31.7.13

Mersing Most Wanted? Nice Try Bro

"Because Rembau Most Wanted is too mainstream" katanya. Okey mula-mula aku didengarkan dengan lagu ni di FB bila nama aku ditag oleh kakak aku. Bila aku klik link yang diberi, terus masuk ke soundcloud.com dan kedengaran music intro yang amat familiar bagi aku. Okeyyy. Apa lagi. Harus la terus sceptical. Mersing Most Wanted?

Baru-baru ni ketika drive ke Le Meridian KL untuk undangan berbuka puasa, ditanya seorang kawan. Orang Negeri Sembilan lagi. Soalnya "Weh, ko ada dengar lagu Mersing Most Wanted?". "Ohh, ade" jawab aku ringkas. "Sorry la, as orang Mersing, aku tak impressed" sambung aku lagi. "Apsal plak?" tanya member aku tu. "Apsal nak ciplak lagu Rombau Most Wanted tu. Plagiat!" jawab aku telus. "Yup terdapat unsur-unsur plagiarism di situ heheh" balas member aku tu.

Cons. Tapi disebalik cons tu, yang pros nya. Bait-bait puasinya agak bermesej. Memang sebagai anak Johor, anak jati Mersing aku senang dengan penceritaan tuan penulis. Mengangkat martabat anak Johor, especially anak-anak Mersing. Cuma, tu la... Sayang akan melodinya tu. Berdesing telingo orang Rombau mendonga e.


"Muda muda dari jauh nampak bijak betul
Tua tua dari seberang tahu sangat matang
Kerja amanah diberi dibuat sungguh betul
Hasil nanti jangan pening kalau bersepah dulang"

Mersing Most Wanted? Huh! Nice Try Bro   

28 comments:

  1. nanti keluar plak Kodiang Most Wanted.
    HEhehehhe..~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm.. kodiang... kota bharu.. arau... batu feringgi... putrajaya... muar... lipis.. pekan... semua nak la.... heheh

      Delete
  2. nak buat raub most wanted plak aaa hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat le... tengok respond org raub plak kan... :)

      Delete
  3. Replies
    1. tak nak buat lenggeng most wanted ke? hehe

      Delete
  4. kelakar juga masa dgr faizal ismail (fbi) buat versi perak(bota) kat hotfm haritu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. sy missed plak yg tu... tapi kalau dpt dgr pun.. sy akan rasa annoy le..

      Delete
  5. sorry, tapi lagu ni sebenarnya untuk most wanted contest. pencipta lagu ni sendiri benarkan pakai instrumental dia. Banyak kat soundcloud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni link dia. semua ada
      https://soundcloud.com/mostwantedcontest

      Delete
    2. wat peace, wat lek :).
      Keep writing. Selamat hari raya. lol

      Delete
  6. Haha lagu ini utk contestla.. bukan plagiat. ;)

    ReplyDelete
  7. yup.. lagu ni untuk contest. byk lg tempat yg ade. bukan sekadar mersing je. dan sebagai org negeri sembilan. saya suka. saya rasa, great talent must be share. cerdengar tmpt lain punye osem jugak. :) undi la mereka. oh ya, boleh check #mostwantedcontest kat twitter jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. sy pun tak tahu mulanya.. ok2... dah dimaklum kan...

      Delete
  8. Sedar sikit bro lagu nih direka tuk pertandingan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes sir.. sudah dimaklumkan oleh rakan2....

      Delete
  9. Bro. Nak komen cari fakta habis2 bro. Jangan bikin malu sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. utk pertandingan ke.. how do i know... anyway tq ye..

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. salam bro, oh orang Mersing yer.
    Herm, macam mana nak cakap eh memule..
    Tula, orang nak tulis blog, die nak tulis jugak. Tapi takpelah, semua orang bebas beritahu pandangan peribadi.
    Pernah tak dengo "Jangan cakap lah kalau bende ni pon awak sendiri tak tau.". ? Maaf ler terkaso bahase.
    Kawan rase kat sini takde istilah PLAGIAT mahupun CIPLAK, kerana Rembau Most Wanted bukan lagu 100% original dari Waris dan DJ Fuzz. Ia adalah milik kumpulan rap kulit hitam yang popular dulu bernama Wu Tang Clan yang berjudul Cream. Ini adalah link untuk track asal lagu tersebut "https://www.youtube.com/watch?v=bjZRAvsZf1g"

    Awak biase dengan muzik2 Hiphop/Rap? Kalau awak biase, kawan yakin awak takkan cakap macam ni sebab dalam aliran muzik ini "sampling" lagu lain adalah biasa.
    Contoh yang kawan pasti awak memang tahu : -Too Phat-Anak Ayam,Just A Friend. -Altimet-Maafkan Kami, Mimpi. Tak perlu list banyak2.

    Dalam lirik lagu Altimet-Maafkan Kami, beliau sendiri telah berkata dan mengaku akan perihal SAMPLE lagu2 yang ada.
    "Hello cuba teka siapa kembali, Dia main SAMPLE lagi..
    Macam lagu dulu pukul 6 pagi, Mereka yang meleka terus sakit hati..
    Bisik bisik bisik bikin kontroversi, Bukan lagu dia seakan seperti..
    Lagu sipulan yang itu ini, Tapi dilajukan key lebih tinggi..
    Jadi mereka menunding jari, Kamu tak kreatif sang pencuri..
    Kamu kurang memahami dalam muzik kami, Inilah naluri.."

    Selain itu, bukan Mersing Most Wanted sahaja yang ada, banyak lagi track2 dari Rapper seluruh negara yang dengan bangge berceritekan perihal daerah masing2.
    Kuantan Most Wanted? Shah Alam Most Wanted? Miri Most Wanted? Kuching Most Wanted?
    Jadi salahkah kalau ade anak watan Mersing juga ingin menyambut cabaran pertandingan yang di anjurkan Dj Fuzz dalam MostWantedContest? Ini link untuk ke lagu2 yang dipertandingkan https://soundcloud.com/mostwantedcontest . Bende ni bagus, sepatutnya kita sokong, bukan kondem. Bak kata seorang kawan saya
    "You should be proud man if your hometown boy creates a great song based on your hometown".

    Tujuan kawan disini bukan nak bertelagah atau menyakitkan hati penulis, tapi kadang2 blogger ni nak hits kan blog die aje kan. Kawan melawat ke blogspot ini hanya untuk menerangkan sesuatu yang sepatutnya. Padahal banyak lagi isu kat luar tu kan.

    Maaf sekali lagi kerana mengganggu.
    Harap Ramadhan ini bukan yang terakhir untuk kita, dan Syawal nanti adalah hari kemenangan untuk kita.
    Maaf Zahir & Batin.
    Saya tumpang lalu~ Salam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. noted2... thanks anyway for the info... at least someone bg tahu perkara sebenar di sini... chill... cuma pandangan peribadi... pandangan tu pun diberi sebelum dpt tahu yg lagu tu dibuat utk pertandingan... anyway penulis berasa ralat n kesal dengan apa yg berlaku... tiada niat bertelagah, sama spt tuan... thanks anyway...

      Delete
    2. thanks for da info.. nice sharing T.P..
      BTW, sekali dgr pown memang nampak agak jelas ada perbezaan antara lagu Rembau M.W dgn Mersing M.W.. cuma rentak asal dikekalkan. And honestly, saya lbih suka Mersing M.W because of da lyrics which is more meaningful than Rembau M.W..
      It juz my opinion.
      Have a nice day with a nice heart! Bye~

      Delete