19.11.11

10 Perkara Yang Tak Best

1) Bila malam menjelma perkara yang tak best ialah, bila merebahkan badan ke katil, mata tak mahu-mahu lelap... 

2) Melangut-langut dan akhirnya membuka account blogger ni. Ilham tak muncul pun. Semua gara-gara memang tak ada planning untuk menulis entry pun.

3) Menjeling ke Buku Kumpulan Cerpen Sasterawan Negara Keris Mas yang setebal 930 halaman tu. Nak bace ke, tak?... Tak de mood jugak.

4) Kecap-kecap pada lelangit mulut, rasa perit-perit pada kerongkong. Berdehem-dehem beberapa kali untuk melegakan tekak. Ahhh... Tak kurang jugak. Mesti menanti hari untuk bertambah buruk, bertukar kepada demam selesema. 

5) Mata menjeling ke kipas. Pusingannya ligat. Cukup untuk menyejukkan hawa malam. Tapi yang menyakitkan mata ialah kumpulan habuk-habuk kehitam-hitaman yang mulai memenuhi jaring-jaring penutup bilah kipas. Termasuk juga bilah kipas yang mula hitam-hitam dek habuk yang tak terbuang tu. Kalau tak silap, mungkin habuk pada kipas tu la yang menjadi asbab sakit tekak serta selesema yang bakal menjenguk ni. Bila nak dibuang? Sendiri jawab.

6) Bosan

7) Sunyi

8) Mencari-cari diri yang dahulu. Aku sekarang ni, walaupun berduit lebih sikit, berkerjaya baik sedikit, serta punyai ramai kenalan, sebenarnya, masih mencari-cari diri yang dulu. Betul ulas seorang rakan. "Zul dulu zaman kerja part-time kuat amalnya. Sekarang bila dah berjawatan tetap, semua amal tu hilang". Syukur ada sahabat yang menegurkan... 

9) Perut tiba-tiba lapar.

10) Terbayang durmmet dalam peti ais. Nak goreng malas. Nak dimakan mentah jauh sekali. Ape nak buat? Hmmm... Kalau ade orang rumah... Mesti tak timbul isu 10 perkara yang tak best malam-malam ni.  Eeeeiii Gatal! 

7 comments:

  1. sebenarnye banyak lagi tu..tu la kalau ikutkan hati semua sangat malas+takde mood+bosan..tapiiiii..kene juga buat kan..kalau tak..tanggung sendiri la hasillnyer..hihi..

    ReplyDelete
  2. cpat2 ler cr calon, ley lamar i jd ur wedding planer :)

    ReplyDelete
  3. Assalam..
    Buat nasi minyak nanti, jangan lupa jemput.

    ReplyDelete
  4. bila lagi
    keje dah ada
    duit poket dah ada
    bleh la slow2 cari calon
    boleh makan nasi minyak free, hehe

    ReplyDelete
  5. banyaknya yg tak best ni ye..

    sy pulak tak best bila dah ready blogwalking, rebah badan kejap kat katil tiba2 terlelap...pagi keesokannya baru terbangun..

    Rasa geram je..habis kengkawan merajuk nanti tak ziarah..hhoho

    ReplyDelete
  6. comel lah entry ni. its more to ur own monologue... =) like it and it really inspired me.. tak tau napa.

    ReplyDelete