16.6.12

Dalam Pada Ber-Induksi


Gambar ni aku dapat dari seorang blogger yang jugak peserta Kursus Induksi Umum/Khusus Batch 155/2012. Ops terlupa, bertempat di Pusat Latehan UiTM, Kampung Gajah, Perak. Blogger tu satu kumpulan dengan aku. Dah balik Shah Alam ni baru tahu yang beliau jugak menulis blog. Itu pun hasil dari perbualan yang tidak disengajakan antara aku dengan beliau. Kebetulan yang menakjubkan...

Beliau : Saye ade blog. Tau tak?
Aku : Tak tau pon. Tapi, saye pun ade blog. Tau tak?
Beliau : Tak tau. Saye pun ade. Awak?
Aku : Ade. Kan dah bagi tau tadi. Awak?
Beliau : Ade ke? 
Aku : Ade
Beliau : Wah. Ya ka?
Aku : Ye. Macam mana? Ade ke tak de?
Beliau : Nak wat macam mane. Dah ade. Awak pun same kan?
Aku : A'ah. Same la.

~perbualan yang pening~

Begitulah seriousnya perbualan kami berkenaan blog masing-masing.

####

Lupakan pasal blog kami yang tak femes ni. Ape yang nak aku kisahkan di sini ialah, dalam banyak-banyak gambar induksi yang aku dapat sama ada disnap sendiri mahupun diberi oleh rakan-rakan, gambar ni paling hidup. Serious say... Tau tak kami tengah bincang ape? Ahhh... Ngarut-ngarut je. Gambar ni diambil masa slot team building. Dapat task memilih nama group, moto, objektif dan bla... bla... bla... Tapi dari gambar ni, gaya masing-masing macam tengah meeting macam mane nak tinggikan lagi Gunung Kinabalu agar menjadi gunung tertinggi di alam semesta.

Hasil perbincangan memang mantap. Nama kumpulan, Dinasti Kampung Gajah. Moto pulak nak semua perkataan bermula dari huruf 'G' sempena mengangkat nama Kampung Gajah tu. Gagah... Gigih... Ganas... Gayat.. Gayah... Gempak... Goreng... Goyang Inul... Garang... Guruh... Gugur... adalah antara perkataan-perkataan yang telah berjaya dishort-listedkan. Macam-macam idea nakal diselitkan. Maka terbahak-bahak la ketawa masing-masing. Lebih ketawa dari bincang. Memang best! Akhirnya perkataan "Glamor" yang datang entah dari mana ntah yang berjaya menjadi pelengkap motto kumpulan kami. Gagah... Gigih... Glamor... Ade jugak yang request perkataan "Gebu" sempena ketua kumpulan kami yang gebu tu. En Afiq!

Aku rindu gile moment Induksi ni. Sayu hati mengingatkan kawan-kawan yang super ohsem ni hilang dari pandangan. Balik ke tempat keje, jadi bodoh la macam biase. Walaupun pandai (serious aku pandai dan kenal potensi diri aku kat mana. kau pandai tak?). Macam mana pun kene jugak jadi bodoh. Maklumlah junior, belum kompom, masih mentah, kurang pengalaman DLL (DLL tu jangan tanya, ianya sebijik macam muka kau!). Kalau dalam kursus ditekankan nilai-nilai murni seperti budaya PERDANA dan lain-lain, yang duk dicanangkan tu. Balik kat tepat kerja ni, pandai-pandai la nak hidup. PERDANA ke MERDANA ke memang tak terpakai. Nak buat macam mana. Budaya BERLAKON tu lebih kuat pengaruhnya (Ops! Aku tersalah cakap ke?. Betul... Tapi bukan pada semua. Yang gigih, tetap gigih. Walaupun kegigihan tu tak dihargai pun!).

Tak. Aku tak tersalah cakap. Itulah hakikatnya. Pahit yang terpakse ditelan bulat-bulat. Siapa aku untuk menegur? Tak kan orang muda nak tegurkan yang tua? Kalau pun dibenarkan menegur, yang ditegur tu boleh terima ke? Nak buat macam mana? Kalau terang-terang kesalahan dan perlanggaran peraturan dan undang-undang tu dilakukan dengan sengaja dalam keadaan sedar! Tu belum lagi bab ambil kesempatan terhadap orang lain. Lepas tangan, missing in action, take cover DLL ( (DLL tu jangan tanya, ianya sebijik macam muka kau!)

Aku bagi contoh la. Penyalahgunaan dadah. Salah atau tidak jika dilakukan ditempat kerja? Salah bukan? Di luar waktu bekerja pun salah bukan? Jadi, apa justifikasi yang boleh ditegakkan sebagai alasan bagi menghalalkan tindakan ni? Apa? Surat doktor?! Surat Polis?! (Ni contoh la. Bukan betul-betul berlaku)

Ape cer? Kalau pun diberi ruang untuk berbincang secara berdepan, siapa sanggup bercakap tentang keburukan diri sendiri? Aku pun tak sanggup, lagi la kalau pendedahan tu melibatkan kesalahan-kesalahan besar lagi mengaibkan. Kau berak tepi jalan dan biar orang terpijak tahik kau, kau sanggup mengaku kalau pun ada saksi yang nampak tahik tu datang dari jubur kau sendiri? Tentu tak sanggup bukan? Lain la kalau kau ni jenis sakai yang memang tak tahu malu dan tiada jati diri. 

Kesimpulannya, jangan buat tahik kat tempat kerja. Alert la pada persekitaran. Jangan ambil kesempatan. Kalau tak mampu, bagi tahu. Boleh adjust. Boleh diringankan beban. Dan jangan lupa, boleh juga "diberi pilihan". Boleh bincang ape dengan Bos especially if u think that u're not fit enough to stay. Jangan tamak. Jangan kerana sikap kita, orang lain terasa disabotaj! Perlu ke ditegur dan diberitahu itu salah, ini betul? Aku malu untuk menegur. Sebab, aku sedar akan malunya jika ditegur (kesalahan). Tak kan itu pun tak boleh fikir. Kesian la. Kesian. Amat kesian! Tambah kesian pasal kau tu anak bangsa aku!

Tahap hormat ade beberapa markam:

Pertama, hormat orang lain dan persekitaran. Kalau tak mampu pilihan kedua ialah, hormati diri sendiri. Insyaallah, yang lain pun akan hormat. 

4 comments:

  1. yeah,. kadang2 org selalu tunjuk pandai tp tak pandai pon. konflik pekerjaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm... perang dingin... wa dah bosan dengan suasana mcm ni... kalau wa x fikir masa depan, da lama wa blah...

      Delete
  2. kesian betul. aku syak kau ada masalah rumit kat tempat kerja ni....

    aku syak kau perlukan refreshment..

    ke masalah tu tak rumit cuma ia leceh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm... refreshment sdg diusahakan...

      ia nya tak jadi rumit kalau sentiasa sentiasa alert pada yg lain... dsebabkan tak perasan dan perasaan perasan tu la jd mcm ni... agak-agak la... ko berak tepi jalan, ko perasan tak yg ko sedang berak... kalau kau perasan, mean ko ni masih normal la.. tapi, ade jgk yg tak perasan...

      Delete