27.9.11

Berjalan Kaki ke Singapura

Hari yang amat meletihkan.. Attend kursus "Pengusingan Bangunan" seawal jam 9.00 am. Kursus yang bernas dan amatlah praktikal untuk aku. Tapi sayangnya disebabkan penyampai ceramah dalam kursus tu 'beraksi' dengan aksi mendatarnya, maka tersengguk-senguklah kepala aku beberapa kali. Dan sampai ke satu tahap, badan aku mula condong ke kiri.. Dan sedar-sedar lengan aku disigung member sebelah.

"Oiii bangun oi... Ko jangan nak tido lak, kang ko tido, aku pun tido jugak!" bisik member sebelah. Mustaqim. Kaki tangan hotel yang turut sama attend meeting tu. Nasib baik la ade Mustaqim kat sebelah tu. Kalau tak tentu-tentu je aku dah "gedebokk!" terlentang ke sebelah kiri tu. Hehehe. Lawak-lawak.

Kursus sepatutnya habis jam 4.30 petang. Tapi nasib baik la. Secara tiba-tiba menerima satu pesanan SMS dari rakan sejawat "Zul n Arafat ke HKL. Syahril n Suhairi set dinner"... Yes inilah peluang untuk melepaskan diri dari sengsara mengantuk ni.. Dan dengan itu aku meminta excuse dari kursus seawal jam 12.00. Mana penceramah tu boleh argue. Ni titah Di Raja sudah mari... Perlu berada di Wad Di Raja HKL sebelum jam 2.00... Macam biase la... Layan geng-geng Istana Perlis...

So pukul 1 lebih baru gerak. Nasib la, harap-harap sampai on time. Walaupun agak rushing. Aku pun ape lagi, memanfaatkan masa selama 30 ke 40 minit tu untuk lena di ulit intan dalam van. Tak tau la apsal kelopak mata ni macam ade batu 20 kilo yang menarik-narik ke bawah agar tertutup. Nak kate aku tidur lewat kebelakang ni tak jugak. Mungkin letih la. Saban minggu  sibuk dan buat-buat sibuk.

Dipendekkn cerita, selesai urusan di HKL, kami gerak balik jam 5 lebih. Ah! Nak balik pun jalan jem ni. Ape kate belanje member-member ngeteh dulu di Kampung Baru. Layan nescafe ais dengan kuih pau lembut lagi sedap berinti cokelat. Tak lupa jugak roti bakar kaya... Perut lapar jugak, seharian tak makan. Cuma sempat ber'coffee break' sewaktu kursus pagi tu. Siap makan gerak balik ke Shah Alam. Meredah jem di ibu kota. Dek kerana bosan melangut sepanjang jalan. Layan "kad" ni best jugak. Mujur sempat capai set daun terup tadi. Bukan ape, dah tau, mesti bosan punye. Ade kad ni, boleh jugak dilayan. Opss.. Kami cuma main kad biasa-biasa sahaja. Main "cotaiti".. Sekadar suka-suka..

Sampai-sampai Shah Alam, hari dah habis rembang. Dah gelap. Tapi tak boleh balik rumah lagi. Disebabkan ade last minute function menanti. Function askar Sungai Buluh sana (Deiiii, ape Sungai Buluh sana dah tak de port function ke hah?!). Ape boleh buat, tanggungjawab dan komitmen. Ker.. Ker.. Ker.. Kerjaaaaa!!! Layan kan aje la..

Siap function jam 11 kot. Balik meredah hujan berteman BGY 6047. Sampai rumah, sunyi sepi. Kalau ade bini yang tunggu alangkah indahnya.. Hehehehe... Syndrome sunyi melanda... Maklumla... Bujang tak brape nak trang tang tang... Hmmm.. Layan kan je.. Capai kain baju kotor dan basuh.. Sape lagi nak basuhkan? Sendiri la... Bujang.. Bujang rajin.. Hhehehe.. Sementara tunggu siap baju dalam mesin tu.. Taip entry ni.. Penat.. Berjalan je agaknya dah berkilo-kilo meter.. Kalau kire langkah tu dari awal pagi tadi, agak-agaknya dah sampai Singapura dah!

3 comments:

  1. ceittt, ingat pi jalan-jalan ke singapura
    tertipu sudeyyy

    len kali klu ngantuk bawak ubat cap kapak
    kasik berangin sikit kepala tu, segar sikit mata,LOL

    ReplyDelete
  2. perrggghhhh, dari awal sampai titik akhir aku cari scene jln kakai samapi singapura...

    cissssssss

    ReplyDelete
  3. pernah jumpe singa pura2,hah i la tuh! hahaa

    ReplyDelete