4.5.11

Peperiksaan Ohh Peperiksaan...

Mode sakit-sakit badan: workout yang berlebihan. 
Mode kekenyangan: Sekeping roti sardin di kedai mamak.
Plus segelas nescafe tarik kurang manis.
Kesimpulan mode: Emosi terkawal tanpa gangguan. Tidak berprasangka buruk pada yang lain setakat 23 jam yang lalu. Sihat, cuma kurang cergas memandangkan aktiviti lasak sepanjang petang. Bergaul dengan rakan-rakan dan belajar tentang mereka. Mula menunjukkan rasa yakin dan mula keluar dari kepompong malu dan rendah self estim. Namun, masih perlu belajar dan terus belajar. Mula mengurangkan portion makanan serta melebihkan minum air kosong... Syabas untuk hari ini. Anda?

Assalamualaikun, salam harmoni. Salam 1 Malaysia. Ape khabar mengkeme-mengkeme semua. Harap bagus-bagus sekali dong... Mantap-mantap kok... Waras-waras deh... 

"Tolong Senyap. Peperiksaan sedang dijalankan. Kerjasama Anda Amat Dihargai"

Opsss... Shhhh... Diam-diam kawan-kawan sedang berperang... Bagi ruang yang selesa buat mereka... Penentu masa depan tu... Jangan dibuat remeh... Setelah berminggu mengadap kelas... Setelah berpuluh asignment dihantar... Berderet kuiz diambil... Dengan ujian lagi... Berserta study week yang panjang, kini tibalah masanya... Peperiksaan Ohhh Peperiksaan...

Maka hiduplah suasana ilmu di kolej-kolej kediaman, bilik-bilik bacaan, perpustakaan, rumah-rumah sewa, hinggakan tak kurang juga yang mencari port mengulangkaji sampai ke kedai-kedai makan... Study week yang panjang masenya, dirasakan pendek je... 7 hari dalam seminggu, 24 jam sehari macam tak cukup... Warrrgghhhhhh tensionnnn!!! 

Melihat adik-adik yang berbaris di luar dewan peperiksaan sepanjang minggu ni, mengingatkan semula kenangan zaman-zaman belajar dulu... Especially waktu-waktu genting macam yang mereka hadapi sekarang... Study week... Credit hour... Target question... Ulangkaji... Study group... Past year questions... Carry mark... Overnight...
Nescafe pekat... Semua tu antara term yang amat sinonim sepanjang minggu-minggu exam ni... Mane satu nak di arrange dulu pun tak pasti... Lagi la bagi yang kecundang awal dengan 'carry mark' yang tak sampai tahap 'cukup-cukup makan' pun. Pening-pening... For guys, masa nilah baru nampak rajinnye... Baru lekat dalam bilik, perpustakaan, dan tempat-tempat study... Bagi yang smoking, stok seminggu dipersiap awal-awal lagi... Pasal dah tak ade masa nak keluar dah... Girls pulak, aku tak sure la... Cume, kemungkinan girls ni lebih teratur sikit agaknye... Agaknye la... 

Zaman aku dulu? Ape-ape hal, awal-awal sem lagi aku dah stanbykan soalan-soalan semester lepas... Simpan dulu... So bile sampai masanya study week, mase tu lah untungnya siapkan awal-awal... Pasal, kalau time study week tu baru nak mencari, make berebut la dengan student-student di library nanti... Bile dah ramai mencari, maka lembap la server library tu, nak melayan student-student yang last minit baru nak mencari soalan-soalan sem lepas-lepas. Time ni la, member-member akan datang dan cakap "Zul, ko ade soalan past sem tak?"... Dah biase.... Tapi tak pe... Tak berkire.... Mari same-same buat...

Study group... Wajib la ade... At least 2 orang... Port? Mule-mule dulu, library la... Kire mase zaman-zaman junior la... Student mesti study kat library... Tak pun, kat bilik study... Nak lebih feel, blaja kat business school (UiTM Shah Alam)... Mak aiii... Ramai gile... Tapi, bile dah nak habis blaja, baik study kat dalam bilik kat kolej je... Mengarut la beria-ia sangat nak blaja kat library tu... Bukan ape... Mase lagi... Pukul berape bukak library tu... Pukul berapa tutupnye... Jadi terhad pulak... Dah duduk kat library tu, kate la 3 jam... Aku rase kalau tak fokus, mahu 1 jam je mase studynye... Lagi 2 jam tu jadi masa sembang, gelak-gelak, usha-usaha awek cun, dan macam-macam lagi... Dari mengarut macam tu, baik study dalam bilik je... Ajak kawan-kawan mane yang satu kepala blaja sekali...

Menu? Macam biase la... Nak overnight malam-malam, kudap-kudap kene ade... Dari membiarkan perut kosong dimasuki angin malam, roti dan biskut cicah kopi o' pun jadilah... Stok mee segera mesti ade... Mee Sedap menjadi pilihan... Selambe... Seminggu 3-4 kali makan pun layan... Tapi sekarang, pelik pulak aku, tekak naik kembang bile terhidu bau Mee Sedap tu... Hmm... Bagi penghuni  Kolej Jati UiTM Shah Alam... Nasik Lemak Jati tak dapat dipisahkan... Sedap. Murah. Mudah. Pasal tak perlu pergi jauh-jauh sampai seksyen 2 sana (zaman tu, medan selera yang ade sekarang ni ditutup dan dialih kat depan wet world shah alam). Yang menjadi masalah bile makan nasi lemak jati ni, tak sampai setengah jam makan, itu 'saka' sudah mari... Ajak cari tilam dan bantal... Serious! Die punye penangan. Mengantuk! Jadi tidur dulu la. Pukul 10 or pukul 11 malam baru bangun dan start study...

Bile tak de paper atau ade gap 2-3 hari, biasenye  ada 1 hari, yang akan dicuri beberapa jam sebagai balas dendam untuk tidur lena. Kalau tak tidur pun, beberapa jam akan dicuri untuk melepas tension dengan main game... Fifa ke... Championship Manager ke... Macam-macam game lagi la... Dan game yang paling best dimain mase tu, (ikut taste aku la) game Knight of Honour... Sejenis game strategi... Bina empayer... Best wow... Nak-nak kalau dimainkan time-time exam week... Memang enjoy!... Lupe pulak next few days ade paper dengan 4 credit hour...

Ni ade cerita exclusive ni... Pengalaman aku putus cinte seminggu sebelum final exam... Eh... Bukan...  2 hari sebelum masuk study week... Mase tu tak silap aku part 4 (Tahun ke-2). Gile seh... Ex gepren buat perangai... Tiba-tiba mengarut nak mintak clash pulak... Merepek tak boleh tumpu study la... Macam-macam la alasan nak mintak putus.... Gile ko... Nak exam ni... Kot ye pun, mintak la time lepas2 exam ke... Tak menyabo sangat... Gile aku sekejap... Terus menghidap sindrome 'ibnor reeza' selama beberapa hari dalam tempoh study week tu. Perhhh! Nasib baik la. Aku rasional dalam kadar segera... Tolak tepi cerita merepek tu, dan pakse diri untuk fokus dengan exam yang dah dekat tu... Kawan-kawan yang tahu terus bagi support... Bagus... Tapi, ade jugak yang bagi support tak kene mase ... Time aku malas nak pikir, duk tepuk-tepuk bahu...

"Sabar Zul... Sabar... Ujian ni" Sambil tepuk-tepuk bahu.
"Sabar-sabar... Aku 'jep' atas dahi kau baru kau tau..." Cakap dalam hati la...

Selambe... Exam.. Exam... Alhamdulillah fokus aku memang tak lari sepanjang minggu exam tu... Berjaya menjawab dengan hati yang tenang.... Dan yang paling best, bile result keluar... Kawan yang duk pi sabar tu, takat cukup-cukup makan je... Aku dengan jayanya 3 point something.... Rase macam nak terbang je mase tu... Hahaha... I will survive... I will survive... Yeah.. Yeahhh!!! 

Lagi satu, pengalaman aku terlelap selama hampir 30 minit dalam dewan periksa.  Dewan sejuik dengan accond... Periksa dalam dewan kuliah pulak, bukan dewan periksa biasa... Kalau tak silap aku, tu paper last aku... Subject Marketing... Boleh plak  aku terlena... Bile aku terjaga dari tidur tu, terus tengok jam... Shitttt!!! Ade lagi 1 jam setengah je lagi... Nasib baik la aku dah jawab beberapa soalan sebelum tu, kalau tak naya... Ape pun, alhamdulillah, aku lulus paper tu... Dan berjaya grade on time... 

Minggu peperiksaan ni sebenarnya merupakan moment yang tak akan kite lupa sampai bila-bila... Tension... Stress... Pening-pening langau dan pelbagai lagi rase... Kepuasan dalam periksa tu akan kita capai bila dapat result nanti... Jadi kalau nak puas, kena lah usaha lebih... Banyakkan doa... Dan jangan tawakal dulu... Usaha lagi.. lagi.. dan lagi... Habis paper, baru tawakal... okey... Selamat menempuh minggu-minggu peperiksaan... Kalau tension... Lelaks sebentar dengan bloging!       

Buat blogger-blogger yang sedang menghadapi peperiksaan di luar sane, slamat berjuang. Jawab la dengan tenang.

10 comments:

  1. hehehe..seronok lak tersenyum smbil bce..mcm same je dgn situasi fyd sekarang..:)

    ReplyDelete
  2. tgh final exam ker???wish u best of luck

    ReplyDelete
  3. yeah! da abes final da....

    *kes yg break-up time final tuh, jadi pada sem nih.... itu yg sepi memanjang tuh... hahaha

    ReplyDelete
  4. masa time pekse ni ada banyak setan keluar..setan snooker, setan mapley, setan daun terup... setan overnite KL... sapa tak cukup iman... repeat sem depan.. haha :)

    ReplyDelete
  5. mase pekse la aku jadi manusia paling maha malas,.. keh keh keh keh,.. i follow you,.

    ReplyDelete
  6. putrifayad: putrifayad sedang periksa skang ye... fokus2 ye... jgn tak fokus... kalau tak fokus... bungkuss...

    ReplyDelete
  7. cik tyraa: sape yg tgh pekse tu cik tyra?

    ReplyDelete
  8. Siti Mashitah Saidin: dah habis final? yes... mesti best.. putus cinte jugak ke? alahai.. kesian...

    ReplyDelete
  9. Zulfikar Hazri: tu la hikmahnye kite ni tak satu batch.. kalau tak, mesti banyak program kan..?

    ReplyDelete
  10. mcm ni lah: malas? macam ni lah... kalau malas, rebus je buku nota tu.. bancuh ngn milo or masak ngn magee... hahaha...

    nanti aku follow ko jugak..

    ReplyDelete