24.7.13

Bila Dah Tak Sudi

“Kemisah… Sudikah kamu menjadi yang halal buat ku?” Syafik menyoal dengan wajah yang penuh pengharapan. Hidungnya kembang kuncup menahan reaksi muka agar senyumnya tidak berlebih-lebih. Agar seriousnya pun tidak berlebih-lebih. Begitu perkasa sekali wajah Syafik malam itu. Tenang tak tenang, dalam merenung dan menanti jawapan geprennya… Kemisah.

“Tak! Tak sudi… Huh!” Kemisah menjengkel…

“Apa? Tak sudi?????!!!” Jeng… Jeng… Jeng…

Hmm… Udah-udah la berdrama… Mari baca… Entry hangat… 
Bila dah tak sudi…


Orang Perempuan… Bila dah tak sudi...

Kalau cakap nanti, risau terasa hati. Layan dulu la, tunggu masa nanti. Sambil-sambil tu, terhibur juga rasa sunyi. Boyfriend yang betul-betul, ada jauh kat luar negeri. Tak pon, boyfriend yang betul-betul tak mampu berkorban macam mamat ni. Rela tunggu sampai ke mati. Boleh la jadi galang ganti. Tapi, kalau-kalau dia tanya lagi. Bila dia tanya banyak kali. Jawab je la “maaf saya tak tahu lagi”. Tak pun “maaf saya tak pasti”. Paling best “saya tak suka awak push-push saya begini”. Lepas tu buat-buat diam beberapa hari. Kemudian buat-buat tercari-cari. Buat-buat tanya “awak masih marah kat saya lagi?”. Kalau jumpa pattern yang macam ni. Baik lekas angkat kaki. Memang jenis tamak dan tak de pendirian jugak harga diri. Phuiiii!


Orang Lelaki… Bila dah tak sudi...

Cukup la sebagai kawan. Elok dari tak de ape-ape, kan? Padahal mula-mula dulu, duk pi melayan. Bagi-bagi ayat manis sebagai harapan. Sampai la si gadis tertawan. Maklum la, muka tampan macam Salman Khan. Gaya macam anak hartawan hartawan.  Kau mengayat just untuk gadis tu kau ‘makan’. Lepas tu, kau buat-buat macam tak de ape-ape berlaku kan? Menyorok di balik rakan-rakan. “Weh… Kalau kau Minah tu datang cari aku, kau cakap aku pi pekan”. Perangai tak ubah macam haiwan. Baik anu kau tu, kau kerat dan buang kat tepi jalan. Tak pun buang ke lombong bagi makan si ikan Toman. Ye la kan. Ade pun buat menyusahkan.  Tak guna punya jantan.


Bakal Mertua… Bila dah tak sudi...

Tanya gaji berapa? Tanya kerjayanya apa? Pangkat setara mana? Tu belum diselongkar susur galur keturunan datang dari keturunan apa. Semua perlu ambil kira. Maklumlah, anak perempuannya cantik mengalahkan puteri raja. Belajarnya pula, semua ada. Sijil ada. Diploma ada. Ijazah ada. Master ada. PHD je belum ada masa. Semua ilmu dunia. Ilmu agama? Ilmu rumah tangga? Mampu ke nanti jadi isteri yang hormat suaminya. Takkan setakat tahu jerang air dan goreng telor semata. Setakat  telor, suami pun ada. Anak-anak nanti nak juga rasa berkat air tangan ibunya.  Letak pula hantaran dekat setengah juta. Layak ke? Silap-silap hal begini la yang menjurus perbuatan tak diduga.   Siapa punya angkara? Boy friend lama dia. Mana tahu ini semua? Bakal menantu tu pun, dia dah bagi rasa, pasal nak bukti setia. Silapnya di mana?


Orang Melayu Kita… Bila dah tak sudi...

Tak kira la, baik pembangkang mahupun kerajaan. Bersungguh mereka datang dengan pelbagai pelan. Pelan Pembangunan. Pelan Keselamatan. Pelan Kemajuan. Pelan holistic dan keagamaan. Berbagai pelan la mahu pun cadangan. Semua tu baik dan berwawasan. Semua tu baik untuk anak cucu serta generasi masa depan. Tapi pasal yang datang tu bukan anak tempatan. Yang mencadang tu tak masukkan nama-nama sahabat taulan. Sebagai pemegang amanah mahupun pemungut keuntungan. Terpaksa lah dicipta pelbagai alasan. Biar tak jadi segala rancangan. Alang-alang tak dapat, biar tergadai masa hadapan. Bila bangsa lain mula maju ke depan. Mula la kononnya tercari-cari di mana kesilapan. Tuding jari tutup kesalahan. Bukan kembali bersatu, tapi dipilih perpecahan. Adakah bangsa ku mempunyai genetic atau pun dibelenggu sumpahan? Memilih menjadi bangsa jajahan. Masa itu, kita ramai-ramai duduk di jalanan. Menadah tangan, meminta ihsan. Bangsa lain bertepuk tangan.


Bangsa “Lain”… Bila dah tak sudi...

Come on la. Kita 1 Malaysia. Tanah yang kita pijak ni tanah yang sama. Tak boleh ke kita duduk dalam satu rukun damai dan kerjasama. Macam dulu-dulu maaa… Lu punya latuk sama wa punya latuk kawan-kawan juga. Mereka sama-sama sembunyi lari masa Jepun datang Malaya. Bila Komunis nak rampas kuasa. Mereka sama-sama kawal kampung siang malam bersengkang mata. Mereka semua sorak masa itu Bendera Union Jack turun di Stadium Merdeka. Semua untuk kita. Sampai la Merdeka. Tak kan silap sikit-sikit kita sudah mula tempik “hey Melayu cilaka!”… “Hey Cina!”… “Hey India!”… Ingat masa kecil-kecil kita sekolah sama-sama. Nyanyi lagu Negara Ku sama-sama. Ikrar Rukun Negara sama-sama. Main bola sama-sama. Makan di kantin sama-sama… Kena rotan sama cikgu pasal lu bagi I tiru u punya Matematik dan I bagi u tiru Bahasa Malaysia.  Kenapa masa kecil dulu kita boleh maa… Bila sudah tua kita mau gaduh-gaduh sahaja. Malu la pada anak-anak generasi kita. Kita saudara! Mesti Hormat semua!  


Blogger… Bila dah tak sudi...

Tak sudi jenguk dah. Tak sudi baca dah. Tak sudi comment dah. Lebih teruk, tak sudi update entry dah… Kawan tu penat buat muka comel sampai ke sudah. Taip entry bersusah-susah. Menyampai cerita suka, duka, ketawa dan gundah. Say hye, kat  ruangan comment atau di shout box pun dah okey dah. Baru la rasa dunia bloging ni terasa indah. Tapi, kalau dah kate tak sudi, tak nak sudahhhhh….. Apek berak kau tadah… Hahahahahahahah….


Sam Banjamin… Bila dah tak sudi..
.
Mudah tak mudah la. Maklum la, bila dah tak sudi tu maknanya sama macam “mengecewakan” kan?. Bila aku tak sudi. Aku memilih untuk diam.  

*****


Boleh jugak membaca koleksi "Bila Dah..." ni di bawah ni... 
Klik je... 

Bile Dah Benci


   

16 comments:

  1. Ahaha ok sokong gila entry ni! Bab lelaki tu yg selalu jumpa hehe

    ReplyDelete
  2. haih, aku rasa point sebenar kau ialah part sam banjamin ja tu kan?

    ReplyDelete
  3. entry terbaek!! tapi mcm nak point kat part yang akhir-akhir tu je.. haha..

    ReplyDelete
  4. woo ingat pasl lelaki perempaun je..rupernye dengan kerajaan..hehe..best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. petik random je nadia... sape yg kena la... hihi... insyaallah terbit setiap 2 minggu... azam2... cari ilham...

      Delete
  5. Bila dah tersinggah. Terima kasih sudi singgah blog sy juga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik.. Singgah pun ter ter ek? Haha.. Tq jgk singgah..

      Delete
  6. Bila dah tak sudi...
    Lantak kau lah, ada aku kisah???
    Hahhahhahah...
    Amboih AJ, main kasar nampak... =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. elehhh... lantak konon... pastu masuk bilik sembam muka kat bantal nangis teresak-esak... kuar bilik buat muka cool... padahal org keliling dah tau... mata bengkak!!! bhahahahahaha :P

      Delete
  7. Replies
    1. Best ke? Ok2.. Nnti kite buat banyak2 mcm ni..

      Delete
  8. ada juga karektor org lelaki, bila tak sudi tu, sebiji mcm kat entry "bila perempuan tak sudi" awk..
    btw, saya dah approved insta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emm.. Ni random je.. Tak dinafikan.. Vice versa org putih ckp...

      Yup.. Pasal insta tu sy dh tau.. Tq yah..

      Delete