2.12.14

Diphenhydramine


Dua teguk Diphenhydramine...
Cukup buat aku terawang-awang sorang...
Owhh ini mungkin rasa 'high' yang asyik dicari itu...
Rasa kepala goyang... Goyang... Goyang...

"Doc, tolong bagi ubat batuk yang kuat sikit bole tak? Saya punya batuk sampai tak bole tidur"
"Owhhh batuk tu buat awak tak bole tidur?"
"Ye, Bila batuk saya terjaga"
"Hmm Okey..."

Sekian... 


27.11.14

Beruk Punya Melayu!


Orang x nak berubah, kita nak buat macam mana tuan2?... Tu la sy kata, tahap mcm ni punya gaya, hantar manusia level nabi pun untuk ubah, tak akan berubah... 

Dulunya, waktu zaman bersembah duli, dikata management x bagus... Kuda-kudakan kakitangan...
 Hamba abdi la... Kerja bagai hamba tebusan la... Sampai menyumpah-nyumpah bebagai... 

Tapi tak apa, pasal management dulu, instead of dikatakan kuda-kudakan kakitangan x pernah kacau apa kakitangan nak buat... Tu yang seronok... Kerja tanpa ada prosidur pun x apa... 

Tapi sesekali tu, berbunyi jugak... "aku kena buat kerja orang lain... @##@#@#@!;@("#@..." menyumpah-nyumpah kononnya... "apa laaaa nasib jadi anak tiri!!! @#?:#:(:-#:(' (menyumpah-nyumpah)... Bla bla bla bla...

Dah tu, bila orang nak betulkan yg tak betul... Meletakkan prosedur as something yg perlu diikut... Kerja lebih bersistematik, telus dan lagi tak perlu pikul kerja orang lain... Pun menyumpah... 

Pasal apa? OT kena kacau? Bukan kacau, tapi nak buat sesuatu kena bijaksana dan pada yg "hak"... Bukan claim buta atau membabi buta... OT, isu lama... Dari zaman pak kaduk lagi... Aku, ni, setahun x bole claim OT, pasal kna pikul jawatan paksa rela tu.. Sumpah aku merungut... Layankan aje... 

Bila org tegur kerja perlu ada sistem, dikatanya "idea mengarut"... Pelik la. Bekerja dlm food establisment, lagi tempat latihan, dan diminta bekerja bersistematik, berhemah dlm berbelanja, SOP... Disiplin... Punctuality.. Integriti... Dan bla bla bla perkara yg relevan, pun dikatanya mengarut.? Pun salah... Pun x betul...?

Yang betul apa ya? Ambil sikit revenue harian untuk wang saku sendiri agaknya...yang tu tak apa... Bole, kira halal... Rembat duit dan buat makan2? Tu tak apa kot... Hukumnya untuk seronok2 slps penat bekerja, tak apa.. Yang penting libatkan semua... Ramai-ramaila kita tanggung... 

Datang kerja lewat (jadual pkl 7, datang pukul 11) tu betul agaknya... Punch in perakam waktu, then x punch out, tau2 alter punch card dan claim kerja lebih masa... Macam tu betul agaknya... 

Hmmm... Entah laaaa... Nak buat macam mana... Everything take personal... 

Ade jenis orang, lbh rela kena maki pasal hal kerja, tak kisah la sebab benda tu benar... Ada setengah orang, prefer orang lain kena maki bagi pihak dia... Dia pi sembunyi... Padahal kerja tu, kerja dia... Orang lain kena tanggung.. Lagi teruk, ada setengah org langsung tak dak fungsi, tapi suka jadi tukang gelak bila org lain kena maki... 

Funny la... 

Betul la... Kalau hidup sekadar hidup, Beruk pun hidup... Kalau kerja sekadar kerja... Kerebau kat sawah pun kerja... 

Nonsence..

P/S: Phrase "Beruk Punya Melayu" tu inspire dari Filem Rock arahan Mamat Khalid... Jangan nak sentap lelebih. Reality!

Kejadahnye Apps

Beli talipon anriod memahal. Download aplikasen. Bila nak guna "unfotunedly Blogger stop working". Kejadahnya. Bengong punya apps!... 

Maaf la jujur dari hati, tanpa selidik apa puncanya...

25.11.14

Tak Bercakap Rabu: Kebodohan



Sia-sia Malam

Kian melarut aduh malam.
Yang tak lari dari kelam.
Aduh malam.
Mata tak mahu pejam.
Malam jangan kejam.
Jangan seram.
Hindar suram.
Bagi aku padam.
Walau hanya satu jam.
Bimbang besok fikir ku tak tajam.

25.8.14

Campur Tangan

Kenapa ada orang suka campur tangan? Untuk memenuhi tuntutan satu-satu pihak. Untuk kepentingan diri sendiri. Untuk "enter frem".

Untuk campur tangan, elok rasanya faham dahulu situasi yang berlaku. Tak perlu rasa seperti mahu jadi hero yang membela. Tapi zahir tak kelihatan, merosakkan kedamaian yang sudah ada!

Tolong jangan campur tangan yang keterlaluan! Banyak hati yang perlu aku jaga. Jangan nak memandai-mandai tikus. Baikkan labu, habis dikekahnya.


  

21.5.14

HSI

Esok hantar mak check mata... Selepas operation awal bulan lepas... 12.30 am dah... Aku telan 10ml ubat batuk sejam yang lepas... Tidak balas masih di tahap awal... Jemari mula menggigil-gigil... Kiri dan kanan... Ketika menaip ni pun, nampak gigilnya jari pada skrin phone ni...

Fuhhh... Jam 5.00am esok nak drive Mersing-JB... Jangan tindak balas ubat batuk ni lama... Atau tindak balasnya jam 5 nanti.... Fuhhhh...

Tidur la mata... Tidur laaa

20.5.14

The Nebulizer


"Lepas ni tak boleh main kucing ye, habuk dari badan kucing tu bole buat awak semput..."

Okey... Kantoi jumpa bulu kucing di baju... Terus doktor sound tepat... Cam ne ni... Cam mana kalau ketagih nak main kucing jugak... Tak bole la... Doktor tu mesti salah buat tu... Ahhh tak pedulik la... Nak main jugak...

****

Berlelah aku cari doktor... Tunggu turn punya la lama... Bila dah jumpa dibaginya nebulizer ni... Fuhhh... Lega bila dapat nyawa... 

Betul la mak cakap, aku memang 'rajin' batuk... Ni la padahnya...

Tu topeng Nebulaizer tu pun dibaginya bawak balik... "Lain kali kalau nak buat lagi, bawak je benda ni" kata abang jururawat tu...

Nak buat lagi??? 

Tak pe la bang... Serik..

18.5.14

Sampah


Hai Buddies! Selamat berkhabar semua. Live (eja life ke, live?) Okey life kot? Owh my english. Gasaklahkan..? Nak cakap life good je... Mood okey sempanjang 2014... Dah masuk separuh tahun dah... 

Sampah? Blog ni macam sampah je dah... Banyak perkara yang aku 'sampah'kan sepanjang 2014 ni je... Pengajaran 2013, membuatkan aku banyak membuang hal-hal yang tak membahgiakan hati aku... Dah memasuki 30 tahun... Dan tak mahulah membazirkan sisa usia dengan 'sampah' yang memberatkan perjalanan.

Banyak yang aku buang. Serious! Sebab apa? Sebab tak perlu. Dan sure la aku ambil kira, aku ni diperlukan or tidak. 

Sampah... Ada di mana-mana... Di sini... Situ... Alam nyata... Cyber... Banyak sampah terperap... Aku buang saje... Aku tak simpan sampah... Keras hati aku... Keras sungguh... Sebab aku memilih bahagiakan hati... Dari simpan sampah yang buat aku sesak...  

12.3.14

Stronger

Hello buddies...

Mari share macam mana nak manage hidup:

Pelajaran 1: Jangan sebok hal yg tak de kene mengena dengan hidup kau

Its just kau nampak a couple fight kat tepi jalan for a reason yg kau tak tau, perlu ke kau nak sebok-sebok pikir ape kesudahan relation diorang... So tak perlu pikir... Tak de kena mengena dgn hidup kau... Tak payah kerut dahi...

Pelajaran 2: Buat muka tak paham

Tak rugi bila ada "orang kurang otak" duk pangkah-pangkah kau tapi kau buat muka selamba je... Ambik pendekatan macam tak dengar apa-apa... Biasala... Ayam kalau kokok, dia tak kokok sampai petang... Sampai masa kering tekaknya, air longkak juga dicari pelepas dahaga... Relaks... Jangan kalut nak membalas... Main tain cool persona... Last-last yang kurang otak tu akan psyco sendiri...

3. Respect gain respect

Hmmm... Respect ni jangan tunggu... Tapi kita kna buat dulu... Respect other!

4. Bagi je

Sesekali, bila dah buat muka tak paham pun masih mcm tu jugak... Dah respect pun macam tu jugak. Apa kata bagi je... Bahahaha... Baru dia tau... Bukan ape, pengajaran... Tapi biasanya, bila dah bagi ni, sure dia tak buat lagi...

P/S: aku x tahu apa nak tulis sebenarnya... Hahahahaha

20.1.14

11:45PM

Salam Buddies... First posting dlm tahun 2014 aku kira... Hehe... Ape kaba semua?... Hope geng semua okey blake... Aku now girang dengan penghidupan baru... Banyak baru sempena tahun baru ni...

Tempat keje team baru... Dapat GM baru... Sistem baru... So semangat pun baru la... Yippi...

Tak lupa set pancing baru... Batu ladung baru... Mata kail baru... Dapat melabur untuk mesim 'multiplayer' jenama PEN bersama joran baru... Nak main laut dalam kalau tak de aral... Yihaaa...

Oh ye... Idaman dan impian zaman skolah dulu... Akhirnya tertunai menajangkau umur 30 tahun ni... Bayangkan la... Dari kecik brangan-angan... Baru la ni merasa... Hobi lama... Idaman lama... Tapi baru tahun ni merasa... Hasil tetes peluh dan izinNya... Mempersembahkan... "BESKAL MOUNTAIN BIKE!"... Yabedabedu...

Thanks Allah... My lord... Atas izinMu... Semoga tahun 2014 ni lebih energy positifnya... Amin...