6.4.16

Tiada Kehidupan

Hai buddies... Salam subuh... Syukur kerana pada hari ini kita masih bisa bangkit dari tidur... Rasa sejuk ke tulang dua tiga hari ini berbanding waktu subuh sejak sebulan dua ni... Ekuinoks dah nak berakhir agaknya... Mudah mudahan...

Bila kita dibangkitkan tuhan di waktu pagi ni, maknanya kita masih hidup... Ada kehidupan yang perlu ditempuh selama lebih kurang 16 jam lagi (tolak 8 jam tidur normal)... Ada juga yang kurang... Dan ada juga yang lebih dari itu bergantung kepada setiap individu...

Apa yang aku isi dalam hidup ini selama berjam-jam seharian? Basic kehidupan... Celik mata, mandi... Sarapan... Kerja... Lunch... Kerja... Pulang... Mandi... Makan malam... Tidur... Paling basic, rutin yang sama seperti orang lain...

Rutin-rutin ni akan berselang atau diisi dengan tabiat tabiat atau amalan amalan atau tugasan tugasan atau cabaran cabaran atau berak kencing... Berbual... Ketawa duka... Sakit pening dan macam-macam lagi... 

Hmmm... Setiap orang, berlainan pengisiannya... Sama ada ok atau tidak ok... Baik atau buruk... Berjaya atau tidak...  Pendek kata... Ada pro dan cons... Ada positif... Ada negatif...

Apa pengisian hidup kau orang ye? Apa kehidupan kalian selain basik kehidupan yang ada tu? Selain bangkit... Mandi.. Sarapan... Kerja dan lain lain macam yang aku sebut tadi?? Apa yang korang isi...?

Datang sini, adakah ini rutin kalian? Atau kalian ditugaskan ke sini... Mencari sesuatu barangkali... Atau ke laman sosial lain seperti Facebook, Instagram, Twitter untuk mencari sesuatu... Sebagai bahan untuk kalian selitkan dalam rutin harian kalian?? Rutin perbualan barangkali...?

Atau sebagai rutin mencari post-post terbaru di laman sosial yang kau rasai menyentuh kau serta rakan-rakan kau dan langsung kau menghubungi diorang sebagai bahan bergossip dan menyebarkan kebencian ke dalam hati?? Kau ajak ramai-ramai membenci sebab rutin kau yang tak berjati diri memerlukan crowd ramai untuk support kau...

Aku sedang meletakkan rutin tidak peduli dalam kehidupan... Dan cuba meletakkan rutin pandang kehadapan... Berfikiran jauh kehadapan... Yang baik baik lah... Sebab apa...? Kehidupan aku bukan untuk rutin kau hari ini... Semalam... Atau esok... Kau yang sebok yang memasukkannya... Then... Grow up... Go get a life... Tak bahagia dengan kehidupan kau, jangan salahkan orang lain...

No comments:

Post a Comment