5.7.12

"Like"


Hai. Dah sarap? Sarap tu bahasa belah-belah asal aku. Nampak tu perkataan 'belah-belah' tu. Bukan belah kayu. Belah rotan atau perihal memotong tu. Tapi 'belah-belah' tu merujuk kepada sebelah. Atau lebih tepat lagi menunjukkan tempat atau kawasan. Berbalik kepada 'sarap' tadi, bukan menyirap ye. Menyirap tu lain. Contoh ayat "Hisshhhh, menyirap betul darah aku tengok Bedol ni berpakaian ala-ala wanita. Dah macam pondan Siam pulak (perkhh.... ade ke dibandingkan dengan pondan Siam? Pondan siam tu bapak la lawa.... lupa letak huruf "k" kat hujung perkataan lawa tu.)"... Okey... Sarap tu, sarapan la. Bak kata Jonny "No thanks... I've bekfes already..."... 

Amik kau... Tu dia muqadimah...

'Like'... Sebutannya 'Laik'... Bukan 'Lick'... Kot salah sebut nanti lain maknanya... Maka lain la interpritasi orang disekeliling... Bayang kan kau nak cakap kat member kau "I like u" tapi dalam pada ko nak sebut tu 'like' tu... Ko pi sebut "I lick you"... Silap-silap haribulan tercakap kat member yang gegirl yang ala-ala 'bajet dara' dan muslimah terakhir dalam dunia ni, memang ade harapan kene suriram ram ram... Kene simbah dengan secawan teh o panas... Silap-silap mengadap kau ke Jawatan Kuasa Displin atas tuduhan gangguan seksual...

Kalau Like tu maknanya suka. Antonim kepada perkataan Like ni, Dislike... Antonim tu bukan sedara Antonio De Lahoya okey... Antonim tu makna berlawanan... Hish! Apehal la kau ni 'Dol' sangat...Tu pun nak kena explain...  Dalam 'Facesebook' ade button Like ni. Tau kan? Kalau tak tau tu, maknanya kau mungkin layan Tweeter je... Atau sekadar buka account Fasesebook tu, stakat nak stalk account member-member yang ko duk jaki agaknya...

Selain suka, bila sahaja kau "Like" satu-satu statement tu, maknanya kau menyokong statement tu... Contohnya, aku buat statement "Hari ni aku cuti, so malas nak bangkit dari katil. Gosok gigi pun belum, inikan pulak mandi..." Maka-nya disebabkan korang pun sama je, maka tanda menyokong statement ni, korang pun klik button Like tu. Tanda sokongan! (Kesian kepada yang berkata eeee, pengotornye tak gosok gigi lagi, di dalam  hati, tiada button dislike untuk anda klik.)   

Hmm... Dalam Facesebook tu jugak, ade la gang-gang perasan artis yang menubuhkan Fan Page. Tujuannya untuk mengumpulkan seramai mana peminat-peminat yang ingin menyebokkan diri serta memberi sokongan dengan lebih dekat dengan artis-artis ni, selain Fan Page ni menjadi medium penyampai maklumat terkini secara terus dari artis kepada followernya. Bukan artis je, Blogger, Persatuan-persatuan, Kelab-kelab, Syarikat-syarikat tak kire la yang konglomerat mahupun yang dah nak melingkup pun ade FanPage... Untuk follow page-page ni, sama ada korang kene request to joint, korang boleh jugak 'Liked'...

Bagi sesetengah persatuan mahupun kelab, Liked bukan bermakna anda sudah menyertai persatuan tersebut selagi anda tidak mendaftar secara rasmi sama ada bertulis ke, online ke, dan sebagainya. "Setakat Liked di Facebook tak jadi Der"... Senang hidup, yuran keahlian tak bayar, member card pun tak de, pastu bangga mengaku ahli... "Weiii... aku gang Persatuan Mangkuk Tandas" contoh la... Kang bila orang tanya ko daftar kaunter mana? Kau cakap, kau Like FB persatuan. Tu pun like di Cybercafe. sejam 2 ringgit setengah... Keluar Cybercafe tu terus jalan nak mengepak-ngepak. Sekali kene sepak muka baru padan muka...   

Aku kadang-kadang, klik Like button ni bukan la atas tanda suka atau sokongan. Tapi lebih pada suka-suka je Like dan menunjukkan kepada pengupdate yang aku dah bace statement tu. Jadi, kalau dalam senarai Like korang ade listed nama aku, tak semestinya aku suka atau menyokong. Dan tolong la jangan anggap bila aku Like tu maknanya aku syok atau tangkap cintan kat kau... Alahai naifnye kau ni Bibah... 


2 comments: