17.3.12

Soledad


Dapatkah kau rasai kesan kesedihan
Pada kenangan yang pernah kau tinggalkan
Seandainya dapat kau padamkan
Kesan kesedihan itu untuk sekali ini

Biarpun aku pejamkan mata
Aku tetap terbayangkan wajah mu
Buat kesekian kalinya aku sedar
Hilang mu tiada gantinya

Sendirian
Setia menemani kesepian
Sejak hari kau berlalu pergi
Mengapa kau tinggalkan aku
Sendirian
Hati ku hanya ada kamu
Dan kenangan itu selalu hidup
Mengapa kau tinggalkah aku
Sendirian

Melalui jalan-jalan Kesendirian
Di sini cinta dahulunya mekar
Ku bagai tak percaya
Kini bertukar sepi dan kosong


Rela ku pertaruhkan seluruh kehidupan ku
Untuk jalan-jalan ini mekar kembali
Kerna kuat suara di hati ku

Memangil manggil nama mu

Masa  tidak akan pernah mengubah
Perpisahan itu
Seandainya itu telah ditakdirkan
Namun aku percaya
Cinta akan mengembalikan
Aku dan Kamu
Percayalah….

Soledad
Aku sendirian...

Sebuah Adaptasi
Penghargaan:


41 comments:

  1. uit..abang kita jiwanglh mlm ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakaka... bukan malam ni je.. malah malam2 yg sebelum dan selepas.. heheh

      Delete
  2. pergh...mendayunya poem kali ni..sebak dada aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adaptasi je tuh... jgn la serious sgt boni.. tapi aku pun tengah nangis ni... huuuhuuuuhuuu...

      Delete
  3. sedihnya poem ni
    tgh bersedih ker.kalau btol moga tabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. adaptasi dari karya soledad... pernah dengar? kalau tak pernah sengar.. kne cari sendrik.. heheh... sedih..? tak de la...

      Delete
  4. Perrghhh!! Kreatif abis bro...mencurah2 air matak aku membacanya..Hihihihi
    singgah sini bro..meninggalkan jejak..Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ler.. ko nangis ke? alamak... aku panic ni.. panic... jangan nangis la.. alamak... jangan la...

      hmm... tq singgah....

      Delete
  5. kita tak penah sendirian dibumi allah ni kan ;)

    ReplyDelete
  6. Jue singgah cnie..follow sekali..ahaks


    *thanks singgah umah jue k..:-)

    ReplyDelete
  7. Salam SB...

    Sendirian ke tu? hehehehe
    Kata2 yg sangat puitis..Sis selalu gak mereka kata2 ala2 jiwang tp nk post entry mcm x sesuwai gitu dgn sis..hahahahaha
    Kang owang kata sis ni jiwang karat pulak..kekekekeke

    Mai le dtg Johor, makan asam pedas ye...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... sy post ni tanpa memperdulikan ape org nak ckp hahahaha... yg ckp tu kan sis kan... sebenarnya kagum... hahaa... hmm..

      soledad... ni karya penulis dari barat... sy terjemahkan dlm bahasa melayu dan buat perubahan mengikut kesesuaian ayat... soledad tu maknanya sendirian... soledad juga boleh jadi nama org kalau ikut karya tu.. soledad tu perkataan latin...

      saye sendirian? hmm.. hanya org yg tak bersyukur je akan kate mcm tu...

      tq sis... sedap asam pedas johor...

      Delete
  8. singgah sini...

    laaaaaa...last sekali forever alone..hehe...sendirian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... sendirian...

      lsat sekali pd hakikatnya... dalam kubur nanti kite sendirian...

      Delete
  9. Replies
    1. dlm banyak2 komen... komen aimie paling tepat... mmg diadaptasi dari lagu westlife tu... soledad... 10 markah...

      Delete
  10. aku sendirian melayan memory....
    kenangan indah suatu tika dulu...
    yg mencuit hati kecil ini....
    yg menyentuh kalbuku....
    namun ku tahu..
    masih ada yg mengingati diri ini...
    kenangan bersama yg tercipta...
    bisa mengungkap nostalgia silam....
    bersemi disudut hati...

    nukilan damha....he3333

    ReplyDelete
  11. slm blogger...saya dah follow blog nie yg ke 359...

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time dtg.. harap dpt bg link saudara/i ye....

      Delete
    2. nama betoi saya kena terbalikan nama tu....he333
      saya xde blog....cuma blogwalking utk komen je....

      Delete
    3. ooo.. ya ka... kene terbalikkan? Hadam? Madah? ehh... hmm... ehh... huhuh..

      Delete
    4. bukan nama tu....nama saya mula huruf a berakhir dgn huruf d...he3333

      Delete
  12. buatan sendiri ke ni? hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatan sendiri yg diadaptasi dari karya penulis lain... hmm... tak ori tapi ok...

      Delete
  13. wahhhh... touching nya..... sungguh menyentuh perasaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. jgn emo sangat.. relak2 ye.. heheh..

      Delete
  14. Replies
    1. hmm... not really bad... huhu.. (nada korporat).. hahaha

      Delete
  15. kata-katanya puitis, seiras kata-kata dalam lagu Soledad nyayian Westlife. Beautiful..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adaptasi dari lagu tu... thanks berkunjung...

      Delete
  16. Westlife versi poem yoo~

    Kita tak pernah sendirian. Kita je yang suka merasa macam tu. Kan ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. versi poem.. adaptasi... hmmm...

      kite tak sendirian... jgn risau....

      Delete
  17. berbunga-bunga rasanya,,hehe..

    ReplyDelete