18.3.12

Gila Kuasa


Orang kite ni, bile dah perasan diri tu berkuasa sikit, maka die akan:

Risau tak kelihatan power. Padahal orang sekeliling dah tau dah, takat keupayaan die.

Kalau die tu orang lama sikit, die risau orang tak respect die as Senior. Mintak hormat boleh Encik. Tapi jangan la mintak sembah.

Die akan mula mendepang-depangkan tangan menunjuk itu dan ini, serta meninggi-ninggikan suaranya mengarah-mengarah itu dan ini. Mengharap agar orang ramai aspect yang die la 'person in-charge'. Tengok body-language boleh tau.

Die akan membuat keputusan, tanpe perlu berbincang. 

Kadang-kadang, mengalahkan Tuan Pengurus pulak gayanya.

Disebabkan rasa ancaman, maka sikap seperti kedekut mula timbul. Kedekut...? Kedekut ilmu... Kedekut informasi... Risau, orang lain lebih advance dari padanya. 

Jarang la dapat berkongsi dengan orang macam ni.

Mula mengamalkan 'Politik' yang tidak sihat. 'Cucuk-cucuk'... 'Cuit-cuit'... 
"Hey jangan main bangsat la" bak kate Ajis Satar dalam filem Bujang Lapok.



Moralnya...

Pemimpin itu dibentuk, bukan dilahirkan. Tiada siapa yang layak mengishtihar dirinya dilahirkan sebagai pemimpin di dunia ni. Lahir sebagai anak raja pun, ciri-ciri kepimpinan tu perlu dibentuk, diajar dan diasuh.

Jangan risau untuk tidak kelihatan seperti bos. Biasekan dengar, kisah-kisah apek tua yang sekadar naik basikal tua, berselipar jepun dan bersinglet putih hari-hari ke tempat kerja...? Hah! Tau-tau Apek tu taukeh kilang. Tapi, esok jangan plak korang pi keje pakai macam apek tu. Cume, cuba ambil semangat serta sikap merendah diri yang ditunjukkan oleh Apek tua tu.

Relaks.... One day, kalau tuhan murahkan rezeki. Dapat kuasa. Hah. Time tu, berkuasalah! Sementara tak jadi ketua ni, blaja-blaja dulu, kontrol nafsu gila kuasa tu.

Jadilah pemimpin yang dihormati. Arahan yang diberi, dilaksanakan oleh pengikut-pengikut bukan sebab takut atau terpaksa, tapi atas dasar tanggungjawab dan rasa hormat di hati pengikut mahupun rakan-rakan sekeliling anda! 

Jauhi Sikap Gila Kuasa!

Pesanan Khidmat Masyarakat ini dibawakan untuk anda oleh Kilang Gula Kwok Meng Hock. Pembekal:
 Gula Pasir
 Gula Merah
 Gula-gula 
Loly Pop ada... 
Candy ada... 
Chewing Gum ada
Ade juga side income seperti jajan dalam paket-paket kecil. 


26 comments:

  1. susah, kalau dah pangkat tinggi, sekali gus mencipta orang yg hidung tinggi
    harap2, kita tak jadi la macam tu nanti
    nauzubillah

    semoga kita ditemukan dgn org2 yg positif dan berjiwa murni
    bukan dengan orang bermulut manis, tapi busuk hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehhh.. aku rindu la kat ko... lame tak nampak ko... busy ek?

      Ulasan komen: hmmm... tak payah tunggu pangkat tinggi kalau penyakit gila kuasa ni nak datang... pangkat biase-biase pun ade.. hahahah (gelak korporat)

      na'uzubillah... semoga kita dijauhi sikap gila kuasa ni.... lihat sekeliling... jadikan iktibar...

      Delete
  2. hehehe..betul..setuju sangat2..kadang2 dorang lupa. segala tu adalah pinjaman semata2..bila2 masa je segala kuasa tu akan ditarik balik..bila da kena tarik, barulah mula rasa menyesal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm... alah.. tak semua betul en boni... heheheh..

      Delete
  3. komik dewata raya kan gambar tu .. huhuhu, lama betul x baca, .. gila kuasa, sesuai sangat dengan gambar tu .. ^___^

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. dewataraya.. tu watak reyes... maut akhirnya dek kuasa sendiri... tu la akibatnya... kuasa yg memakan diri sendiri akhirnye...

      Delete
  4. betul tu..mmg xsuka org gila kuasa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... jgn kite bersikap mcm tu....

      Delete
  5. Pangkat kadang kala buat kita lupa siapa kita... baru naik pangkat sikit sikap ego dan bongkak mula menular dari pra dengki dah jadi PHD... agaknya mereka lupa pangkat yg ada takakan disebut pun masa talkin dibacakan... tapi pangkat yang ada, akan disoal tentng kepimpinannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ade pangkat aku tak kisah shah... yg tak de pangkat pun nak gile kuase ape kes?...

      aku seorang yg patuh pada arahan ketua je.. yg bukan ketua, kalau nak mengarah-ngarah... aku jadi pelik.... hehehe

      Delete
  6. orang kita memang tak leh ada kuasa sikit, mesti cenderung untuk salah guna.at last bergantung pada tahap keimanan kita jugak

    p/s follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung jugak kan en rozuan... tq singgah...

      Delete
  7. betul tu..sebab tu tanggung jawab pemimpin besar..kalau niat nk jadi gila kuasa mmg xde la kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... ye betul cik nadya... anak felda ni kan..?

      Delete
  8. aku macam dapat bayangkan org yg gila kuasa kat tempat kerja kau..

    bak kata M. Nasir.

    " lu bagitau sama itu Af fook ha. dia sudah tua, org tua mesti cakap baik bagi gua respek sama dia!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. in general situation la... di mana-mana pun berlaku...

      Delete
  9. tu lah masalahnya kalau dah gila kuasakan.. selalu nak menindas org bawahan aje kan.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... jgn lupa... doa-doa org yg tertindas cepat dikabulkan tuhan...

      Delete
  10. bila dah gila kuasa mcm2 yg ingin dilakukan perubahan utk menunjukan kepandaiannya tanpa memperdulikan perasaan org lain....n tanpa menghormati mereka yg lebih berpengalaman...dia saja yg betul dlm apa jua tindakan...oleh itu jgn jadi spt org ini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... nampak gaya nya en damha ni seolah-olah telah melalui situasi ni... hmmm... sabar en damha...

      Delete
  11. hahahaa
    ai like la dis
    sebb tu kita hendklah sentiasa murah atii
    jangan lope tu
    hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ???? murah hati...? ooohhh... maknanya kene rela berkongsi pengetahuan, perkongsian kerja... kongsi kuase... pengagihan tugasan secara adil... mcm tu...??

      Delete
  12. Penyakit gila kuasa ni payah... Tempiasnya menakutkan...

    ReplyDelete
  13. insyaallah... mohon perlindungan dariNya... istighfar banyak-banyak...

    ReplyDelete
  14. sudah menjadi lumrah ... setiap manusia tak pernah puas dengan apa yang dimiliki .. maunya yang lebih terus... maunya yang teratas terus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm.... jauh-jauh la dari diri sendiri... aminnn...

      Delete