8.10.11

Info Lelaki: Ape yang buat perempuan pandang anda! (18 PL)

Assalamualaikum. Salam berhujung minggu. Dan tentunya mukadimah aku tak lekang dengan perkataan "harmony". Salam hujung minggu yang harmoni. Mengharungi minggu-minggu yang sebok memanjang dengan urusan kerja yang datang dan pergi. Kalian sebok? Biase la kan... Kerja. Tak sebok dengan kerja, sebok hal lain. Termasuklah sebok hal orang lain. Tu pun sebok jugak la kan. Amacam, bijak-bijaklah menyebokkan diri tu. Jangan nanti tersilap sebok, kalian dicop "PENYEBOK" pulak. Aku, Anti Orang Penyebok! Wakakakaka...

Sepanjang minggu lepas jugak, aku merelakan diri untuk travel ke Kuala Lumpur. Alahhh sebut K.L sudah... Atau kalau dikecilkan skop untuk K.L yang besar tu, aku sebenarnya telah beberapa kali ke KLCC untuk sekadar melepak-lepak mencari-cari ilham(@>,-----). Sambil lepak, sambil usha-usha sekeliling. Mana tahu datang ilham "pujangga meroyan" ke kepala hotak ni. Bulehlah menulis dengan karya-karya "melankolika axravaganza" yang meletop-letop yang buat saudara Zulfikar Hazri terkedu kedan mambaca nye. (Bukan mengampu blogger Rasa Hati, tapi sekadar menyebut sebab rindu pada kawan lama...)

Balik semula ke cerita travel ke KLCC tu. Naik komuter la. Al-maklumlah.... Wey ok ape? Naik komuter. Yang sarat tu. Yang nyaring-nyaring bunyi gesek rodanya (ada roda ke?...kira ade la ek..) Tempat yang sarat dengan ilham. Yang sepanjang jalan fikiran aku ni boleh nerawang ke mana sahaja. Yang macam-macam ragam orang aku boleh perhati kat dalam perut train yang sarat tu. Melayu ada. India ada. Cina sikit-sikit. Indon. Bangla. Nepali. Orang putih. Orang hitam legam. Kuning langsat. Albino dan macam-macam lagi termasuk akak-akak pondan yang duk terkepot-kepot perasan sehabis jelita! Semua tu aku pandang dengan fikir-fikir sejenak. 

Aku tak tahu macam mana nak mulakan. Tak tau nak masuk macam mana. Tak tahu macam mana nak relatekan tajuk entry ni dengan perkara yang aku sentuh kat atas tu. Yang aku pasti, idea nak menulis entry ni, datang sepanjang perjalanan aku ke KLCC tu. Dari ape yang aku perhati. Ade beberapa perkara yang buat orang perempuan ni pandang pada orang seseorang lelaki. Hah! Kantoi. Jadi mari bace dengan hati yang redha je la dengan ape yang aku tulis kat bawah ni. 

  • Orang perempuan tu, akan pandang orang lelaki tu bila.... Orang lelaki tu, sama ada secara sengaja mahu pun tak sengaja, ternaik coach atau pun gerabak yang dikhaskan untuk kaum wanita sahaja. Jadi kalau tak percaya try la masuk. Pegi la mana-mana stesen komuter yang berdekatan, beli tiket dan ambil gerabak yang tengah-tengah yang ade tanda warna pink tu. Aku dah terkena dah. Tapi bukan aku sengaja. Tak sengaja. Menonong masuk dalam coach khas tu. Bile aku masuk aku pelik, apsal semua orang pandang aku ni?! Pandang slack plak tu. Oooo, baru aku teringat. Gerabak ni khas untuk orang perempuan sahaja. Serious aku tak perasaan. Lepas tu dengan muka selamba badak aku memblahkan diri untuk masuk ke bahagian lelaki. Fuhhh... Memang perempuan akan pandang... Tapi pandang slack la!... Hahahahaha... Mampos tebal muke sekejap. Masa tu makilah kebodohan diri sendiri tu.. Hahaha..

  • Orang perempuan tu, akan pandang orang lelaki tu bila.... Ternampak lelaki dewasa berjalan berpimpin tangan. Ni ade sepasang merpati dua sejoli yang songsang barangkali.  Mak aihhh.  Ni mana punya gay boy la yang sesat duduk dalam train ni. Aku tengok pun naik seram. Tanpa segan dan silu. Dunia sudah terlabik agaknye. Tapi kot ye pon jangan la depan-depan orang kot. Sini bukan America atau Australia yang menghalalkan kesongsangan tu. Hmmm... Pelik... Tapi benar... Seksa mata melihatnya!

  • Orang perempuan tu, akan pandang orang lelaki tu bila... Lelaki berbaju kaler pink. Bukan pink yang tawar-tawar kalernye. Tapi pink yang terang serta jelas. Atau dalam ertikata lain, pink yang sesuai untuk dipakai oleh perempuan. Memang tak salah. Tapi bile orang perempuan nampak, mesti akan senyum sikit. Tak pun kalau perempuann tu berdua, mesti die akan bisik-bisik kat kawan sebelah tu dan usha-usha lelaki tu. Macam tu la yang berlaku pada satu mamat penumpang komuter ke KL tempoh hari. Hisshhh.. Kalaulah kat tangan aku ade sebijik DSLR, dah tentu aku snapkan aje gambar Mat Jambu tu untuk tatapan kalian. Hahaha.

  • Orang perempuan tu, akan pandang orang lelaki tu bila... Korang duk port atau berdiri kat bahagian ruangan menunggu komuter yang hanya dikhaskan untuk kaum wanita. Insident ni berlaku di KL Sentral. Perasankan kat bahagian menunggu skang ni ade boarder yang bertulis "strictly for women only". Kite yang lelaki ni, try la cross masuk garisan tu. Lepas tu korang akan rasa yang korang tu, famous sekejap. Puihhh!! Ingat ko tu Aron Ajis ke diorang nak pandang-pandang. Baik blah dari sempadan tu cepat-cepat! Silap-silap kene sound dengan polis bantuan yang berkawal kat situ. Lagi la malu plus-plus.
Jadi, macam mana? Memang orang perempuan akan pandang-pandang. Tapi pandang slack la. Usha dengan pandangan kejam... Hahahaha... Kesimpulannya, alert la dengan signage yang terpampang. Kalau dah diistihar untuk perempuan tu, jangan la bijak-bijak nak masuk jugak. Salah tempat la brother! Mat Jambu dan Mat Pimpin Tangan, agak-agak la... Jangan bikin malu sama kaum Adam. 

Selain tu, aku salut pada usaha kerajaan yang mengkhaskan coach untuk para perempuan. Begitu juga ruangan menunggu tu. Sedikit sebanyak dapat mencegah perkara-perkara yang tak diingini dari berlaku. Syabas! Baik untuk semua.  

Ape yang buat perempuan pandang anda? Itu lah kisahnya.

Okey lah. Gua chow dulu!!!! 

4 comments:

  1. perghh, lama gila ah aku tak naik LRT komuter putra semua tu, lain kali nak jenjalan kabor kat aku.. kita gi ronda2 KL sama2...

    ReplyDelete
  2. dah lama kau tak update ye Sam..bizi yer..
    Aku pernah berani sound mamat yang memang sengaja masuk coach perempuan,tapi sound elok2 la..
    Rasa berterima kasih dengan usaha ada koc perempuan ni..memang rasa secured.

    ReplyDelete
  3. jom kite buat semua yg hang sebut td...

    pakai baju pink terang then berpegangan tangan lalu masuk ke koc wanita

    komfom femes....

    ReplyDelete