30.10.11

Segmen Review Blog GPK: Bile Belle Bersuara

Assalamualaikum, salam hujung minggu. Debar Piala Malaysia menemui noktahnya. Tahniah pasukan Negeri Sembilan yang berjaya menjuarai kejohanan. Turun sebagai under dog namun, akhirnya muncul juara, dalam perlawanan yang sebegitu dramatik sekali. Teruja betul aku menonton perlawanan tu.

Mohon lupakan dahulu soal bola. Oh ye, juga mohon lupakan dahulu soal entry "Pesan Atok" yang aku janjikan semalam (ape daa Sam Banjamin ni... dah berjanji tak kotakan). Aku ade agenda lebih besar dari tu. Ini kerana malam ni, aku berhajat untuk terus proceed dengan Segmen Review Blog GPK. Dan blog yang 'terkono' malam ni, Bile Belle Bersuara. (Belle, untuk entry ni, Bile Belle Bersuara, saya short form kan ke 3B... Ok? Bleh ye...?)


Tanggal 26 Oktober 2011. Kali pertama kunjungan aku ke 3B bagi membaca entry bertajuk Kerumitan Dalam Hidup. Entry tu ringkas sahaja. Belle atau nama sebenar E Izabelle Bijoux-Yee sekadar menceritakan kisah kerumitan hidupnya, di mana perlu bangun pagi dengan rutin penjagaan kulitnya yang ketat. Macam-macam produk penjagaan yang perlu diamalkan setiap pagi sebelum Belle memulakan aktiviti harian yang lain. Pada aku, entry tu sangat ringkas dan padat. Tak perlu Belle menulis panjang-panjang, apa yang nak disampaikan terus dapat ditangkap. 



Setelah menyelongkar pada entry-entry yang ditulis Belle, aku mendapati yang Belle menjadikan blog sebagai medan untuk meluahkan ape yang dirasai, pegangan, pandangan serta falsafah kehidupannya, disamping Belle turut menggunakan blog sebagai diary maya bagi mencatat beberapa perkara penting yang dilaluinya saban hari. Bertepatanlah dengan ungkapan "kehidupan mula dicatatkan" yang tercatat pada header blog ni. Tapi, aku yakin, tak semuanya diceritakan di sini. Tak begitu Belle? Mari baca potongan di bawah ni... Haaa... Belle betul-betul marah tu. Jangan main-main.

Tuutttt... Tutttt... and tutttt... Hangin satu badan... 

Komen aku tentang blog ni. Aku suke tulisan Belle. Sebagai sebuah blog diary, tulisan Belle ade gaya sikit-sikit macam tulisan Shaz Johar. Penulis novel Kougar tu. Penyampaian Belle mudah dan tak meleret-leret. Cakap lepas je. Pendek kata, bile membaca Bila Belle Bersuara ni, seolah-olah Belle tu sendiri sedang mengomel-ngomel serta membebel betul-betul depan mata.

Blog ni baru. Follower pun tak ramai lagi. Tapi yang bagusnya, kekerapan mengupdate tu, setakat bulan Oktober ni, nampak istiqamahnye. Hari-hari ade je ngomelan Cik Belle ni. Ade je rungut-rungut yang nak dicoretkan. Tak pe Belle. Kiteorang ade je kat sini. Luahlah sampai termuntah pun. Kiteorang sedia mendengar.

Susun atur. May be kene ambil masa untuk arrange sikit la Belle. Bermula dari header, sampailah ke bawah tu. Kasi adjust sikit. Susunan kene kemas kini. Ruang kene bagi sama rata. Baru nampak seimbang dan lebih kemas.  Pemilihan warna hitam tu mungkin biasa, untuk beginner. Tapi nanti bile dah pandai setting, kasi make over sikit tau. Bagi nampak lebih menawan.

Cadangan widget tambahan adalah seperti berikut:

  • Shout Box dan seangkatan dengannya - kawan-kawan boleh tinggal jejak
  • Linkwithin - Entry-entry lama akan terpapar secara rawak. Pengunjung boleh terus klik kalau berminat untuk membacanya.
  • Most viewed entry - Untuk paparkan entry yang paling banyak mendapat sambutan.
Macam tu lah lebih kurang. Basic-basic yang perlu diberi perhatian oleh Cik Bell. Tak pe Belle. Take time. Kadang-kadang kite ni menulis blog pun sekadar suka-suki je kan. No harm... Cume, seriously, boleh pegi jauh. Sebab, ade gaya penulis. All The Best Buat Bila Belle Bersuara. Korang, ape lagi? Cepat follow and beri sokongan buat Cik E Izabelle Bijoux-Yee

Okey friend. Jumpa lagi pada hari yang sama minggu hadapan. Kepada sesiapa yang berminat, Please joint the club dulu la... Gerila Penulisan Kreatif. Klik Sini Untuk Mendaftar Keahlian. Minggu hadapan, giliran Blog teh 'O' beng. Tungguuuu!!!

No comments:

Post a Comment