1.5.17

Lelaki Ke Dapur: Tempeh Goreng Kunyit

Hei Buddies. Semua sibuk kebelakangan ni kan? Terkejar-kejar dengan urusan harian. Betul kata Edry Abdul Halim "umur 30an ni adalah masa usia yang terkejar-kejar". Betul la tu. Moga cepat la yang terkejar-kejar ni settle down. Ape pun chill. Tak thrill la kalau tak de cabaran. 

Dalam pada sibuk-sibuk tu, sempat juga ke dapur. Apa menu nak makan untuk dinner ni? Yang panas-panas. Yang mudah-mudah. Ade pedas-pedas sikit. Cuma tekak ni ada rasa nak makan tempe. Yang sama macam di masak oleh Abang Shauqi and the gang tempoh hari. Tempeh Goreng Kunyit. Cuba la bawa sendiri. Ala-ala sendiri. 

Bahan-bahan:
Tempeh sekeping (potong dadu)
Kacang panjang 4 batang (seinchi-seinchi)
Cili merah sebatang (sliced)
Cili padi 3 batang (sliced)
Bawang putih 2 ulas (chopped)
Bawang besar 3 biji (sliced / wedges)
Serbuk kunyit
Sos tiram 
Garam

Caranya. Tempeh tu dimarinate dengan serbuk kunyit. Kemudian goreng sampai colour keemasan. Siap! Angkat tempeh. Minyak dalam kuali tu, luakkan sampai tinggal dalam 2 sudu besar sahaja. 

Mulalah menumis. Bawang putih dengan cili padi tu. Lepas naik bau. Masuk semua bahan-bahan lain seperti kacang panjang, bawang besar, cili merah dah jugak tempeh yang telah digoreng tadi. Sambil gaul tu, masukkan juga sos tiram dalam 2 camca teh. Boh garam sikit. 

Cikgu masak aku ajar, kalau nak bagi effect kilat pada masakan sayur, jangan lupa masukkan air sikit (sikit je) masa menumis bahan-bahan tu. Siap! dan bole dihidang bersama nasi panas-panas. Nasi tu buh pulak kicap... 

Aduiiii... Lapar pulak malam-malam ni...  



1 comment: