member sokongan. Semoga 2012 nanti, aku kan lebih gigih dalam menghasilkan karya-karya yang baik buat korang semua…

p/s: ade blog? Tak de? Tak pe… Kalau minat, tulislah blog… Kalau tak minat menulis, setidak-tidaknya membaca… kalau dua-dua tak minat, korang datang sini untuk apa?... Hmm Tanya sama hati, apa niat anda…
Selamat Tahun Baru 2012…..

30.12.11

Sesi Bertemu Peminat

Hari ni bermulalah percutian aku selama lima hari. Esok akan bertolak balik ke kampung, Felda Nitar 1, Mersing Johor. Jadi buat peminat-peminat aku di Johor, tunggulah kemunculan aku di sana. Sepanjang lima hari ni, akan dipenuhi dengan aktivi Tour of Johor atau  dalam Bahasa Melayu Jelajah Johor. Korang tunggulah aku di karnival-karnival di tempat korang. Peminat-peminat yang berada diluar Johor jom sertai sekali. Jangan lepaskan peluang ni sebab aku bakal menghiburkan korang dengan lagu-lagu best dari album-album mahupun single terbaik aku, antaranya:

1. Wah... Syoknye Menjaga Tepi Kain Orang

2. Tak Baik Mengumpat 
(Sekuel untuk lagu "Wah... Syoknye Menjaga Tepi Kain Orang")

3. Depan Senyum. Blakang Mengata

4. Dah Tak De Bende Lain Nak Dibuat... Kawan Sendiri Pun Nak Diumpatnya

5. Cerita Pasal Orang Lain Depan Kita...

6. Depan Orang Lain, Cerita Pasal Kita Pulak
 (Sekual untuk lagu "Cerita Pasal Orang Lain Depan Kita...")

7. Seronok Tengok Orang Lain Nampak Bodoh

8. Sehari Tak Malukan Orang Lain, Macam Tak Lengkap Ke-Fardhuan Hidup

Selain aku, ade juga rakan-rakan seperjuangan lain yang bakal memeriahkan karnival tu. Antaranya barisan pelakon-pelakon Drama "Menokok Nambah Cerita Mengikut Sedap Mulut" antaranya Farsha Sandarkan Bahu Mu, Eman Anwar Manan, serta Zainab Dolah (Pelakon baru). Jadi kalau korang nak temui mereka ni, pastikan datang ke setiap karnival di tempat korang. 

Tak ketinggalan juga. Penampilan istimewa atlet bertaraf dunia, siapa lagi kalau bukan Juara Dunia Acara Memangkah Sazali a/l Polailajju. Sazali baru sahaja dinobatkan sebagai juara dunia dalam acara Memangkah (bagi kategori Mengaibkan Orang Lain) yang berlangsung di Chennai India. Dalam kejohanan itu, Sazali telah berjaya menewaskan seteru utamanya siapa lagi kalau bukan Atlet Memangkah tuan rumah Vernam Vernam Sigh Jr. (VVSJr). Lebih membanggakan lagi, Sazali berjaya menewaskan VVSJr dengan kutipan mata yang cukup besar.  Ekoran kekalahannya kepada Sazali, VVSJr juga turut mengistiharkan persaraannya dari sukan memangkah. 

Wahhh... Lihat, orang kita, menjadi johan sukan Memangkah di peringkat dunia. Aku yakin, ade ramai lagi atlet-atlet memangkah yang bakatnya tak diketengahkan. Pasti negara kita tidak akan ketandusan bakat-bakat pelapis dalam sukan ini. Untuk tahun-tahun mendatang, aku yakin kita pasti akan menjadi kuasa besar dalam Acara Memangkah ni. Bukan sekadar kategori Mengaibkan Orang Lain, malah dalam kategori-kategori lain seperti kategori Tak Takut Dada Dosa Mengumpat, kategori Mengata Berirama, serta Memalukan Orang Lain Berkumpulan.

Jadi buat peminat-peminat sekian. Ape tunggu lagi. Jom meriahkan serta gamatkan suasana. Jumpa di sanaaaa!!!!!

24.12.11

Cerita Tentang Status Facebook

Adakah anda mengupdate di Facebook dengan ungkapan-ungkapan seperti ini:

1. Sesungguhnya aku tidak mampu hidup tanpa mu...

2. Saya sayangkan awak.. Saya harap awak sayang saya seadanya..

3. Saya mungkin tak mampu wujud pada mata awak selalu... Tetapi saya mahu wujud dalam hati awak selamanya...

4. Saya selalu tenang di sisi awak... Sebab awak buat saya tenang..

5. Saya lega bila awak ungkapkan awak cintakan saya. Tapi saya lebih lega kalau awak cakap dengan hati yang jujur...

6. Selalu saya berdoa agar bertemu dengan cinta sejati... Rupa-rupanya tuhan makbulkan bila saya berjumpa awak...

7. Saya selalu berdoa agar awak terus setia dengan cinta kite...

8. Hari ni saya masak. Sambil masak saya, bayangkan dan impikan, apa agaknya reaksi awak bila pertama kali merasa masakan saya bila kite kawin nanti...

9. Awak saya mencintai awak...

10. Awak... Cinta saya pada awak, sedalam lautan samudera..

11. Sesungguhnya aku merindui mu...

12. Dan sebagainya (banyak lagi la...)


"Adakah Kalian merasa meremang-remang pada bulu-bulu tengkuk, ketiak, hidung, *****, ******,  kalian ketika membaca ungkapan-ungkapan di atas?!" dengan suara bergema-gema......


"Pendek kata... Panjang tak kata ape... Panjang diam je..." 

Heheh.. Pendek kata, seandainya kalian mengupdate status Facebook kalian dengan ungkapan-ungkapan sedemikian, secara automatiknya, aku akan berasa loya-loya serta kembang anak tekak... Agak anoying dan menjengkelkan... Seolah-olah, dunia kalian hanya berlegar-legar dengan dunia cinta kalian semata-mata...


 "Ade aku kesah????" 


Ape kata, copy and paste kalimah bersulam cinta tu ke dalam message dan post kepada insan-insan yang berkenaan... Amacam..?

Aku pun suka berkongsi cerita... Tapi tak semua aku kongsikan... Sebab aku bimbang, tersalah kongsi, nanti ia akan jadi CERITA... 

9.12.11

Selamat Buat Semua

Cari rentak... Memperbetulkan mentality... Ada masa, aku menulis kembali... Selamat buat semua... Selamat tahun baru yang kian menghampiri... Menulislah selagi mampu... 

21.11.11

Catatan Petang: Selamanya (Dedikasi Buat Pasukan Harimau Malaya)

Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!


Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

(Altimet)
Inilah tunah tumpahnya darah ku,
Negara pasukan biarlah hanya satu,
Harimau kami berlari laju,
belang nak tertanggal dari baju,

Harimau kami cekap gelecek,
Pertahanan lawan tumbang sederet,
Bila turun padang berumahkan gelanggang,
Kalau berani mari bersandang....


Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

(Joe)
Semua berlari hingga tiada keringat,
GOL pertama untuk negara kedua untuk pingat,
Bila atas padang main tak ingat,
Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat,

Pernahkah ada harimau yang jinak?,
Jawapannya tidak semestinya lincah,
Penyokong ke stadium beranak pinak,
Untuk mu MALAYSIA kami sana....


Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

(Carleed Khaza)
Hey,nari kita semangat,
HITAM KUNING terpahat,
Mari kita berjuang,
Tempur berperang di padang,

Sekali lagi,
Maju lagi,
Serang lagi,
Gagah berani sebati,

Tidak genat tenang,
Dengar sorakan Gemilang,
HARIMAU MALAYA PASTI MENANG!!!


Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

Berjuanglah ke titisan peluh yang penghabisan! Buktikan Malaysia Sentiasa Bisa! Eh.. Boleh.. Malaysia Boleh!

20.11.11

Catatan Pagi: Ahhh Peduli Apa, Kubur Lain-lain!!!

"Ahhh peduli apa, kubur lain-lain!!!"

Cop... Cop... Sebelum mengungkapkan ungkapan "kubur lain-lain" tu, mari renung-renungkan...

  • Mandi jenazah tu, tak mandi sendiri... Orang lain yang mandikan...
  • Adakah kain kafan itu,  akan kita sarungkan sendiri, ke badan sendiri?
  • Bagaimana dengan solat jenazah...?
  • Dengan izin Allah, mungkin kubur kita lain-lain... Selagi tiada darurat atau sebarang sebab yang memungkinkan kite dikebumikan bersama-sama, cuma, kita tak gali kubur sendiri.
  • Kelak bila mati, kita masih memerlukan insan-insan lain yang masih hidup untuk mengusung jenazah kita ke tanah perkuburan. Keranda tak berjalan sendiri...
  • Bila sampai ke tanah perkuburan, kita tak turun sendiri ke liang lahat tu... Perlu juga dipapah orang-orang yang masih hidup...
  • Dah masuk ke dalam tu, kita tak kambus sendiri tanah tu... Perlu juga orang lain untuk menghayun cangkul untuk kambus kiburan kita...
Jadi, jangan sombong dan ikut kepala sendiri... Orang melayu... Jangan bilang "Ahhh peduli apa, kubur lain-lain!!!"  

19.11.11

10 Perkara Yang Tak Best

1) Bila malam menjelma perkara yang tak best ialah, bila merebahkan badan ke katil, mata tak mahu-mahu lelap... 

2) Melangut-langut dan akhirnya membuka account blogger ni. Ilham tak muncul pun. Semua gara-gara memang tak ada planning untuk menulis entry pun.

3) Menjeling ke Buku Kumpulan Cerpen Sasterawan Negara Keris Mas yang setebal 930 halaman tu. Nak bace ke, tak?... Tak de mood jugak.

4) Kecap-kecap pada lelangit mulut, rasa perit-perit pada kerongkong. Berdehem-dehem beberapa kali untuk melegakan tekak. Ahhh... Tak kurang jugak. Mesti menanti hari untuk bertambah buruk, bertukar kepada demam selesema. 

5) Mata menjeling ke kipas. Pusingannya ligat. Cukup untuk menyejukkan hawa malam. Tapi yang menyakitkan mata ialah kumpulan habuk-habuk kehitam-hitaman yang mulai memenuhi jaring-jaring penutup bilah kipas. Termasuk juga bilah kipas yang mula hitam-hitam dek habuk yang tak terbuang tu. Kalau tak silap, mungkin habuk pada kipas tu la yang menjadi asbab sakit tekak serta selesema yang bakal menjenguk ni. Bila nak dibuang? Sendiri jawab.

6) Bosan

7) Sunyi

8) Mencari-cari diri yang dahulu. Aku sekarang ni, walaupun berduit lebih sikit, berkerjaya baik sedikit, serta punyai ramai kenalan, sebenarnya, masih mencari-cari diri yang dulu. Betul ulas seorang rakan. "Zul dulu zaman kerja part-time kuat amalnya. Sekarang bila dah berjawatan tetap, semua amal tu hilang". Syukur ada sahabat yang menegurkan... 

9) Perut tiba-tiba lapar.

10) Terbayang durmmet dalam peti ais. Nak goreng malas. Nak dimakan mentah jauh sekali. Ape nak buat? Hmmm... Kalau ade orang rumah... Mesti tak timbul isu 10 perkara yang tak best malam-malam ni.  Eeeeiii Gatal! 

17.11.11

Penemuan yang Ditemui

Aku ade terjumpa Gerila Penulisan Kreatif di beberapa laman sesawang ni. Betul ke ape yang aku jumpe ni? 

Di apesal.com
Di PingBusuk

Betul ke ni? 

13.11.11

Jangan Berdukacita, Bacalah Kaedah-kaedah Menuju Bahagia

1. Sedarilah bahawa jika anda tidak hidup hanya dalam sempadan hari ini sahaja, maka akan terpecahlah fikiran anda, akan kacau semua urusan dan semakin bertambah kesedihan dan kebimbangan diri anda. Inilah makna sabda Baginda Rasul: "Jika pagi tiba, janganlah menunggu petang; dan jika petang tiba, janganlah menunggu waktu pagi.

2. Lupakan masa lalu dan semua yang pernah berlaku sebab perhatian yang terpaku pada yang sudah lalu, merupakan kebodohan dan kegilaan.

3. Jangan menyibuk diri dengan masa depan, sebab ia masih berada di alam ghaib. jangan fikirkan hingga ia datang dengan sendirinya.

4. Jangan mudah tergoncang dengan kritikan. Jadilah orang yang teguh pendirian dan sedarilah bahawa kritikan itu akan mengangkat harga diri anda setara dengan kritikan tersebut.

5. Beriman kepada Allah dan beramal soleh adalah hidup yang baik dan bahagia.

6. Sesiapa menghendaki ketenangan, kedamaian dan kesenangan maka dia perlu berzikir kepada Allah.

7. Hamba perlu menyedari bahawa segala sesuatu berdasarkan ketentuan Qadha dan Qadar.

8. Jangan menunggu terima kasih dari orang lain.

9. Persiapkan diri untuk menerima kemungkinan terburuk.

10. Kemungkinan yang berlaku itu ada baiknya untuk diri anda.

11. Semua Qadha bagi seorang Islam baik adanya.

12. Berfikirlah tentang nikmat, lalu bersyukurlah.

13. Anda dengan semua yang ada pada diri anda sudah lebih banyak daripada yang dimiliki orang lain.

14. Dari semasa ke semasa selalu sahaja ada jalan keluar.

15. Dengan musibah, hati akan tergerak untuk berdoa.

16. Musibah itu akan menajamkan nurani dan menguatkan hati.

17. Sesuatu selepas kesusahan itu akan ada kemudahan.

18. Jangan sesekali gagal hanya kerana perkara-perkara tidak mustahak.

19. Sesungguhnya tuhan Maha luas ampunan-Nya.

20. Jangan marah, jangan marah, jangan marah.

21. Hidup ini tidak lebih dari sekadar roti, air dan bayangan. Maka tidak perlulah bersedih hati jika semua itu ada.

22. "Dan di langit pula terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu dan juga terdapat apa telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu." (Surah Az-Zariyat:22)

23. Kebanyakkan dari apa yang anda takutkan tidak akan berlaku.

24. Pada orang-orang yang ditimpa musibah itu ada tauladan.

25. Sesungguhnya jika Allah mencintai sesuatu kaum maka Dia akan memberi cubaan kepada mereka.

26. Ulangilah doa-doa untuk menghapuskan bencana.

27. Anda perlu melakukan kebaikan dan menghasilkan dan tinggalkanlah kekosongan atau pengangguran.

28. Tinggalkan semua desas desus dan jangan percaya kepada khabar angin.

29. Kedengkian atau keinginan yang anda kuat untuk membalas dendam itu hanya akan membahayakan kesihatan anda sendiri, lebih besar daripada bahaya yang akanmenimpa pihak lawan.

30. Semua musibah yang menimpa diri anda adala penghapus dosa-dosa....

Doktor 'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni (Terjemahan, Mohd Sofwan Amirullah)
La Tahzan (Jangan Bersedih)
Muka Surat (118-120)

************

Kalau kalian rasakan artikal ini baik untuk semua, ayuh kongsikan bersama... 

10.11.11

Penyumbang Utama Trafik ke Blog TheTimeLines

Hampir 2 tahun aku mengemudi TheTimeLines ini. Kepada rakan-rakan yang sedia menyokong semenjak penubuhannya sehingga ke hari ini, ribuan penghargaan serta terima kasih aku ucapkan buat kalian. Menjenguk lalu, mencari-cari di carian Google mahupun Yahoo, pembaca senyap, pembaca setia, pengkritik-pengkritik tetap, Rakan-rakan di Gerila Penulisan Kreatif, Jiran-jiran ku di Sahabat Blogger, Kelab Melekat Lekit, serta banyak lagi Group yang mungkin tak tersebut di sini, siapa pun kalian kepada TheTimeLines ini, selagi mana sokongan kamu terhadap TheTimeLines, terima kasih aku ucapkan... Hanya Allah sahaja yang bisa membalas kesetiaan serta keihlasan persahabatan kalian semua...

Di kesempatan ini suka juga untuk aku mengucapkan penghargaan kepada Blog-blog yang setia menyumbang trafik di TheTimeLines... Blog-blog itu adalah:

Terima kasih kerana selalu menyokong dan mendorong...

9.11.11

Cerita Zaman Kecil: Pesan Atuk (Bahagian 1)

Menyelak-nyelak peta ingatan ke zaman-zaman awal remaja, iaitu sekitar 15 tahun umur ku. Ketika tinggal bersama-sama arwah nenek. Nenek... Kata ganti nama, bagi ibu kepada ibu atau bapa. Atau kebiasaannya,perkataan nenek itu adalah gelaran yang ditujukan kepada golongan wanita yang telah lanjut usianya, melepasi usia 60-an. Namun, dikalangan cucu-cucu bagi keluargaku yang sebelah abah, nenek adalah gelaran buat kedua-duanya.  Baik lelaki mahupun perempuan. Cuma yang membezakan jantina kedua-dua nenek ku adalah perkataan ‘jantan’ atau ‘tina’ yang diletakkan mendampingi perkataan nenek itu sendiri. Yang laki-laki, nenek jantan. Manakala yang perempuan, nenek tina. Sudah tentu perkataan ‘tina’ itu sendiri, adalah ringkasan kepada perkataan ‘betina’. Barangkali untuk menjadikan bunyinya lebih sopan sedikit untuk disebut dan didengar. Ketika usia ku di zaman kanak-kanak, aku sering mempersoalkan perihal kata ganti nama itu. Selalu sahaja aku bertanya kepada Mak mahupun Abah. Mengapa?

“Mak, kenapa kene panggil Nenek Jantan? Kenapa kat Batu Pahat panggil Atuk?” aku menyoal emak, lantaran perbezaan aplikasi perkataan ‘atuk’ mahupun ‘nenek’ yang mengelirukan aku pada waktu itu. Kalau pulang ke Batu Pahat, panggilan untuk atuk itu, betul atuk. Tapi kalau pulang ke Mersing, mengapa yang atuk itu, menjadi nenek. Selepas itu, perlu ditambah perkataan ‘jantan’ pula di hujungnya. Bagi Mak pula, bila aku mula terlalu banyak menyoal, jawapannya mudah. “Ntah”. Itu tandanya Mak malas untuk melayan soalan-soalan aku. Bila aku soal abah pula,  akan menjawab dalam nada yang bersahaja. “Memanglah kene panggil macam tu”. Walaupun itu bukanlah jawapan yang menguraikan kekeliruan bagi anak-anaknya. Akhirnya aku mengalah dan tidak lagi mempersoalkan apa-apa. Nenek Jantan pun Nenek Jantan lah…

Berpeluang untuk membesar di Kampung Sawah Dato’ dan tinggal bersama-sama arwah Nenek Jantan menjadikan aku amat mengenali nenek ku itu. Lelaki tua berketurunan Banjar yang bertubuh sedang-sedang sahaja. Ketika berdiri badannya akan bongkok sabut, gara-gara lanjut usia. Tatkala duduk di kerusi, kakinya pasti akan disilangkan. Ada ‘style’. Di malam hari, apabila tidur, tubuhnya akan berkerekot mengiring, tidak kira ke kiri mahupun ke kanan. Kain selimutnya akan ditarik dari hujung kaki hingga menutup sebahagian kepalanya. Seperti juga aku, arwah adalah penggemar kopi O’ yang dibancuh keras-keras. Makannya hanya akan berselera pada lauk-lauk berkuah serta bergulai. Terutama Kari. Tidak kira apa pun, janji kari. Ikan mesti dikari. Ayam, mahu kari ayam. Daging, kalau tiada resepi lain, pilihannya kari. Kari… Kari… Dan kari lagi. Cerewetnya dalam soal makan, boleh tahan. Kalau tidak sedap, dan-dan itu juga dirungutnya. Kalau berminyak, terlebih atau terkurang rasa, waktu itu juga ditegurnya. Kalau sedap, tidak kedekut arwah memuji. Tetapi biasanya selepas makan. Katanya, “syok Yam masak kari hari ni. Bertambah aku makan”, sambil menunjukkan isyarat “good” dengan ibu jarinya.

Seingat aku, arwah memang rajin. Dikala usianya menjangkau 70-an, arwah masih gagah menghayun cangkul di dusun yang terletak kurang lebih sepelaungan di belakang rumahnya. Tanah beberapa ekar itu tekun ditanam dengan serendah-rendah sayur labu, hinggalah sebesar-besar pohon durian. Kalau setakat ingin menyayur, mak tak perlu ke kedai. Baik labu, kangkung, terung, buncis, cili, bendi, juga keladi. Kesemuanya boleh diperolehi secara percuma dari dusun yang dikerjakan arwah.  Itu belum termasuk buah-buahan. Kalau tiba musimnya. Tuhan sahaja tahu, bagaimana mewahnya kami dengan durian, manggis, rambai, kuini, pelam, bacang, tembikai, serta jambu air yang pastinya akan terbiar melacak-lacak ke tanah. Tak terkutip, tak termakan. 

Dalam puluhan pohon durian yang tumbuh gemuk dan subur itu, ada beberapa batang yang aku tanam bersama-sama arwah nenek. Arwah mengajarkan aku bertani. Sesudah tanah dilubangkan, anak semaian durian yang sedia ditanam itu, perlu terlebih dahulu dibacakan surah Al-Kauthar. Nenek segera meraih tangan aku dan dilekapkan pada tanah yang menampung akar anak semaian durian itu.


“Bace Inna a’thoina, reti?” nenek menyoal. Aku mengangguk. Surah lazim dengan 3 ayat itu sama-sama kami bacakan. Sesudah surah itu dibaca, arwah mengajak aku berselawat 3 kali. Sama-sama kami berselawat ke atas nabi. Selesai berselawat, barulah lekas-lekas anak semaian durian itu segera ditanamkan. Begitulah tertib nenek mengajarkan. 


“Kenapa kene mengaji nek?” seperti biasa, aku kanak-kanak yang banyak menyoal.


“Nanti pokok lekas besar. Banyak buah” jawab arwah. 


“Oooo” satu ilmu baru dari arwah, yang sampai ke hari ini masih lekat dalam ingatan aku. 

Persoalan ‘kenapa kene mengaji’ itu sebenarnya punyai persoalan lain yang tersirat. Aku tak tahu bagaimana untuk menanyakannya pada waktu itu. Persoalan itu terbawa-bawa sehingga aku menginjak dewasa. Bila teringat-ingat peristiwa itu, lekas-lekas aku cuba mencari jawapannya. Apakah rasionalnya bacaan ‘Inna a’thoina’ atau surah Al-Kauthar itu ketika menyemai semaian. Lekas-lekas tafsirannya aku cari. ‘Nikmat yang Banyak’. Aku sekadar menganggukkan kepala pada tafsiran makna perkataan Al-Kauthar itu sendiri. Pada makna ayat-ayat yang pertama dan seterusnya terus aku bacakan…


Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) ni'mat yang melimpah-ruah.  Kerana itu dirikanlah solah dan berkorbanlah dengan ikhlas kerana Tuhanmu. Sesungguhnya orang yang benci kepada engkau dialah orang yang putus keturunan” Surah Ni’mat Yang Banyak, Al-Kauthar…


Rapat-rapat aku katupkan tafsir Al-Khauthar sambil menarik nafas sedalam mungkin. Bersama segumpal rasa sebak. Teringatkan arwah. Teringatkan salah satu dari deretan pesannya, yang disampaikan menerusi Al-Khauthar. Sambil berbisik di dalam hatiku…


“Ya Allah… Sama ada hidup mahupun mati rimbunan pohon durian yang pernah aku semai bersama arwah dahulu, biarlah segenap dedaun yang masih segar atau yang telah gugur dari pohon durian itu, bersama buah-buah yang ranum mahupun yang sedang menanti berputik, biarlah keseluruhan perihal pohon-pohon durian itu, dari hujung akar hingga ke hujung pucuk, menjadi amal jariah buat arwah… amin…”


Bersambung…

Dosa

seandainya dosa itu bisa dilihat umpama seekor singa yang bersedia membaham mangsanya... seandainya dosa itu bisa didengarkan umpama letusan gunung berapi... seandainya dosa itu bisa dirasakan umpama patukan sang tedung...  aku mahu berhenti dari melakukan dosa... biar pun sekecil kecil dosa... tuhan... peringatkanlah aku pada dosa-dosa ku... kerana aku adalah hamba mu yang sedang leka... catatan dari hati, melalui gajet kecil ku...

8.11.11

Bangun

Celik mata
Bangun...
Duduk seketika...
Ini hari, hari apa ya?
Ini hari, perlu lakukan apa ya?
Menjeling pada wajah jendela
Ahhh!
Masih kelam...
Namun, mengantuknya sudah habis
Memilih untuk terus bangun
Mandi yang bukan wajib
Bercukur biar rapi
Sedikit sujud
Sedikit syukur
Esok...
Masih adakah bangun...?

TheTimeLines di www.benashaari.com

Apa lagi yang boleh aku kata. Apa lagi yang boleh aku rasa. Bila Otai dunia blog seperti Ben Ashaari menyebut blog kecil seperti TheTimeLines ini di laman blog milik nya. Terima kasih daun keladi, lain kali, kalau sudi, sebut lah lagi. Terima Kasih En Ben.


Semoga dengan terpaparnya TheTimeLines di sana, akan menambahkan lagi ramai kenalan dalam dunia blog ni. Jemput lah masuk... Di sini aku hidangkan kalian dengan entry-entry terpilih hasil tulisan aku. Selamat membaca...

Cerita Zaman Kecil: Abang Honel

Kuchai Lama

Hikayat Putera Nyamuk

Pen Merah, Pen Biru. You Marah, I Love You..

Cinta Mee Segera

Drama Juvana: Babak-babak Yang Tak Dipertontonkan Kepada Umum

Journey

Kasim Pantalon

Episod 1: Hikayat Seri Anggar

Episod 2: Hikayat Seri Anggar

Ini Jalan Ku (Terbit Kembali Bersama Komentar)

Aduhai Saleha

Derap Lantai III

Derap Lantai II

Derap Lantai

Puduraya

 Aku tak sempat nak edit mana-mana kesalahan tatabahasa dalam entry-entry yang aku publish-kan ni. Nanti-nantilah... Jemput lah membaca. Explore la sampai kehujungnya di TheTimeLines ni...

7.11.11

Segmen Review Blog GPK: Teh 'O' Beng

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia. Pagi Isnin yang harmony. Masih dalam suasana raya haji nampaknya. Rata-rata ramai yang masih bercuti, termasuklah aku yang hanya akan mula bekerja semula esok! (Selasa)

Meneruskan cerita. Kembali dengan blog pilihan untuk di-review-kan pada minggu ini (maaf kepada semua, gara-gara lewat sedikit. Maklumlah... Raya...). Kalau nak diikutkan hati yang sedang malas ni, memang tak bergerak la kerja-kerja yang tertangguh ni. Tapi dek kerana semangat nak mereview member-member di GPK, aku gagahkan jugak. Penghargaan buat mereka-mereka yang selalu mendorong dan menyokong.

Minggu ini giliran Cik Teh Fatihah dengan blognya teh 'O' beng. Dalam bahasa melayunya teh o ais. Tak gitu Cik Teh Fatihah? Tertanya aku, kenapa teh 'O' beng. Terus persoalan tu aku rangkumkan, main agak-agak je. Mesti sebab minuman kegemaran tuan empunya blog ni, teh o ais. Tak pun, sempena nama beliau (Teh). Nasib baik Teh... Kalau Kopi ke, Nescafe ke namanya, tentu dah jadi kopi 'O' beng atau Nescafe 'O' beng kan... kan... kan... (kuang ajo punye Sam Banjamin... Main-main dengan nama Cik Teh Fatiah ni)... 
Ini Teh bukan sebarang Teh tau. Ini Teh manyak manis and pandai pose punye!  
    
teh 'O' beng. Apa kata aku...? Pertama kali menjengah... Hmmm... Blog ni amat gegril (betul ke aku mengeja ni?). Sebab ape, tata hiasnye menampakkan ciri-ciri tu.

Kepada yang nak view lebih jelas, boleh la klik sini  

Kreatif tak? Mana dapat ni Teh? Polka dot beserta ribbon tu nampak so gegril. Tak perlu dah warna-warna lain. Hitam dan putih pun dah cukup dah. Cun! 

teh 'O' beng. Apa lagi kata aku? Seperti juga blog Cik Belle yang aku ulas minggu lepas, Teh turut menjadikan blog sebagai medan meluahkan ape yang terbuku di dalam hati. Boleh la kalau nak dikatakan sebagai Diari Blog. Cuma gaya penyampaian Teh, dalam blog ni, amat santai, bersahaja, ringan dan ringkas. Pendek kata, kalau masuk blog ni, tak sarat kepala hotak.

Widget. Tak banyak. Cadangan penambahan, mungkin shout box kot... Tu pun kalau Teh berkenan nak letak la. Bukan ape, pengunjung yang datang, boleh tinggalkan jejak. Page Tehobeng'inside di Facebook tu, tak nak promote ke? Kalau boleh di-createkan badge untuk badge tu, why not di attachkan sekali pada blog ni.
Page Tehobeng'inside jom klik 'Like' ramai-ramai.
Blog ni baru. Follower pun tak ramai lagi. Jom bagi sokongan kat Teh Fatiah di teh 'O' beng nya. Buat Teh Fatiah, selamat maju jaya. Oh ye. Kirim salam pada kak nadia mustaqim yang selalu makan nasi lemak ayam di Anggerik Deli UiTM tu. Pernah singgah tak ke situ? Dulu sebelum tempat tu diambil alih company lain, Zulkifli Sa'don a.k.a Sam Banjamin la yang kerja sebagai pengangkat pinggan di cafe tu. 

"Hoi Sam! Nak review blog ke nak mengayat?!" sound Zulfikar Hazri.
"Entah tu... Eee.. What ever!" sampuk Cik Belle yang sedang ber-portable sauna.
"Ok.. Ok.. Cerita dah habis!" hish.. Tak boleh la aku nak borak-borak sikit!

5.11.11

Admin Says: Salam Lebaran

"Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah...." Wikipedia Bahasa Melayu




Selamat Menyambut Hari Raya Haji kepada semua dari pada kami di Gerila Penulisan Kreatif. Semoga hari raya disambut ceria, dalam suasana yang penuh kesyukuran dan kesederhanaan. Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha.

Admin Says: Logo Baru

Logo lama :
Logo ni dipakai sejak penubuhan GPK. Sementara mencari mood untuk menulis entry baru, elok juga kalau aku luangkan masa untuk mereka logo yang baru: 

Bermula Hari Ini. Memperkenalkan dengan tak seberapanya:
Adakah anda mempunyai hobi menulis seperti kami? Mahukah anda berkongsi idea serta pengetahuan bersama kami? Kami mengalu-alukan sumbangan karya anda melalui Blog, Discussions, Karya Bergambar, Comment, dan segala bentuk penulisan termasuk sajak, pantun, syair, gurindam, cerpen, novel dan sebagainya.

Mari berkarya bersama kami. Gerila Penulisan Kreatif (GPK)
 
Sekian Terima Kasih.



Pulang ke Halaman

dalam perjalanan pulang ke kampung. gelap malam menyebabkan aku tak pasti di mana lokasi kini... barangkali sudah melepasi sempadan ayer keroh melaka... doakan aku selamat sampai... aku ada sesuatu yang perlu diselesaikan esok... hutang review mingguan... hutang 'pesan atok'... semoga berilham...

31.10.11

Sombong

Baru pangkatnya tinggi sedikit
Baru tanggungjawabnya berat sedikit
Baru gajinya lebih sedikit
Baru hartanya mewah sedikit
Baru wajahnya lawa sedikit
Baru 'gajet' nya canggih sedikit
Baru keretanya besar sedikit
Baru keluarganya kaya sedikit
Baru ilmunya pandai sedikit
Baru bajunya anggun sedikit
Baru amalnya dibuat sedikit
Baru kuasanya hebat sedikit
Baru suaranya didengar sedikit
Baru kerjanya dipuji sedikit
Baru jasanya dikenang sedikit
Baru kenalannya berada sedikit
Baru kulinya ramai sedikit

Dah tak boleh senyum pada yang sedikit
Dah tak mahu berbual-bual dengan yang sedikit
Dah tak melayan yang sedikit
Dah tak boleh ditegur oleh yang sedikit
Dah tak mahu menegur pada yang sedikit
Dah tak bercampur dengan yang sedikit
Dah tak boleh ingat pada yang sedikit
Dah tak pandang pada yang sedikit
Dah tak layak buat yang sedikit
Dah tak hormat pada yang sedikit
Dah tak boleh bersentuh dengan yang sedikit
Dah tak memberi pada yang sedikit
Dah tak menerima dari yang sedikit
Dah tak lalu pada yang sedikit

Sombong!
Sedikit-sedikit sombong!

30.10.11

Segmen Review Blog GPK: Bile Belle Bersuara

Assalamualaikum, salam hujung minggu. Debar Piala Malaysia menemui noktahnya. Tahniah pasukan Negeri Sembilan yang berjaya menjuarai kejohanan. Turun sebagai under dog namun, akhirnya muncul juara, dalam perlawanan yang sebegitu dramatik sekali. Teruja betul aku menonton perlawanan tu.

Mohon lupakan dahulu soal bola. Oh ye, juga mohon lupakan dahulu soal entry "Pesan Atok" yang aku janjikan semalam (ape daa Sam Banjamin ni... dah berjanji tak kotakan). Aku ade agenda lebih besar dari tu. Ini kerana malam ni, aku berhajat untuk terus proceed dengan Segmen Review Blog GPK. Dan blog yang 'terkono' malam ni, Bile Belle Bersuara. (Belle, untuk entry ni, Bile Belle Bersuara, saya short form kan ke 3B... Ok? Bleh ye...?)


Tanggal 26 Oktober 2011. Kali pertama kunjungan aku ke 3B bagi membaca entry bertajuk Kerumitan Dalam Hidup. Entry tu ringkas sahaja. Belle atau nama sebenar E Izabelle Bijoux-Yee sekadar menceritakan kisah kerumitan hidupnya, di mana perlu bangun pagi dengan rutin penjagaan kulitnya yang ketat. Macam-macam produk penjagaan yang perlu diamalkan setiap pagi sebelum Belle memulakan aktiviti harian yang lain. Pada aku, entry tu sangat ringkas dan padat. Tak perlu Belle menulis panjang-panjang, apa yang nak disampaikan terus dapat ditangkap. 



Setelah menyelongkar pada entry-entry yang ditulis Belle, aku mendapati yang Belle menjadikan blog sebagai medan untuk meluahkan ape yang dirasai, pegangan, pandangan serta falsafah kehidupannya, disamping Belle turut menggunakan blog sebagai diary maya bagi mencatat beberapa perkara penting yang dilaluinya saban hari. Bertepatanlah dengan ungkapan "kehidupan mula dicatatkan" yang tercatat pada header blog ni. Tapi, aku yakin, tak semuanya diceritakan di sini. Tak begitu Belle? Mari baca potongan di bawah ni... Haaa... Belle betul-betul marah tu. Jangan main-main.

Tuutttt... Tutttt... and tutttt... Hangin satu badan... 

Komen aku tentang blog ni. Aku suke tulisan Belle. Sebagai sebuah blog diary, tulisan Belle ade gaya sikit-sikit macam tulisan Shaz Johar. Penulis novel Kougar tu. Penyampaian Belle mudah dan tak meleret-leret. Cakap lepas je. Pendek kata, bile membaca Bila Belle Bersuara ni, seolah-olah Belle tu sendiri sedang mengomel-ngomel serta membebel betul-betul depan mata.

Blog ni baru. Follower pun tak ramai lagi. Tapi yang bagusnya, kekerapan mengupdate tu, setakat bulan Oktober ni, nampak istiqamahnye. Hari-hari ade je ngomelan Cik Belle ni. Ade je rungut-rungut yang nak dicoretkan. Tak pe Belle. Kiteorang ade je kat sini. Luahlah sampai termuntah pun. Kiteorang sedia mendengar.

Susun atur. May be kene ambil masa untuk arrange sikit la Belle. Bermula dari header, sampailah ke bawah tu. Kasi adjust sikit. Susunan kene kemas kini. Ruang kene bagi sama rata. Baru nampak seimbang dan lebih kemas.  Pemilihan warna hitam tu mungkin biasa, untuk beginner. Tapi nanti bile dah pandai setting, kasi make over sikit tau. Bagi nampak lebih menawan.

Cadangan widget tambahan adalah seperti berikut:

  • Shout Box dan seangkatan dengannya - kawan-kawan boleh tinggal jejak
  • Linkwithin - Entry-entry lama akan terpapar secara rawak. Pengunjung boleh terus klik kalau berminat untuk membacanya.
  • Most viewed entry - Untuk paparkan entry yang paling banyak mendapat sambutan.
Macam tu lah lebih kurang. Basic-basic yang perlu diberi perhatian oleh Cik Bell. Tak pe Belle. Take time. Kadang-kadang kite ni menulis blog pun sekadar suka-suki je kan. No harm... Cume, seriously, boleh pegi jauh. Sebab, ade gaya penulis. All The Best Buat Bila Belle Bersuara. Korang, ape lagi? Cepat follow and beri sokongan buat Cik E Izabelle Bijoux-Yee

Okey friend. Jumpa lagi pada hari yang sama minggu hadapan. Kepada sesiapa yang berminat, Please joint the club dulu la... Gerila Penulisan Kreatif. Klik Sini Untuk Mendaftar Keahlian. Minggu hadapan, giliran Blog teh 'O' beng. Tungguuuu!!!

28.10.11

Gerila Penulisan Kreatif: Admin Says

Impian aku, sebelum habis tahun ni, kalau boleh, GPK ni mencapai 800 jumlah keahlian... Kalau boleh 1000... Sape antare korang yang sudi tolong aku laksanakan impian aku tu? angkat tangan... Tak kirelah korang add member ke... Promote kat blog korang ke... sape bleh tolong? aku jugak berhajat nak buat segmen review blog member2 GPK ni seminggu sekali... start minggu depan... bleh ye... sape rajin n baik hati, nanti aku review die... Sayang korang semua...
Kire Segmen Review Blog Dari GPK ni kembali lah. Dulu aku pernah buat segmen ni. Tapi dek kerana aku buat review hampir setiap hari waktu tu, akhirnya aku kehilangan momentum akibat tuntutan komitmen lain seperti kerja serta urusan harian. Al maklum sahajalah untuk mereview ni, banyak perkara harus diambil kira. Masa, info serta bahan. Pendek kata, perlu study blog-blog yang nak direview terlebih dahulu. Kot salah review nanti, ade pulak yang sentap.
Lepas ni, seminggu sekali sahaja. Jadi, dapatlah aku manfaatkan masa yang panjang tu untuk study blog-blog yang bakal di review nanti. Opss.. Maaf, segmen ni segmen khas. Khas untuk ahli-ahli di Gerila Penulisan Kreatif sahaja. Jadi, kalau kalian tak nak ketinggalan, apa kata joint the club. Meh sertai kami... Kecil tapak tangan, kawah tahi bintang di arezona america aku tadahkan!
Oh ye.. Terdekat, entry yang bakal dipublishkan... Pesan Atuk... Tunggu sikit masa lagi...

27.10.11

Cerita Zaman Kecil: Abang Honel

Honel. Kali pertama aku mendengar serta mengenal nama itu di antara umur ku 10 ke 11 tahun, ketika kami sekeluarga berpindah ke Kampung Sawah Dato' bagi meng-kawan-kan arwah nenek jantan yang tinggal bersorangan di sana. Honel. Pertama kali aku melihat pemunya badan bernama Honel itu, ketika aku sedang asyik bermain bola sepak di halaman bersama adik-adik ku ain dan syukri serta seorang abang berpangkat dua pupu yang senang aku panggil dengan nama Nuar. 

Sedang leka serta ligat aku mengkelecek adik-adik, secara tiba-tiba muncul sesosok tubuh lelaki berusia seawal 40 an berdiri di tepian halaman yang sedang asyik menyaksikan kami bermain. Memerhati dengan raut wajah serious, namun sesekali tersenyum ke arah aku. Siapa dia? Terus-terus hati mula bergetus. Gayanya tak ubah seperti seorang pengurus pasukan bola sepak yang sedang mengamati latihan pemain-pemain, cuma pakaian, misai, jambang serta rambutnya yang kurang cocok serta tidak terurus itu, mencerminkan sebaliknya. Orang gila! Lagi hati ku bergetus. 

Terus-terus pandangannya tepat ke arah ku. Sambil-sambil kali ini, terus-terus senyumannya dileretkan kepada aku. Tidak pula bernafsu untuk aku membalas senyuman kepada lelaki asing yang baru pertama kali memunculkan dirinya di situ. Aku hanya membalas senyumannya dengan wajah yang biasa-biasa tanpa sebarang perasaan. Suka tidak. Benci pun tidak. Cuma agak aneh serta sedikit malu lagi takut-takut melihatkan keadaannya yang tidak terurus itu. 

"Honel" suara mak datang dari pintu dapur yang jaraknya tidak jauh dari tempat kami bermain.

"Honel?" soal hatiku.

Lelaki yang dipanggil mak sebagai Honel itu, berpaling. Senyum seraya berjalan tunduk ke arah mak yang menyapanya. Tangan mak disalam. Honel bagai  tersipu-sipu malu. Waktu bersalam dengan mak. Honel menyebut "Mak Yam". Wujud satu lagi persoalan. Mengapa lelaki bernama Honel itu memanggil mak dengan panggilan "Mak Yam". Panggillan yang khusus digunakan di kalangan anak-anak sedara sebelah abah terhadap mak. Seingat aku, sepupu-sepupu aku yang lain seperti Abang Nas, Abang As, Kak Mas, Abang Halim dan yang lain-lain, yang mana berpangkat sepupu serta dua pupu dengan aku, memanggil mak dengan panggilan "Mak Yam". Honel ini bersaudarakah dengan aku? Mungkin...

"Hey.. Ni salam Abang Honel ni!" mak bertempik dari pintu dapur tempat mereka berdiri.

Tanpa membantah, aku, Ain dan Syukri berlari bagi bersalam dengan Abang Honel itu. Tangannya di salam walaupun dalam hati yang berat-berat. Selesai bersalam, kami menyambung bermain semula tanpa mempedulikan Abang Honel yang sedang dijamu dengan kopi o serta jejemput pisang oleh mak. Sesekali aku menjeling ke arah Abang Honel yang asyik berbual berteman mak serta arwah nenek jantan yang turut minum petang bersama. Asyik benar Abang Hobel menghirup kopi panas serta menjamah jejemput pisang  yang dihidangkan. Bangai orang kelaparan.

"Heh Nuar, siape tu?" soal aku kepada dua pupu ku Nuar.

"Tu Abang Honel la..." jawab Nuar dalam keadaan mencungap-cungap.

"Ye la. Siapa?" soal ku lagi bila jawapan yang diberikan Nuar belum cukup jelas.

"Abang Honel tu anak Pak lah la..." jawab Nuar lagi.

"Pak Lah?" lagi, aku bertanya.

"Dolah Kunat" sekadar dua patah nama yang disebut Nuar. Aku kini jelas.

"Oooo... Anak Pak Lah"

****

Beberapa hari setelah kunjungannya, aku memandang dari pintu dapur, Abang Honel muncul lagi. Kali ini berbasikal tua. Besar tayarnya. Aku memerhati Abang Honel bersusah-susah menongkat basikal tuanya betul-betul pada pangkal pohon manggis. Pakaiannya hari itu kemas sedikit. Sedikit sahaja, berbanding hari kelmarin. Cuma, hujung kaki seluarnya yang sebelah kanan agak jelas kehitaman dek geseran pada rantai basikal tuanya itu barangkali. Kenapa tak disinsingkan terlebih dahulu kaki seluar itu? Bisik hati aku, sebagaimana yang selalu dipesan mak setiap kali sebelum aku bertolak ke sekolah agama "jangan lupa seluar tu, sinsingkan dulu sebelum naik basikal. Karang habis hitam kene rantai besikal".

Honel membimbit sesuatu dengan beg plastik besar berwarna merah. Tak penuh, tapi agak sarat dan berat, sehingga tersenget-senget langkahnya. Entah apa yang beria-ia, dibawanya? Bisik hati ku lagi.

"Nah Mak Yam" beg plastik diletakkan pada muka pintu.

"Salam! Eh, ape bende ni Nel?" perkataan salam tu ditujukan untuk aku. Agar pandai beradab apabila tetamu datang, mesti disambut dengan bersalam. Mak memang pantang kalau aku tak bersalam tiap kali ada tetamu yang datang. Ketika bersalam, sempat aku menjeling ke arah bungkusan yang dibawa Abang Honel. Terdapat semacam tumbuhan yang melingkar-lingkar didalamnya. Nak dikata ranting bukan. Nak dikata rotan pun bukan.

"Sulur keladi Mak Yam. Ambil dari kebun nenek ni" jawab Abang Honel.

"Sulur keladi?" hati aku berbisik lagi. Tak pernah aku dengari. Tapi itulah yang dibawa Abang Honel hari tu.

"Ooo... Ya Allah, banyaknye. Susah-susah je kau ni Nel" mak berbahasa.

"Tak ade lah Mak Yam. Saye tengok banyak pokok keladi kat kebun tu. Teringat pulak Mak Yam ade sebut kelmarin" jawab Honel.

"Le. Mak Yam sebut je. Tak de la sampai suruh kau susah-susah pegi ambil. Sekejap ye Nel. Sekejap" mak menghilang meninggalkan aku dengan Abang Honel di muka pintu.

"Kefli pernah makan sulur keladi?" soal Abang Honel. Aku sekadar menggeleng kepala sambil membelek-belek tumbuhan yang dipanggil sulur keladi tu.

"Masak asam rebus ni sedap tau" sambungnya lagi.

"Ooo. Pokok die ni, macam mana bang? Tak penah dengar pun?" aku mula menyoal. Berminat nak tahu.

"Pokok keladi kan tumbuh menjalar. Ni kire sulurnyelah. Antare pokok keladi dengan pokok keladi, sulur ni yang sambungkan" terang Abang Honel.

"Oooo... Macam akar la ni?" aku cuba membuat kesimpulan.

"Haa... Pandai... Macam tu la lebih kurang" sambung Abang Honel.

"Nah ni Nel..." mak muncul sambil menghulur wang yang entah berapa banyak, aku pun tak berapa pasti. Tidak ambil tahu.

"Eh tak pe Mak Yam. Ikhlas ni" Abang Honel malu-malu menolak.

"Ambik... Buat duit kopi" desak mak lagi.

"Tak pe Mak Yam. Tak pe" tolak Abang Honel. Benar-benar menolak dan terus ke arah basikal tuanya. Bersusah-susah menyahtongkatkan basikal tuanya sambil senyum-senyum kepada aku dan mak yang tercegat di muka pintu.

"Tak pe la Mak Yam. Simpan je duit tu. Buat belanja anak-anak Mak Yam" sambungnya sambil terus mengohet basikalnya meninggalkan halaman.

"Baik betul Honel ni. Kesian mak tengok die..." mak seakan mengeluh.

"Kesian? Kenapa mak?" aku mula lah menyoal.

****

Setelah dijelaskan mak, baru aku tahu yang Abang Honel dahulunya bukan berkeadaan tak terurus begitu. Segalanya bermula semenjak dia diserang penyakit sawan. Menurut mak juga, Abang Honel dahulu, pernah bekerja sebagai kerani sebelum diberhentikan gara-gara sering diserang penyakit sawan itu. Entahlah. Tak ada ubatkah bagi penyakit sawan ni. Wajarkah Abang Honel diberhentikan hanya kerana berpenyakit sedemikian. Fikir aku waktu itu, menjangkau kepada keluarganya. Biarpun, bukanlah urusan aku untuk mencampuri urusan mereka, soalnya, tiadakah usaha untuk menyembuhkan penyakit Honel itu?

Gila Babi! Tu gelaran yang sering aku dengar terhadap penyakit sawan yang dihidap Abang Honel. Persoalan bermain lagi dibenak aku. Tiadakah gelaran yang lebih elok untuk dirujukkan kepada penyakit sawan itu, selain Gila Babi. Tidak terfikirkah di kalangan masyarakat akan kesan psycology yang ditanggung penghidap penyakit itu, bila penyakitnya dirujukkan kepada nama haiwan yang hina itu. Kasihan.

Semenjak hari itu, kehadiran Abang Honel tidak lagi disambut dengan banyak persoalan. Sebaliknya perasaan simpati dan kasihan. Barangkali dikalangan masyarakat kampung, Abang Honel sudah tiada tempat di hati mereka selain jijik. Tidak buat aku. Yang jijik itu aku jadikan kawan. Yang kotor itu jadi teman bermain. Biarpun jarak usia antara kami, layak untuk aku memanggilnya bukan Abang Honel, tapi Uncle Honel. 

Beberapa kali Abang Honel rebah di hadapan muka pintu rumah arwah nenek. Bukan akibat diserang sawan, tapi bila arwah nenek soal, rupa-rupanya Abang Honel tak makan lagi. Terpaksalah kami memapahnya ke dalam rumah. Memberinya air dan makan. Sayu hati aku bila melihat Abang Honel menjamah makanan, tak ubah seperti orang yang tidak makan beberapa hari... Memang itu pun yang berlaku kepadanya... Sungguh menyayat hati. Dan kejadian itu berulang beberapa kali. Dan aku dan arwah nenek lah yang yang bergegas-gegas mengejut serta memapahnya ke dalam rumah.

*****

Sekitar tahun 2005 ketika pulang ke Mersing sempena cuti semester UiTM. Aku terserempak dengan Abang Honel ketika aku sedang menunggu bas untuk pulang ke Felda Nitar. Buat sekian kali semenjak aku meninggalkan Kampung Sawah Dato' pada tahun-tahun 2000 atau 2001. Keadaannya adalah lebih teruk dari yang dapat aku gambarkan sebelum ini. Compang camping pakaiannya. Kusut masai serta kian beruban rambutnya. Kurus melidi tubuhnya. Dari jauh dapat aku lihat Abang Honel sedang mengais-ngais longkang tanpa mempedulikan orang lain disekililingnya. Ketika aku menghampiri, Abang Honel buat tak peduli.

"Cari apa tu bang?" soal aku.

"Cari duit syiling" jawabnya tanpa rasa malu-malu.

"Tak pe bang. Tak yah cari lagi, ambil ni" tak banyak yang mampu aku bagi. Maklumlah, ketika itu masih lagi belajar. Apa yang termampu, itulah yang aku beri. Dari membiarkannya terus mengais-ngais dari dalam parit itu. Abang Honel tidak menolak. Menerima sedekah ku dah terus pergi.

Apabila sampai di rumah, aku menceritakan apa yang berlaku kepada mak. Macam tak percaya yang mak juga tahu akan apa yang terjadi kepada Abang Honel kini. Mak juga pernah terserempak dengannya. Tapi, apalah yang dapat dibantu dari orang yang juga susah macam kami. Kata mak lagi, sewaktu terjumpa Abang Honel di bandar mersing dahulu, mak hanya dapat membelikan air kotak, roti serta sedekit sedekah buat belanjanya. Itulah kali terakhir mak bertemu Abang Honel. Itulah juga kali terakhir aku mengetahui khabarnya. Apalah nasib Abang Honel sekarang. Entahkan hidup, entahkan tidak... Ya Allah, dimanapun insan bernama Honel itu berada, aku doakan agar rahmat kasih sayang mu sentiasa bersamanya... Amin...