27.6.13

Bunga Reput

"I just love the colour. Even the flower is dying but it still have the magical sense and unique..." cikreenatan

Assalamualaikum readers. One of habit or hobby baru aku ialah tak lain tak bukan, membelek-belek aplikasi Instagram dalam phone aku. Terus terang aku katakan memang aku rase cool la dengan hobi baru ni, selain menulis di sini. Kire macam, kedua-duanya saling berhubung kait. Snap pic. Upload di Instagram. Kalau mungkin tercetus ilham dari gambar tu, terus ceritanya aku panjangkan ke Blogspot ni. 

 "I just love the colour. Even the flower is dying but it still have the magical sense 
and unique..."

Itu kata tuan punya badan yang snap gambar ni. Salah sorang rakan di Instagram yang aku follow. Memang ada sentuhan emas dihujung jarinya. Gambar-gambar yang lain yang dirakam oleh tuan punya badan pun semacam ada cerita yang nak disampaikan. Aku bukanlah pengkritik gambar pun. Knowledge aku pasal photoshoot haram zero. Tapi bila aku rasakan gambar tu cun, di Instagram, aku akan 'Like' gambar tu.

Berbalik kepada phrase yang diattachkan bersama gambar tu... "I just love the colour. Even the flower is dying but it still have the magical sense and unique...". Langsung mengingatkan aku pada sesuatu. Bunga la. Yup. Siapa yang boleh argue tentang kecantikan dan keunikan bunga. Walaupun sebusuk bunga taik ayam sekali pun. Bunga tetap indah dipandang. Tetap memberi ketenangan dengan kecantikannya. Maha suci Allah yang maha indah dan menciptakan yang indah-indah.

"....Even the flower is dying but it still have the magical sense and unique..." Bukan sekadar dengan warna, 'semangat' yang ada pada bunga tu akan terus membuat kan bunga tu nampak indah biarpun sudah mulai mereput. Especially kalau bunga tu dalam jambangan, dan ianya adalah pemberian  dari someone. Percaya tak? Nak buang pun sayang kan?. Padahal bunga tu dah reput mengering. Itulah yang aku maksudkan dengan 'semangat' yang ada pada bunga tu.

Bila kali terakhir kalian mendapat bunga? Bila kali terakhir kalian memberi bunga? Sebagai penerima, apakah perasaan kalian ketika itu? Dan dapatkah digambarkan perasaan kalian seandainya, kalianlah yang memberi bunga itu? Apa reaksi kalian? Senyum? Merah pipi? Malu-malu... Tau, mungkin, bagi yang tidak suka, dicampakkan sahaja bunga itu ke mana-mana... Bagaimana? 

Yang memberi, besar tandanya..
Yang menerima, besar penghargaannya...
Sesegar mana bunga diberi...
Secantik mana gubahan diterima...
Berganti detik, si bunga reput jua...
Soalnya... 
Siapa yang lebih dihargai...
Pemberi kah?
Atau 
Penerima kah?

*****

Credit to CIkreenatan
(sahabat blogger jugak sahabat instagram aku)


26 comments:

  1. tak pernah pun dapat bunga... sob... sob... :'( tapi bunga kat atas seriouslu, i love it. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. one day, bila dapat bunga.. kena la hargai... tak hargai tuan yang memberi pun tak apa.. tapi, hargai bunga tu... insya allah....

      Delete
  2. Pernah dapat bunga dan semestinya perasaan tersipu sipu malu dan rasa org yang paling bahagia ketika tu. Tp semua tinggal kenangan. Itu kenangan yang harus dilepaskan. Dalam manis ada pahitnya. Tp itu 'semangat' atau perkara yg menghidupkan bunga yg mati. Biar ia mati, tp kenangan mati terpatri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikreenatan, tuan punya gambar...

      Tak de niat kupas masa silam cikreena.. Yup.. Bunga tu ada cerita.. Gambar jadi perantara... Sentimental value.... Sayang mereput n layu...

      Delete
  3. cantik gambar tu.. lama dah tak terima bunga. bunga memang cantik kan. cuma tak boleh simpan lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai lulu.. Thanks for ur comment..Yup.. Bunga x tahan lama.. Thats yg kena hargi semasa sempat... :-)

      Delete
  4. Aku dah printscreen bunga kt atas. Tepek dalam almari, mana tahu mengeluarkan bau dan roh baru. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi kau... Bagusnye... tu bunga keramat tau... Nanti membawak plk sampai kau tua... Baik kau minta ijin sama tuan punya gambar... Aku x nak tanggungjawab apa2 jadik kat kau :-P

      Delete
  5. assalamualaikum a.sam.. jemput singgah dan follow sini ya kalau a.sam free http://lambaiancintailahi91.blogspot.com/ terima kasih :)

    ReplyDelete
  6. bagi yg tak suka bunga tu, janganlah dicampak-campak,sedekahkan kepada yg suka bunga. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... iyolah... bagi kat yg tahu menghargai kan...

      Delete
  7. nk bunga , tapi xnk bunga reput . hehe , salam ramadhan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe... nak bunga? alah... mana nak cari bunga.. kurma ada la... hehehe... yusuf taiyobbb...

      Delete
  8. wah!!kata-kata yang menarik..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? semua yg baik2 dari Allah munir... hihi

      Delete
  9. Replies
    1. elehh.. awak tu ape kurengnye... cite pasal bunge.. ayat pun bunge2 la...

      Delete
  10. mana yang ada warna warni. bunga ke hati..??

    amboih ayat den ni.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunge... hati gua satu kale je... putih.. ewahhhh..

      Delete
  11. oh cantiknya bunga tu.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar tu pinjam dari cik reenatan... hehehe

      Delete
  12. assalamualaikum kerang bulat. aku sihat, ko sihat? wah blogger haibat ni. boleh i kawan dgn u, bahahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... jumpa kat blog kite... hihihi... what a small world... aku sihat je... meh la kite berkawan2... bhaahahhaha

      Delete
  13. suka bunga2.. coz tu nama pena diri dalam berblogger pun bunga hee :D
    sea_lavender hehe ~~ nice caption " "I just love the colour. Even the flower is dying but it still have the magical sense and unique..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. lavender... nama bunga... warnanya unggu kalau x tak silap... tak pun femes dgn warna ungu... hmmm .... bunga ni, pinjam gambarnya dari rakan sy... namanya cikreenatan... credit untuk beliau...

      Delete