30.1.12

Cynical

Imej Google 'Cynical'

Hari ni ringkas. Tapi mungkin sedikit pedas. Sekadar mahu bercakap tentang pendirian... Jika yang bukan ahlul, mahu bercakap tentang sesuatu yang bukan dalam pengetahuannya, tentu agak janggal lagi canggung rentaknya. Contohnya aku. Yang kurang arif tentang kereta, bila mana sahaja orang-orang sekeliling berbicara tentang kereta, aku memilih untuk diam-diam sahaja. Dengar dan ambil ilmu pengetahuannya. Tidak aku tambah, mahu pun menyampuk. Yang ada pun cuma sekadar angguk-angguk.

29.1.12

Inspirasi Derap Lantai

Analogi Derap Lantai itu bukanlah satu tulisan yang kosong, tetapi ia berinspirasikan sesuatu yang sentiasa dan selalu hidup di dalam "TheTimelines" hidup aku...


"Mencari penjuru beranda yang redup dari pancaran mentari. Sudut yang masih membolehkannya melihat keletah anak-anak yang bermain di halaman… Duduk bersandar pada penjuru ini… Satu lagi derapan yang nyata bunyinya. Kali ini terbit dari permukaan dinding papan yang mula meleding dek panas dan hujannya hari… Tidak dihiraukan… Hanyalah satu kelegaan setelah seharian empat kerat tulang ini dikerah. Diurutnya tumit yang kian berkematu dengan jemari kasarnya. Terasa sengal-sengal pada permukaan yang ditekan. Perasaan lali yang wajib baginya untuk ditahan.Kesakitan yang ditahannya untuk tidak membiarkan anak-anak itu terus terusan bermain kapal terbang kertas dari surat khabar lama pembungkus barangan runcit. Mengharap agar keadaan akan bertambah baik kemudian hari." Derap Lantai.

26.1.12

Cerita Zaman Kecil: Pesan Atuk II

Hidangan kopi O' panas bersama goreng pisang menjadi  menu minum petang kami hari itu. Arwah nenek, seperti biasa, dengan duduk silang kakinya akan menghirup kopi O' panas  itu beberapa kali, selepas seketika mengunyah goreng pisang yang dihidangkan. Barang kali bagi melembutkan sedikit goreng pisang yang dikunyah itu. Maklum sahaja, hanya dengan bantuan gigi palsunya, tambah lagi dengan sepasang gusi yang kian uzur dimamah usia itu, pasti tidak upaya bagi orang tua itu untuk melumatkan makanan pejal di dalam mulutnya. 

Lawan boraknya petang itu tidak lain tidak bukan adiknya, Arwah Tok Mansur. Atau senang dengan panggilan Tok Gumang dikalangan keluarga aku. Tok Gumang, pejuang kemerdekaan yang pada aku tidak dikenang. Menghabiskan sisa-sisa usia di rumah papan  kecil, di atas sebidang tanah tumpangan bersebelahan rumah arwah nenek. Menderita penyakit kencing manis, yang pada akhirnya menjadi punca ajalnya menjemput, selain juga sakit tua. Arwah Tok Gumang dahulunya, ketika zaman muda-muda merupakan seorang perajurit yang menganggotai Pasukan Gerila Force 136. Gerila yang ditubuhkan pihak British bagi menentang penjajahan Jepun satu ketika dahulu. 

Sewaktu ditingkatan 2, Cikgu mata pelajaran sejarah mengarahkan aku serta rakan sekelas untuk menemu ramah mana-mana tokoh yang kami kenali. Kerja rumah yang membuatkan aku buntu. Untuk menemu ramah baba saudara aku yang pernah menjawat jawatan Timbalan Ketua Polis Negara, begitu jauh di Kuala Lumpur sedangkan aku pada ketika itu hanya berada di Mersing, Johor. Selain beliau, tokoh mana yang harus aku temui? Akhirnya Mak mencadangkan Tok Gumang.

20.1.12

Muntah Hijau

Aku muntah semahu-mahunya buat kali ke-2 (pertama kali hari Rabu lepas ketika berjoging)... Sakit yang amat sehingga menitis air mata jantan nih... Tak pe... Bukan menangis kerana cinte... Menitis air mata pun mungkin tindak balas otot-otot serta kelenjar air mata secara semula jadi... Tidak tersedu mahupun tersedan... Lepas aku muntah buat kali ke-2 petang tadi  aku rase "kosong"... 

Member-member terdekat membuat analisis tentang punca muntah aku..

1. Tak cukup tidur.
2. Workout dengan perut yang kosong.
3. Kepenatan yang melampau.
4. Angin.
5. Keracunan.
6. Over workout.
7. Kepala tak cukup kandungan oksigen.
8. Nak demam.
9. Nak turun berat badan.
10. Nak mati..........

Natijahnye, aku merasa lembik sehingga melepek... Buek.. Buek... Buek... Ooooo... Ni lah yang orang duk kata 'muntah hijau...' Sadissigaraga...

18.1.12

Danau Perikanan, Bukit Cahaya Sri Alam, Tidak Seperti Dahulu

Beberapa minggu yang lalu, aku bersama rakan-rakan sekerja telah menganjurkan satu trip memancing di Taman Pertanian Bukit Cahaya Sri Alam (juga dikenali sebagai Bukit Cerakah). Trip memancing ikan air tawar yang pertama, sebagai pembukaan tahun 2012 ni, sejak lebih kurang 4 ke 5 bulan masing-masing 'menjeruk' batang joran  ke dalam stor serta bonet kereta. Kalau tak silap, trip terakhir kami tahun lepas, di Temerloh Pahang, di mana kami puas menuai hasil dari lubuk Bob, kawan sekerja aku jugak.... Terima kasih jugak la buat Bob atas resepi ikan patin bakar bersadur tempoyak yang sampai hari ni, kalau aku teringat-ingat akan kenikmatan serta kelazatan menu tu, buat aku 'ngences!'Lupakan la cerita lama tu. Tinggal kenangan yang indah.


Ape pun trip ke Bukit Cerakah baru-baru ni memang mengecewakan (padahal tiap-tiap kali pergi pun tak de hasil...) Cume yang paling mengecewakan aku ialah keadaan salah satu lokasi memancing di sana, yang kini umpama tak diselenggara dengan baik. Lokasi yang aku maksudkan ialah Danau Perikanan. Tasik kecil yang menjadi kegemaran pemancing mahupun pengunjung ke Bukit Cerakah. Tasik yang menyimpan banyak  ikan-ikan air tawar seperti Patin, Haruan, Belida, Baung, Lampan serta Talapia. Tapi sekarang, apa sudah jadi kepada tasik ni? Mungkin gambar-gambar yang bakal aku pertontonkan di bawah ni, dapat menjelaskan keadaan yang aku maksudkan. Mari kita lihat...

Rise of The Planet of The Apes














Hmmm... Moral of The Story?

16.1.12

Mat Muka 'Protective'

Dipendekkan cerita, pagi Sabtu yang lepas, aku bergegas lari-lari dari tugas untuk ke kedai aquarium yang terletak di Taman Tasik Shah Alam, Seksyen 2. Kepada yang biasa, mesti kenal kedai ni. Betul-betul bersebelahan Taman Tema Wet World. Wet World mana? Shah Alam la.... Mane lagi. Kire, kalau jejak je kaki aku ke kedai tu, bermakna ini adalah kunjungan kali ke-3 aku ke situ dalam masa selang 2 hari. 


Maklum lah. Kunjungan pertama (hari Khamis) bersama poket berisi wallet. Tapi wallet tu pulak yang tak berisi. Terkulat-kulat aku menengok-nengok ikan-ikan yang cantek serta gajet-gajet aquarium yang menawan. Mujur claim over-time aku lepas hari Jumaat. Dan-dan pulak, bile aku pegi hari Jumaat, kedai tu selamba tutup. Puiii!!! Menyumpah aku!!! Lain kali kalau nak tutup, tutup la hari lain. (Padahal aku yang tak bace signage kat depan kedai "Jumaat Tutup!". 


Nak dijadikan cerita, sedap-sedap aku memulas BGY dengan lajunya, tiba-tiba mata aku terjeling ke arah meter minyak moto bertuah sekor ni. Jarum dah sipi-sipi dekat "Emty". Huh! Mau menolak aku karang. Pulasan (macam nama buah pulak), pulasan aku pada throttle BGY aku slow-kan. Kemudian terus membelok dengan lancar ke kiri bersama signal kelip-kelip yang aku nyalakan pada BGY. Masuk ke stesen minyak kat seksyen 3 tu.


Aku parking BGY dan terus membukak seat bagi menengok paras minyak kat dalam tank. Perkhhhh, sikit lagi nak kering. Nasib baik la ade stesen minyak ni. Jadi dengan hati yang girang, aku terus ke kaunter bayaran dan order minyak... Order minyak? betul la... Order la kan..?


"5 ringgit, sana" aku mengorder. Sambil jari aku menunjuk ke arah BGY yang nampak
 letih dan kehausan.

"Perrghhhh!!! Cunnnnnn!!!" hati aku tibe-tibe teruja bile terlihat yang rupenye seorang awek cun sedang bertugas kat dalam kedai tu. Awek cun pekerja stesen minyak tu angguk-angguk sambil menunggu bayaran dari aku. Tak jadi aku keluarkan note RM 5 dari wallet. Aku selitkan semula dan dengan bergaye aku hulurkan RM 50 kepada awek tu. Saje je...

"Walaupun abang naik moto, abang ade RM 50 tauuu!' hati aku berbisik. Walaupun aku sedar, ade awek tu kesah dengan RM 50 aku. Lagi menyusahkan ade la. Nak kene pecah pulak duit tu.


Aku mengusha dengan penuh cover line. Agar awek tu tak perasan yang dirinya diusha. Sambil diusha, sambil terkebil-kebil mengira RM 50 tolak RM 5, sama dengan berapa? RM 45 la dik. Hehehe. Aku pulak, sambil mengusha, tak perasan yang diri aku pun sedang diusha oleh seorang brother kat dalam kedai tu. Brother tu terus masuk ke dalam kounter dan berdiri di sebelah awek tu. Dengan muke yang tak mesra alam sungguh. Dengan muke 'protective' nye. Pak Guard ke? Hati aku bertanya. Eh, bukan. Tak lain staff stesen minyak tu jugak. Sebab brother tu pakai uniform yang sama dengan awek tu. 


"Terima kasih" sambil awek tu pas duit baki.

"Sama-sama" jawab aku kat awek tu, sambil senyum kat awek tu. Lepas tu, aku senyum pulak kat brother muka 'protective' tu. Mak haiii. Tak senyum balik pun sebaliknye terus ketat mukenye. Aku pun terus beredar ke arah BGY.


Sambil-sambil mengisi minyak, aku jeling-jeling kat awek tu. Awek tu masih kat situ. Mat muka protective tu pun masih tercongok kat situ. Entah ape kene tah, brother tu duk pandang-pandang aku dengan muke ketatnye. Seluar aku koyak ke?  Ke aku pakai helmet terbalik? Ah lantak ko la. 


Aku terus mengepam minyak ke tank BGY. Sambil minyak diisi, aku terpikir sesuatu. Minah kat kounter tu, awek die kot...? Tak pon bini die... Tu yang muke brother tu ketat bile aku pandang-pandang minah tu. Tak ye jugak... Hehehe... Tak kan pandang pun nak marah. Kot ye pun marah, senyum la sikit. Kan ke aku ni customer kat situ. Hehehe. Lantas aku merencanakan satu lagi perang usha mengusa kepada Mat muke protective.


Siap isi minyak. Aku parking BGY sebelah stesen minyak tu. Aku masuk semula ke dalam dan terus ke mesin ATM. Keluarkan beberapa keping note dah beredar. Sebelum beredar, aku usha lagi awek kat kounter tu. Bile awek tu pandang aku, aku senyum puas-puas kat awek tu. Hehehe. Awek tu balas dengan senyuman yang biasa-biasa bagi penjaga kounter. Senyuman yang profesional. Lepas tu aku alihkan pandangan aku kat Mat Muke Protective tu. Perghhh die jeling kat awek tu dengan muke ketatnye. Bile die pandang aku, aku senyum pulak kat die. Sambil senyum, kali ni aku angkatkan kening dua tiga kali. Heheheh. Jangan marah beb... Than aku terus blahh ke kedai aquarium bagi melunaskan misi aku pagi Sabtu tu.


******


Kesimpulan:


1. Kalau bekerja di kounter, tapi tak boleh nak senyum, baik berenti cari kerja lain. Jadi penggali kubur ke. Jadi pengutip bola golf kat golf range ke. Cari la ape-ape sahaje kerja yang tak perlu deal dengan manusia.


2. Pupuk lah sikap profesional dalam pekerjaan. Makanya, tak timbul isu cemburu.


3. Kalau orang pandang mak we korang, tak yah la buat muke protective. Orang pandang je. Kadang-kadang takde selera pun nak mengurat.


4. Kalau ko jelous awek ko dipandang orang, maknenye, ko pun suke pandang perempuan atau awek orang lain. Ape yang ko rase tu, mungkin refleks dari perbuatan sendiri.


5. Isilah minyak sebelum tank kering.


 Sekian....


p/s: Guys... Jom pi menyakat couple-couple kat luar sana. Hehehehe. Mesti ramai Mat Muka 'Protective' di luar sana.

15.1.12

Oh Bapuk... Mengapa Kau Sukar Dimengertikan..?

Bapok, Pondan, Mak Nyah, Patah, Coi merupakan antara perkataan yang digunakan bagi merujuk kepada laki-laki yang bersifat keperempuanan (Rujuk Kamus Dewan Edisi ke-4, M/S 128, makna perkataan 'Bapuk').  Umum mengetahui yang lelaki tu sifatnya kasar, ringkas dan tidak se'complicated' perempuan. Namun bagi  kaum adam yang bergelar bapuk atau pondan ni, sifat mereka lebih menjurus kepada sifat-sifat yang dimiliki oleh kaum hawa. Lembut. Lembut luar dalam. Lembut emosi dan jasmani. Lembut serta 'patah' yang kadangkala mengalahkan orang perempuan tu sendiri. 


Sejak dari zaman sekolah dulu, sampailah zaman universiti, hinggakan alam pekerjaan, hidup aku tak terlepas dari bertemu dan berurusan dengan golongan-golongan bapok ni. Tak aku nafikan jugak, dikalangan kenalan serta rakan-rakan sebaya mahupun sekerja, ade jugak yang berperwatakan 'gemalai' ni. Sebagai hamba Allah, aku terbuka je dalam menerima golongan-golongan macam diorang ni dalam hidup aku sebagai kawan mahupun kenalan. Diorang pun manusia jugak, walaupun kadang-kadang susah untuk difahami. 


"Akak, tak rimas ke bermekap-mekap? Ngalahkan pompuan pulak?" soal seorang kawan kepada salah seorang bapok yang jugak kenalan aku.

"Ko ingat senang ke nak jadi macam ni... Ingat akak nak dilahirkan macam ni? Tapi nak buat macam mana?" jawabnye dalam nada yang macam terbuku je sebak di dalam hatinye.

"Ko ade?" sambungnya lagi...


Rata-rata bapok-bapok yang aku temui la, ramai yang mengatakan yang diorang tak mintak dilahirkan sebagai bapok. Aku pun bertanya kepada diri aku sendiri, bapok ni semulajadi ke? Ntah la. Cuma pada pendapat aku, wujudnya golongan-golongan bapok ni ke dunia, rata-rata atas asuhan serta pengaruh persekitaran. Bagaimana asuhan keluarga dalam membentuk personaliti seseorang anak tu? Bagaimana pengaruh persekitaran dalam membentuk jati diri seseorang insan? Lelaki is lelaki la. Fitrah sebagai seorang lelaki akan tetap lelaki. Tak kan tuhan tu tersilap pulak kan? 


Bapok dan Mencarut. Kenapa bapok suke mencarut? Aku pun tak pasti. Yang jelas, bapok-bapok ni amat teruja kalau dibukakan topik-topik yang berklasifikasi kelucahan melampau. Tak percaya, pi lepak ngan bapok sejam dua. Dan cuba rekod jumlah perkataan 18PL yang keluar dari mulut diorang. Berapa kerap diorang sebut perkataan tuuutttt dalam jarak beberapa minit. Amacam? Sehari tak melucah, mungkin tak lengkap kefardhuan diorang  ni agaknye.. 
  
Bapok 'Gay' vs Bapok Bi-Sex vs Bapok Straight. Ni mungkin patern-patern bapok yang available di mana-mana. Bapok Gay. Semestinya menyambar mana-mana mat-mat jambu yang ada. Asal ade sahaja jejaka-jejaka ensem pasti bapok-bapok ni akan mula merenyam satu badan. Berusaha memberi perhatian serta meminta perhatian. Kalau dapat respond yang baik, mat-mat jambu ni akan dijadikan anak ikan. Anak ikan yang akan dipelihara dan dijaga sepenuh hati. Silap-silap hari bulan, bapok-bapok ni sanggup menjadi 'penaja rasmi' segala keperluan hidup mat-mat jambu ni. Tapi, bayaran bagi anak-anak ikan ni pun bukan murah... Silap hari bulan, melecet jubur!


Bapok Bi-Sex. Atau nama saintifiknya Al-Juburi. Ni jenis bantai semua. Depan belakang disambar kalau berpeluang. Lebih keji dari biasa. Selera yang pelik lagi exotic la senang cakap. Tak pelik la, kalau spesis ni, terdiri dari golongan yang dah pun berbini dan ber-anak. Tak cukup dengan belaian si isteri, bapok-bapok ni mencari 'pintu-pintu' belakang jugak untuk memuaskan tuntutan nafsu berahinya. Sekali pandang mungkin tak perasan. Al-maklumlah dah berkeluarga. Inilah yang dinamakan "cover line" cemerlang! 


Bapok Straight. Patah tetap patah. Gemalai tetap gemalai. Perwatakan macam perempuan. Pendek kata, terserlah kebapokan pada gerak geri baik percakapan mahupun perbuatan. Tapi dari segi naluri, tetap normal. Walaupun dari pandangan mata, bapok-bapok ni kelihatan seperti tak sempurna kejadian, namun, wanita-wanita yang berkahwin dengan lelaki-lelaki jenis ni, berkemungkinan sedikit bertuah. Maklumlah lelaki-lelaki jenis ni pasti jenis yang ringan tulang untuk membantu si isteri membuat kerja-kerja rumah. 


"Ade aku kesah...?!"


Ungkapan yang biasa disebut oleh golongan bapok. "Ade aku kesah...?!" Bunyinya macam tak kisah. Tapi dalam pada itu, dendam tersemat dalam hati. Rata-rata golongan bapok yang pernah aku kenal, terkenal dengann sifat pendendam. Kesalahan yang dilakukan oleh orang-orang yang ada disekelilingnya tak mungkin dimaafkan dengan mudah walaupun si bapok mengucapkan "ade aku kesahhh?". Untuk membalas kesalahan yang berlaku secara terus, golongan ni mungkin tidak berupaya. Maka, jalan lain pasti akan diusahakan.


Bapok dan Bomoh... Jadi teman berdamping. Adakah disebabkan perasaan dipinggirkan dikalangan masyarakat. Atau rasa berputus asa terhadap tuhan, maka bapok-bapok mengambil jalan pintas untuk mempercayai bomoh dalam berikhtiar. Tidak kiralah sebagai pelaris dalam perniagaan. Pemanis wajah serta ilmu-ilmu penunduk untuk kenaikan pangkat dan sebagainya, rata-rata bapok-bapok  ni percaya sungguh dengan kuasa bomoh. Tidak sedar kah kamu wahai bapok, mempercayai kuasa lain selain dari Allah itu syirik? Walaupun ia diniatkan sebagai ikhtiar. Lagi keji seandainya yang "syirik" itu digunakan untuk menjatuhkan serta menutup rezeki orang lain.... 


Bapok dan Perhatian. Mencari publisiti serta perhatian ramai adalah sesuatu sifat yang tak dapat dipisahkan dari golongan ni. Jadi, untuk apa bapok-bapok ni men'drag'kan diri mereka. Untuk ape bapok-bapok ni riuh rendah dilaman-laman sosial dengan kenyataan-kenyataan pedas dan panasnya, selain mendapatkan perhatian. Selain tu, bapok-bapok ni jugak amat mendambakan kata-kata pujian. Hasil kerja mesti dipuji. Baju-baju "pinky-pinky" dan "blinky-blinky' dengan labuchi mesti dipuji. Pangkatnya mesti disanjung. Dan tak mustahil dengan pangkatnya itulah yang akan digunakan untuk melunas dendamnya....


Dalam pada terbuai dan terlena dek pujian dan sanjungan, bapok-bapok harus sedar dan bijak dalam menilai, pujian manakah yang palsu. Sanjungan manakah yang tak minta dibalas. Takut nanti bila segalanya ditarik tuhan, Si Bapok akan ditinggal pergi baik rakan mahupun yang si bapuk rasakan musuhnya.... Kembalilah kepada Fitrah..... 

Kalau kau terasa dengan entry ni, maknanya kau ade ciri-ciri seorang bapok. Kalau kau rase nak ambil tindakan pada aku disebabkan entry ni, kau ade ciri-ciri seorang pondan. Dan kalau kau rase nak bomohkan aku pun sebab aku tulis entry ni, baik kau potong 'burung' kau dan campak kat dalam tasik. Buat makan ikan toman.... 
     

4.1.12

External Hard Disk Punye Pasal

Sepetang bersama seorang rakan di Plaza Alam Sentral, Shah Alam. Meronde-ronde bagi mengupdate harga pasaran terkini perkakasan komputer. Fokus aku pada harga external hard disk... Rupa-rupanya, masih pada kadar yang sama. Mahal!.  Beberapa bulan yang lepas, ketika membuat tinjauan (macam pegawai LHDN pulak), harga gajet-gajet naik sehingga 50 ke 60 peratus dari harga biase... 

Bile ditanya kenape naik harga, peniaga dengan wajah cerianya menjawab... "Thailand banjir... Barang-barang banyak ambil dari sana..." "Oooo" kata aku dalam rasa yang sedikit tak percaya... Kata aku, kenapa plak? Semua komponen PC skang ni di monopoli Thailand ke? Kilang Hard Disk cuma di Thailand je ke? Tu yang tercongok kat Kelana Jaya tu kejadahnye? RM 200 lebih untuk sebijik External Hard Disk? Jangan harap la aku nak beli... Padan dengan muke korang! Padan jugak dengan muka aku...!

Sambil-sambil meronde-ronde di kedai-kedai komputer, melintas pulak di kedai muzik di Plaza Alam Sentral tu. Kelihatan seorang mamat sedang membelek-belek gitar kat dalam kedai tu... Khusyuk... Dengan muka-muka sekali khusyuknye mamat tu... Mengalahkan M. Nasir pulak... Aku perhatikan je mamat tu, tanpa mamat tu perasa yang gerak gerinya sedang diperhatikan... 

"Wei ko tengok mamat tu" bisik aku kepada member aku.

"Apsal?" soalnye tak paham.

"Bile orang masuk kedai muzik, belek-belek gitar bebagai, kite pelik. Agaknye sama jugak kalau kite masuk kedai pancing, belek-belek joran bebagai"

"Hak ah, orang pun pelik" sampuk member aku tu
.
"Jadi moral of the story?" soal aku pulak.

"Tiap orang ade minat masing-masing" jawabnye.

"So. Yang penting respect!" balas aku pulak. 

Kesimpulan:

1. Jangan beli external hard disk sekarang. Harga tengah naik. Beli time harga turun 
atau kembali normal.

2. Adakah barang-barang dari Thailand turut naik ketika ini? 
(termasuklah baju-baju tiruan gred A)

3. Macam mana pulak dengan harga Pondan Siam serta "Ayam" Siam? Adakah turut naik 
(yang melanggan je tahu jawapan. Ko tahu? Ooooo.. Ko langgan yerr? Lantak ko la...)

4. Pada aku, ko minat la ape pun. Ade aku kesah? Aku respect je. Ko nak minat muzik ke.. Nak minat kete ke... Nak minat moto ke.. Ape-ape je la... Yang penting Respect... 

5. Hormatlah, serta berilah sokongan kepada orang-orang disekeliling terhadap minat mereka selagi tak menyusahkan korang...

5. Contoh minat yang menyusahkan... Nak beli gajet, paw (pinjam) duit member... Dah meminjam, tak pulang... "Hingat aku kerja siang malam, nak bagi nafkah kat kau pulak..." Contoh jer...

Sekian...

1.1.12

Asam Pedas

Salam semua... Hari ke-3 di kampung, tapi buat kali ke-2 me"repeat" lauk asam pedas masakan mak... Sumpah... Bukan nak gebang... Bukan nak cakap lawa... Asam pedas, nak sedap... Nak pekat... Nak sedang-sedang pedas... Nak sedang-sedang masam... Asam Pedas Johor style is the  best!