1.5.11

Cerita Zaman Kecil: 5 Cemerlang Lambang 1 Malaysia

Assalamualaikum. Salam hujung minggu yang harmoni. Sepetang bersama Zulfikar di mamak ICT dengan semangkuk Laksa Penang dan segelas iced milo cukup memberi sedikit idea untuk entry malam ni. Borak-borak isu-isu semasa, sukan (kebetulan ade live broadcast Badminton India Open 2011), isu-isu blog dan macam-macam hal. Lepak dengan Zul, kalau tak imbau kenangan mase zaman sekolah dulu memang tak sah. Sikit pun jadi lah. Ade saje bahan nak digelakkan walaupun perkara tu dah bertahun berlalu.

 (Aku suke gambar ni... Senyum masing-masing penuh keikhlasan... Nak-nak Al-Jufri)

Kebetulan pulak. Aku masih simpan gambar ni. Gambar kelas 5 Cemerlang, Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Mersing. Batch 2001. Gambar ni agak kabur. Tapi ingatan aku pada kenangan dalam kelas ni tak pernah kabur. Kelas paling 'ngetop'. Tak keterlaluan kalau aku katekan kelas budak-budak pandai. Kelas nombor 1.

Siapa kate Melayu, Cina, dan India tak boleh hidup satu bumbung. Tengok kiteorang. Melayu ade. Cina ade. India ade. Serani pun ade. Tu belum dipecahkan mengikut suku. Banjar ade. Jawa ade. Darah Siam ade. Dan dalam kelas ni ade 3 orang 'Yinduren'. 'Yinduren' tu ape? Bangsa India la. Kite ade Manimaran, B.L Rajiv dan S. Sudhaman. Ni la die tiga 'permata hitam'  yang menjadi penyeri kelas. Ensem-ensem macam hero filem Tamil. 

Ade satu part yang aku tak boleh lupe.
Mase tu kelas Bahasa Melayu. Memang tak dinafikan  hero-hero filem Tamil, ni agak lemah dalam penguasaan Bahasa Melayu. Cikgu yang mengajar mase tu (Cikgu Aziz namanya) mengarahkan Rajiv untuk mendeklamasikan sajak. Aku tak ingat ape tajuk sajak tu, yang pasti, sajak tu ade dalam silibus Komponen Sastera Bahasa Melayu (KOMSAS). Dalam sajak tu ade la perkataan "Ya Ilahi". Hmm.. Lain yang dieja, lain yang disebut. Perkataan "Ya Ilahi" tertukar jadi "Yale-yale"... "Yale-yale"... Macam dalam lagu Herman Tino tu... "Ya Ya Yale Yale Yale Yale... Yale Yale Yale Yale Yale.. Hati senang tiada terkira... Bagaikan kumbang menghisap madu".. Jom layan lagu ni sekejap...Mari berkaroke!


Dah habis dah nyanyi. Siap bergelek lagi korang ek. Agak-agak la... Hehehe... Tu kisah hero-hero Tamil. Macam mane pulak dengan Si Kembang Cina. Wee Ern Fong. Satu-satunye amoi dalam kelas kami. Merangkap awek paling tonjang dalam kelas. Nak tau yg mana satu, tengok gambar kat atas. Cari yang paling tinggi. Die la tu... Anak dare (mase tu la... hehehe) kepada Mr. Wee, guru Bahasa Inggeris. Aku segan nak tegur amoi ni. Satu sebab pasal die ni cerdik. Kedua, pasal die ni pengawas. Silap-silap, ade kene ambil nama. Ketiga, dan sebenarnya sebab terutama, bile aku berdiri sebelah die, kompom aku cume paras-paras siku die je. Hehehe. Fong Si Kembang Cina. Aku tak pasti la.. Kenapa minda bawah sedar ni selalu nak kaitkan Foong ni dengan lagu, Memohon Maaf ni... Adekah sebab lagu ni ade menyebut perkataan 'kembang'. Atau Zulfikar selalu menyakat die dengan lagu ni. Pasal die pernah digosipkan dengan seorang budak bergelar 'Kembang'... hahaha

Sorang lagi. Cunnn nyer... Sape lagi kalo bukan anak peranakan ni. Campuran darah serani. Stephani Francis Dominic... Kalau dalam gambar kat atas tu, Steph duk baris depan dan number 2 dari kiri. Sekarang dah bergelar ibu dah... Dan Steph juga antara pemegang anugerah "paling awal kawen". Dah jodoh kan. Yang aku ingat... Steph ni agak pendiam... Tapi ade satu bakat terpendam... Berbakat dalam lakonan... Pemenang anugerah pelakon wanita terbaik pertandingan drama pentas kat sekolah... Tak nak tanye, sape pelakon pembantu lelaki terbaik?

Jadi, sape kate Melayu, Cina dan India tak boleh hidup dalam satu komuniti yang sama? Sape kate Melayu, Cina dan India tak boleh bekerjasama? Sape kate Melayu, Cina dan India tak boleh kongsi-kongsi. Boleh je. Tak timbul pun isu-isu racism selagi masing-masing sedar akan pentingnya rasa hormat menghormati... Kenapa ade pihak yang sibuk menyalak-nyalak untuk mengubah kesejahteraan yang ade? Jangan kacau keharmonian ni... Jangan jadikan negara aku macam Mesir dan Libya. Aku tak nak lalui pengalaman merusuh, mogok mahu pun perang... Jadi, jangan menyebok! 


 
 

8 comments:

  1. yale yale.....saya jalan2 kemudian saya tersepak polis.. ahahahahahaha

    kuat ngannnjengggg....

    sapa suka nyebok2 kacau malaysia yg aman ni...gi duk paranawey tuu...

    "Hoi... Paraguay la...paranawey citer only teh strong!!!"

    ReplyDelete
  2. hahaha.. sepak polis... rajif memang out bahasa melayu... tapi teruk2 rajif, teruk lagi jonny...sampai kene sumpah dengan cikgu aziz... "kalau jony dapat "A" bahase melayu SPM nanti, saye bogel lari keliling sekolah..." hahahaha

    ReplyDelete
  3. sy pun sekolah campur dulu. even tak duduk kelas pertama tp kelas sy pun bercampur dgn macam2 bangsa. so ada mcm2 kaler la dlm tu...

    ReplyDelete
  4. hehehe..suke entry mengimbau kenangan dulu..:)

    ReplyDelete
  5. THE LEKAT LEKIT STORY: secara tak langsung kite mengenali bangsa lain kan... sebab tu la bagusnye sekolah campur-campur ini.... baru wujud perpaduan... habis kalau dari kecik duk dengan kominiti tu aje... tu yang tak udah-udah merepek menuntut hak-hak yg bukan-bukan tu... ape daaa....

    ReplyDelete
  6. putrifayad: kalau suke, buat la satu entry cerite zaman kecik awak jugak... amacam?

    ReplyDelete
  7. sm benjamin..dah penah wat 1 entry zmn kanak2..akan buat lagi lepas ni..hehehe:)

    ReplyDelete
  8. putrifayad: oo... same minat la ni... ni yang best ni, kongsi-kongsi cerita... support each other... tahniah... usaha yang baik..

    ReplyDelete