4.7.11

Titah Khas Yang di-Pertuan Agong

"Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan kumpulan BERSIH untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan menyerahkan memorandum kepada beta selaku Yang di-Pertuan Agong dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terbabit.


Namun, beta yakin kepemimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu ‘Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran’.

Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

Sebaliknya kita
harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora.

Itulah pentingnya sifat kesederhanaan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara" Titah Khas Yang di-Pertuan Agong, Berita Harian (3.07.2011)
Tiada tempat yang lebih berdaulat berbanding bumi Malaysia ini...
Tiada tempat yang lebih bertuah berbanding bumi Malaysia ini...
Tiada tempat yang lebih aman berbanding bumi Malaysia ini...
Benar tuannya Melayu...
Tetapi hasilnya tetap dikongsi...
Menjadi wajib dikongsi!

Orang-orang di bumi Malaysia ini berkongsi pada akal budi yang sama...
Akal budi kemelayuan..
Bijaksana...
Santun dalam gagah...
Meminta dalam berbudi...
Manis, senda, kias dalam bicara... 
Muafakat... 
Segalanya berpandu kepada fitrah...
Yang putih....
Yang baik-baik...

Sayangi negara sendiri...

2 comments:

 1. kalau berhimpun aman, capai objektif itu baik
  tapi kalau berhimpun, buat kacau-bilau itu terkutuk

  andaikata bersih tetap dilangsungkan, semoga semuanya aman
  jika tujuannya baik, insyaAllah semuanya selamat

  ReplyDelete
 2. jika perhimpunan bersih itu diteruskan yg aman akan kacau bilau...


  sepertimana 13mei...pada dasarnya ia bermula dengan aman utk merayakan kemenangan dap.. tapi menjadi huru raya sebab sentimen kaum..

  Cayalah Sm Banjamin.. aku share entry ko nih!!!

  ReplyDelete