12.7.12

Hantu Malam Jumaat

Salam 1 Malaysia. Orang kat Malaysia ni, asal Malam Jumaat je seram. Asal seram je Malam Jumaat la. Habis segala jembalang dikaitkan. Kenapa ek? Hari lain hantu rehat ke? Off day? Bukan ke Malam Jumaat ni malam yang dipenuhi keberkatan? Lagi banyak gandaan pahala pada setiap amal ibadah yang dilakukan. Masa dengar ceramah di surau tak lama dulu, Ustaz yang bagi ceramah tu kata, "Bagi yang dah kawen, lagi banyak pahala pada malam ni... Pasal sunat... Manakala malam-malam lain, hukumnya WAJIB"... Sebagai orang bujang, aku blur... Serious aku blur... Kawan aku yang dah kawen kat sebelah ni, duk angguk-angguk sambil senyum dengan wajah suami berwibawanya... Ntah la... Tak paham aku!

Adakah disebabkan keberkatan malam Jumaat, maka, salah satu tektik orang tua-tua dulu kala dalam mengurangkan aktiviti luar dikalangan anak-anak ialah dengan mengatakan malam ni banyak hantu. Untuk halau hantu tu, banyakkanlah zikir, doa, baca yasin, dan sebagainya. Hmmm... Secara tak langsung, anak-anak elok duk rumah sambil dapat pahala mengaji... Dosa bohong... Momokkan anak-anak dengan cerita hantu tu blakang kire... Kire bohong sunat la... Bila anak dah besar, berkahwin dan beranak, maka taktik yang sama dilakukan... Anak kepada anak tu pula, bila dah kawen dan beranak, guna cara yang sama jugak... Anak kepada anak, kepada anak, kepada anak, sampai kesudah la kepada anak lagi dan lagi... dan lagi... lagi lagi.. gila lagi... Tetap dimomokkan dengan Malam Jumaat banyak hantu... Sampai bila-bila la orang kat Malaysia ni seriau dengan Malam Jumaat...

Tengok TV pulak. Tak hantu, tak Malam Jumaat la. Memang tema la tu. Jumaat kena ada slot drama seram. Kalau tak, rating mesti jatuh. Sebab apa, minded orang Malaysia, "KHAMIS MALAM JUMAAT"... Pandai korang eksploitasi minda orang Malaysia ni. Bercakap pasal drama hantu pulak, bukan nak cakap la, anak mamber gua boleh melopong tanpa berperasaan sewaktu menonton drama 'seram giler' yang dimainkan. Aku pulak, tak boleh tengok cite seram ni. Dek takut terbawak-bawak ke mimpi, aku terus tak tengok TV. Heeyyyy... Seram sangat nokkkkk... Seram sangat la tu, sampai anak member aku boleh terlopong...

Belum habis mengomel pasal drama hantu ni. Jalan cite simple. Boleh baca. Mula-mula adegan anak kena sampuk... Semua jadi panik, especially si ibu... Than bila bapak suggest bawak anak tu pi berubat, tiba-tiba pulak si ibu cakap, tok sah. Pasal si ibu tak percaya hantu jembalang ni. Padahal time anak tu duk menggelepor tersaruk jembalang, si ibu tu pun macam beria-ia hesteria sama... Lepas tu pulak, bila anak dah sembuh, anak pi ngadu kat bapak... "Papa... Tadi Epoi nampak hantu kat tepi parit tu... Hantu tu kata dia nak sampuk Epoi..." Si ibu yang turut dengar perbualan tu, terus-terus la emosi gelabah. Si bapak pulak tang tang tu cakap "Epoi, mana ada hantu... jangan nak mengarut la..." pulak dah! Tadi si bapak yang beria-ia nak bawak anak pi berubat... Dah tak relate ngan babak sebelumnya... Ahhh pening... Time bapak percaya, si ibu buat don't know... Time si ibu percaya, bapak pulak buat tak tahu... Minggu depan pun sama jugak... Hantu kuar sesekali kat celah-celah gerobok, kat laman rumah, kat seat blakang kereta dan sebagainya... Alah.... Macam biasa... Dah dapat baca dah... 

Masa zaman duk asrama dulu, pernah la kiteorang duk port ramai-ramai dan share-share cite hantu ni. Especially time Malam Jumaat ni. Dalam seram sejuk ni, gagahkan jugak bercerita. Dalam bab ni, yang paling pandai 'goreng' cerita, cerita dia lah yang paling best. Sampai ralit kawan-kawan mendengar. Padahal, cerita tu rupe-rupanya koleksi cerita seram yang diambik dari senior yang lepas-lepas. Mangsanya adik-adik junior la. Basah... 'Kene kencing'... Macam biasa la. Koleksi cerita hantu femes, Kisah hantu Volkswagen kat Highway Karak tu, Than kisah 'Hihhhiii Sorang Dah Bangun...", kisah Hantu Asrama kacau student time berak kat tandas... Hishh tu paling significant la... Sape dengar cite tu, nak pi jamban malam-malam pun naik seram walaupun berteman... Aku rase la, kisah-kisah tu terus diulang-ulang kat telinga adik-adik junior zaman sekarang... Maklum la, dah jadi tradisi... Yang first time dengar cerita-cerita ni, memang meremang semua bulu.

****

"Hishhh!!! Ape la abang ni duk sebut-sebut hantu malam-malam Jumaat ni, seram Kiah tau" bisik Kiah ke telinga Kasmin...

"Hihihi... Saje je abang bagi Kiah seram... Lagi Kiah seram, lagi abang suker hihihi" balas Kasmin.

"Abang ni nakal tauuuuuuu"

Op.. Op... Dah... Dah... Dah... Tu dah masuk bab cerita lain... 
Tutup kedai!


****


Orang tua-tua cakap, bila kita bercerita tentang hantu kan... Sebenarnya hantu tu ade 7 langkah je dari kita... Percaya atau tidak... Cuba pandang belakang kau sekarangggggggggggggggggg...

2 comments:

  1. hahahaha.. betul.. junior basah kena kencing dengan cerita koleksi turun temurun..eehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko mesti pernah kenceng junior kau kan boni kan..?

      Delete