1.6.13

Se'Beban'


"Sakit ape?" doktor tanya
"Batuk and ada bengkak kat bawah tekak" aku jawab
"Ohh toncil" confident menjawab
"????" aku ragu
"Buka mulut... Cakap aaaaa" terus masukkan kayu mcm batang ice cream yg besar tu.
"Hmmm. Memang ade bengkak ye. Sebelah kiri, Emmm sebelah kanan okey" tambah doktor tu lagi.
"Ok sy nak check dada (degup jantung). Selak baju sikit ye.." arah doktor tu.
"Hmmm, okey..." pasrah. 
"Okey, pusing blakang" doktor menyuruh.
"Hmmm... Uhuk.. Uhukk" batuk kecil kat tekak.
"Ok. Good. Check suhu badan" Termometer dikeluarkan.
"Nganga letak bawah lidah" terus jolok termometer  tu ke dlm mulut.
"hmmmm..." tengah kemam
"Check blood pressure" scrappp!! bende alah yg lilit kat tangan tu dipasang. Teett... Bunyi button on (agaknye) ditekan. Tunggu ke beberapa ketika sambil alat yg lilit kat tangan tu mengelembung. Tak lama lepas tu benda tu kempes.
"Ok, blood pressure okey..." doktor cakap
"Fuhh.." lega darah tak de prob...
"Okey, nanti sy akan bagi awak antibiotik, awak tak de selsema kan?" 
"Tak de-tak de" 
"Ok, so antibiotik.. ubat batuk, ubat isap, bla.. bla.. bla..." tak reti aku sebut ape lagi nama ubat-ubat tu.
"Ok doc, tq"

Keluar bilik check tu. Tonsil? Doktor check memang cakap tonsil... Cume aku pikir tonsil bukan ke bengkak kat dalam tekak tu. Aku tadi tak abis cerita lagi, doktor tu terus potong cakap tonsil. Masalahnya Ni ha.. Bengkak kat bawah dagu pun consider tonsil ke? Aku x puas hati.. Hmm.. Makan je la ubat yg diberi... Tak kan la aku lagi pandai dari doktor tu plak kan..? Bengkak ni try sapu balm... Tengok esok, mujarab tak...? Kalau x, cari klinik lain pulak... Serious, kalau nak mati pun, biar la tau ape puncenya.. 

Bengkak ni buat aku bengkek...
Okey la tidur dulu.. Tidur dgn lena...
Slamat malam...

No comments:

Post a Comment