14.1.13

Si Bujang...




Sekarang sudah besar... Sudah bujang... Gambar ni diambil di port biase tempat melepak si bujang sekor ni... Lepak di tingkap dan menjulurkan kepalanya... Aku snap dari hujung tangga.. Aku yang naik gayat.. Si bujang ni relaks je siap goyang-goyang ekornya... Hmmm... 

Aku rase, si bujang ni sedang 'stress'... Kucing akan stress bila ia jatuh sakit... Kucing jugak akan stress bila rindu dan tak dapat jumpa atau tengok tuannya dalam tempoh yang lama... Selain tu, kucing akan stress bila dah sampai time mengawan, ia tak dapat melampiaskan kemahuannya... Tanda-tanda kucing tu stress ialah apabila bebulunya mula luruh... Bebulunya jugak luruh akibat pemakanan yg tidak betul... Naik rimas aku dengan bulu-bulu si bujang ni melekat-lekat dengan banyaknya setiap kali dimanjai... Dalam hal ni... Aku pun jadi stress jugak... Mujur la bila aku stress, x pulak gugur bertaburan bulu-bulu aku sendiri... Phuiii!!! Amat lah mintak dijauhkan...

Ade care tak macam mana nak jodohkan kucing aku ni... Masalahnya, pe'el (perangai) yang amat territorial ni yang tak boleh langsung ade kucing lain dekat atau masuk ke rumah aku ni... Asal ade je mula la mengamok... Habis diperambatnya tak kirela kucing tu jantan atau betina, kecik atau besar... Macam mana tu, tak nak bersosial lagsung... Di ajar keluar rumah, stakat pintu depan tu je la... Dengar tapak kaki orang, trauma! Tak cukup tanah berlari masuk ke rumah... Penakot punya jantan... Tapi kalau dengan aku, kemain lagi nak diajak 'berlawan'... 

Aku... Selain pencinta wanita... (Heheheh nakal taw awak ni...)... Aku juga pencinta kucing.....

7.1.13

Kejang (Info Untuk Lelaki-lelaki Sahaja)

(Sekadar gambar hiasan... Jgn ingat ni badan aku pulak... Sekian...)
Salam readers... Dipendekkan cerita, aku diserang kerang perut ketika bersenam td... Seksanya amatlah perit... Rase macam nak putus nafas dibuatnya... Terkujat kulat muka bagai direnjat dek kerusi letrik... Aku perasan, serangan kejang ni menjadi-jadi sejak aku miss hampir 2 bulan workout session di gym dek kesibukan rutin kerja yang tak putus-putus seboknya... Kelmarin aku kena sekali ketika memandu. Entah ape hal agaknye, tibe-tibe cramp pd bahagian otot belakang... Nasib baik sempat aku park kereta di tepi jalan (area unisel, sebelah petronas, orang Shah Alam tau la kot)... Terus keluar dari kereta dan buat-buat macam tengah usha-usha Unisel tu. Padahal waktu tu, tengah ketap gigi menahan kejang tu... Ade sekali tu time menunggang motor. Kejang pd bahagian otot pinggang... Perhhh... Memang azab.. 

Pelik dan menjadi tanda tanya. Adakah faktor usia ku yang semakin kertu? Atau akibat kekenduran otot gara-gara 2 bulan tidak bersukan? Apa lagi... Aku 'Google' kan aje... Maka terjumpalah beberapa info yang mengatakan antara puncanya ialah kekurangan zat-zat seperti Potassium, Magnesium, Kalsium, dan jugak masalah kelenturan pada otot aku sendiri... Dicadangkan juga beberapa makanan seperti pisang, susu, dan juga beberapa supliment. Ohhh.... Kesahnya.... Jadi lepas ni harus la setandan pisang tanduk aku heret time-time bersenam... Kalau kejang jugak, memang la membongak je info-info di Google tu... 

Pandangan pakar tu... Untuk korang yang berminat untuk mendapatkan tips-tips bersukan, tips pemakanan, serta tips kecergasan boleh la layari laman-laman ni. Awas... Masuk ke laman-laman ni untuk gain knowledge... Bukan hor*** bile tengok pic abang-abang serta akak-akak berbadan sasa... Kot ade yang buat stok plak nanti:


Hmm... Hadap la laman-laman ni untuk info-info tambahan... 
Sekian!!! 

3.1.13

Pengakuan


Tahun baru 2013 masih lagi segar suasananya... Baiklah pengakuan simple... Aku mengaku, aku x menyambut atau meraikan ketibaan 2013 ni di mana-mana... Even aku x tertunggu-tunggu pun detik 12 malam pada malam 31 December 2012 yang lalu.... Tahu-tahu dilangit sudah meletus-letus bunyinya mercun serta bunga api... "Ohhh... Sudah 2013" bisik hati aku sambil memasang niat, menguatkan azam... 

Pertama, sebelum terus fokus menggapai azam 2013, ada beberapa perkara yang perlu aku perjelaskan... Agar kalian pembaca, sama ada yang betul kenal aku, mahupun yang singgah lalu ke mari. Peduli atau tidak, aku mahu kalian peduli yang ini... Pengakuan... Semoga hati aku lebih tenteram selepas ini...

Pertama... Aku ini hanya seorang Penolong Pensyarah biasa... Percaya atau tidak... Mahu percaya atau tidak... Aku harus menerima hakikat yang pada hari ini, kamu harus memberi tahu kamu yang aku ini hanya berjawatan Penolong Pensyarah... Untuk lebih jelas... Kelulusan aku hanyalah setakat Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan yang aku perolehi dari UiTM. Aku tiada niat berbohong. Apa yang aku bohongkan, seandainya kamu melabelkan aku sebagai pembohong selama ini? Jelasnya aku cuma tercampak sekali ke sana... Dan tiba-tiba temui kamu di situ... Jelasnya aku tidak berpeluang memberi tahu perkara benar ini... 

Jika kamu bertanya mengapa... Sebelum aku membuat pengakuan ini... Cuba kamu letakkan diri kamu pada posisi serta situasi di mana aku berada ketika itu... Pertama, tiada yang bertanya aku siapa... Kedua, mahu tidak mahu aku tidak mahu kelihatan bodoh dikhalayak kamu semua... Ketiga, aku pantas menyesuaikan diri dikhalayak kamu semua... Biar gugup sebenarnya... Tapi aku tiada berniat berbohong... Situasinya mungkin sama seperti seekor anak rusa yang secara tiba-tiba termasuk ke dalam segerombolan anak kijang... Bukankah tidak sebegitu jelas perbezaannya....?

********

Kedua... Aku ini nama sahaja seorang Penolong Pensyarah... Rutin pekerjaan aku adalah sebagai Penyelia di Dewan Banquet di tempat aku bekerja... Huh! Untuk lebih ditambah jenakanya... Jawatan penyelia itu pun bukanlah dengan rasminya... Segalanya gembar gembur sahaja... Tiada berhitam putih... Sedang di dalam hati aku, aku tidak 'hadap' dengan pelantikan itu, biarpun secara rasmi atau tidak...) Rutin aku di sana... Ingin tahu? Sedikit melatih adik-adik yang sedang melakukan latihan industri... Itu pun jika dihantar oleh mana-mana institusi... 

Mungkin atas sebab itulah jawatan aku ini dinamai sebagai Penolong Pensyarah... Jika tiada pelatih yang menjalani latihan, automatiknya, rutin aku adalah.......... Pelayan Restoran.... Pengangkat pinggan dan mangkuk... Rutin ku juga... Tahan maki... Tahan caci... Dan perlu berkata ya pada perkara yang bukan selalunya aku suka... Perlu ketawa pada perkara yang bukan lucu... Dan perlu akur segala 'itu' dan 'ini'... Macam hamba abdi atau lebih sopan......... Orang Gajian... Itu belum aku bicara tentang sahabat ku, seorang Penolong Pensyarah... Tapi rutinnya... Seorang steward atau Pencuci Pinggan! 

Mana perginya title atau pangkat atau lebih mudah difahami apakah fungsinya aku ini sebagai Penolong Pensyarah????? Siapa yang akan memperjuangkan persoalan ini...???? Siapa yang harus memperbetulkan situasi ini??? Sampai bila??? 

Ahhh... Itu belum disentuh bab Kasta-kasta macam kasta Hindu dikalangan kami Penolong-penolong Pensyarah ni... Malas cerita.... Bersambung!!!

2.1.13

Aku Pelik Dengan 'Bosan'


1. Bosan dan kehidupan adalah perkara yang tak dapat dipisahkan... Bosan dengan situasi... Bosan dengan suasana... Bosan menunggu... Bosan dengan jem... Bosan tak de buat ape... Aku bosan dengan kau... Kau ini membosankan... Semua tu bosan-bosan yang biase kedengaran...

2. Hari-hari dengan bosan yang sama itu adalah amat membosankan... Begitu juga dengan mendengar sungut dan rungut yang sama... Sungguh membosankan.... 

3. Bosan? Apa tindakan yang perlu dilakukan... Menulis seperti ini mungkin... Keluar bersiar-siar... Hmmm... Tiada kawan  nak diajak... Pun nanti bosan... Apa kata lakukan sesuatu ketika bosan.... Tapi apa?

4. 1 tahun tak apa... 2 tahun boleh tahan... Tapi ini, 12 ke 13 tahun... Aku pelik... Mereka tidak bosankah? Yang aku tahu mereka semua bosan... Tapi kesemuanya lebih rela menjadi penakut dan kalis bosan dari bersuara menegakkan yang hak... Tapi, kalau lah muncul dikalangan mereka yang berani bangkit... Serious, aku mahu turut serta...  

5. Kalau bosan... Mengapa tidak dilakukan sesuatu....? 


1.1.13

2013... Aku Kawin?

Gambar pinjam... 
Hallo reader... Mood tahun baru semuanya... 2013 sudah... Usia bumi kalau tak dicampur tahun masihi ni nyata makin usang... Makin tua... Makin kerepot... Tahun ni umur aku 29... 29... Ye.. 29... 

29 tahun... Masih mengekalkan status bujang... Bukan sahaja bujang malahan single... Dengan selambanya... Ramai yang tanya... Bile? Dan aku menjawab soalan-soalan tu dalam pelbagai versi yang aku sesuaikan mengikut peringkat umur dan kategori orang yang bertanya.... 

Kategori 1: Kakak-kakak peringkat umur mak-mak orang. Kire peringkat super duper senior. Atau dalam peringkat umur nak pencen la senang cakap. Soalan-soalan yang biase berdesing "En Zul... Bile lagi ye... Keje dah elok... Gaji dah mampu.. Bile la akak nak rase makan nasik minyak...?"... Dalam situasi ni, memandangkan yang bertanya tu peringkat-peringkat mak aku, maka untuk menjawab pun perlu la dengan nada yang relaks dan x buat mereka ni kecik hati... "Tu la kak... Belum jumpe la.. Tak reti..." Hehehe... Dengan muke yg dibuat ala-ala kesian... Tak sangke pulak yang kesannya agak mendalam buat kakak-kakak ni... Seriously sampai ade yang nak tolong carikan... Ade la satu mak cik ni sampai nak tolong kenenkan aku dengan anak jirannya... Mak aihhhh... Aku iyekan aje... Tapi follow up nye tidak la... Tak sampai tahap tu lagi...

Kategori 2: Peringkat brother-brother... Kire pangkat abang-abang la ni... Biasenya brother-brother ni, paham-paham la... Semua masuk air... Soalan kalau x 'ke lain' sure x boleh... Mesti nak bersangkutan dengan 'bende tu' jugak... Pikiran aku ni x la sesuci embun pagi sangat... Tapi rase segan tu ade jugak la nak menceritakan dan mendengar perihal-perihal orang dah kawen ni... Tapi aku layankan la 'ke lain' diorang tu... Habis kuat... Aku buat bodo je.. Geleng kepale... "Rugi Zullll... Rugiiii...." Hahahaha... Ape ke bodo la....

Kategori 3: Tak kire umur... Tapi kehadiran 'minah-minah kepoh' dalam hidup aku memang x dapat nak dielakkan... Kewujudan diorang ni kire macam wartawan la... Macam satelit bergerak jugak... Aku tau.. Permainannya... Setiap soalan yang ditanyakan tu, sure akan jadi bahan sok sek-sok sek diorang... Silap cakap, memang bencane la... So dengan diorang ni, elok aku x bercakap pasal persoalan peribadi... Tapi kalau dah tersepit, atau on the spot 'wartawan melodi' bertanya... 

Jawapan spontan untuk mengalih perhatian diorang adalah langkah paling berkesan... Contohnye... "Abg Zul bile nak kawen....?" soalan tu ditanya oleh Milah (25, bukan nama sebenar)... Bayangkan lah, rendah tak rendah kualiti Milah sebagai seorang gadis, apabila dengan gediknya bertanya kan soalan sebegitu kepada seorang bujang macam aku ni... Orang Johor kalau perempuan macam ni, memang dikelaskan dalam stok-stok 'bigrah'... Menggedik... Kalau status bini orang aku consider lagi... Ni anak dara.. Pthuihhhhh!!! Kahak atas muka... Aku yang lelaki ni pun x de bertanya soalan kepada gadis semacam itu... 

Dah gedik... Ape kate aku gedik-gedikkan lagi... Jawapan aku bile ditanya oleh orang-orang macam ni senang je... "Tu la.. Tengah cari ni... Ape kate, kita kawen hujung tahun ni, okeh tak Milah... Milah pun single lagi... Waaa... Meletop laaa...." Haaaaa... Dan Milah pun "Eh... Eh... Eh... A'ahhh... Jom.... Jom kawen..."... Perkhhh... Mampus... Lari dulu der... Milah dah start merenyammmm!!!

Kategori 4: Rakan sebaya... Fuhh... Satu persatu rakan sebaya mulai tumpas melepaskan status bujang mereka... Ade yang nak masuk 2 ke 3 orang anak... Aku salut la kat kawan-kawan yang dah berumah tangga ni... Bukan ape... Terbina agama... Terlindung dari 'dugaaan'... Tak kurang jugak... di kalangan diorang ni ade yang berseloroh... "Aku dah nak masuk 3 orang anak ni.. Ko kawen pun x lagi.."... Dengan nada seloroh jugak aku menjawab... "Matlamat x tercapai lagi... X pe la... Skang ni aku ceduk skill dari korang dulu... Wakakakkakaka"... 

Perkkhh... Diorang yang dah kawen ni bukan ape, ade yang aku tengok tu amat struggle dengan hidup diorang... 'Miss calculation' sikit, hujung bulan pening... Kadang tu, belum sampai hujung bulan, tengah-tengah bulan dah pening kepala... Mulalah pinjam sana sini... Ajen kewangan utama siapa lagi kalau bukan aku... Orang yang distigmakan dengan 'kurang tanggungan' ni... Aku lah... "Zul.. Pinjam 100... Gaji nanti aku bayar..." Mak aihhhh... Tak bagi kesian... Bagi kang tak ikhlas.. Hahahaahha.... Bagi je la.. Pinjam... Event burn terus pun ade... Tak pe la... Lupe agaknye...

4 kategori.... So far mak ngan abah aku tak pernah tanye... Pasal mak ngan abah aku relaks-relaks je... Diorang tahu yang anak bujangnye baru 'memulakan hidup'... Biar la selow-selow... Hah... Ape ade hal... +zulfikar hazri  pun x kecoh nak kawen... Hahha... Macam mana pun, x bleh langkah bendul... 'Abang' kne kawen dlu... Baru adik menyusul... Tak gitu zul? 

p/s I: ke pasal aku ni ade 'membawak'? tu pasal susah dpt jodoh... Hahaha... Misteri nusantara betul... 

p/s II: Jodoh di tangan Tuhan...

p/s III: aku memilih kot...? 

p/s IV: ke org x pilih aku.... Wakakakakakakaka

p/s V: 2013 aku kawen? Memang x la kot.... 

p/s VI: untuk makluman "p/s: V" ade hubung kait dengan "p/s: II" 


Sekian!!!