10.4.11

Cerita Zaman Kecil: Dan Bile Aku Tumbuk Muke Kudin

Waktu rehat adalah waktu yang paling menyeronokkan bagi murid-murid di Sekolah Agama Felda Nitar 1. Mase tu aku kelas fardhu ain sekolah agama. Kalau fardhu ain Sekolah Agama Johor, bermakna sekolah kebangsaan pulak, darjah 2 kalau tak silap. Waktu-waktu rehat ni la aku dengan rakan-rakan sebaya akan bermain bola di pintu gate sekolah...

Pintu gate sekolah tu kami jadikan gol. Hasil dari kreativiti dan imeginasi kanak-kanak berumur 9 tahun masa tu, maka terhasillah bola daripada gumpalan kertas surat kabar lama, kertas-kertas kajang yang terbuang di tong sampah dan dikemaskan dengan balutan plastik beg pada permukaan luar gumpalan kertas tu. Nah... Ayuh main bola...

Budak-budak mane fikir habis. Tak kire la waktu ape pun. Dalam kepala hotak nak main je kerjanya. Dengan baju melayu putih dan songkong yang tak sempat pun nak ditanggalkan, kami semua lincah main bola kat depan pintu gate sekolah tu.

Yang untung mase tu, Pakcik Mat Noh penjual air tebu yang buka gerai kat depan sekolah. Agak-agak dah puas main bola, kami semua akan menyerbu gerainya untuk membeli air tebu. Murah je. Tak silap aku 1 plastik dalam 20 sen je. Dapat minum air tebu fresh. Terbaik dari ladang. Kalau nak lebih, bawak bekas sendiri. Tapi kene la charge 50 sen 1 tupperware.

Kringggggg!!! Loceng berbunyi. Tamat waktu rehat. Dengan berpeluhnye, kami semua terus masuk kelas. Selambe je. Macam tak de ape-ape berlaku. Sambil tunggu ustazah masuk kelas, sempat lagi kami main
kejar-kejar keliling meja. Keluar dan masuk kelas bukan je ikut pintu, tingkap yang rongak pun kami panjat. Nakal betul... Hyperactive!!!

Tammm!!! Tibe-tibe terdengar meja dihempas dek rotan. Alamak Ustazah Saodah la pulak. Elok waktu tu aku tengah sangkut time cube cross tingkap. Make kantoi la secara automatik. Kantoi bersama-sama rakan-rakan sepermainan yang turut terjebak sama. Pucat muke aku time tu. Terbayang dalam kepala ialah rotan yang bakal melibas tapak tangan. Alamat berbirat la tangan aku...

Fuhhh... Nasib baik mood Ustazah Saodah mase tu baik agaknye. Tak kene rotan, tapi kene cuci longkang dan kaki lima. Kire buat kerja amal la. Make mengangkutlah segala berus, penyapu buruk dan jugak sabun. Aku dengan geng-geng panjat tingkap menjadi pesalah "jenayah" sekolah hari tu. Terpakse la telan je ejekan kawan-kawan dari kelas-kelas sebelah waktu kami mengangkut barang-barang melepasi kelas diorang. Hampeh...

Layan je la.. Cuci lumut-lumut dan kutip sampah-sampah yang bersepah kat kaki lima yang perlu kami cuci tu. Alah bukan banyak mane pun... Cume dalam hati ade sikit bengang la.. Pasal penat sikit bercampur perasaan malu (malu konon) dan jeles tak dapat masuk kelas. Bukan ape, tenaga dah banyak habis waktu main kejar-kejar tadi. Tiba-tiba..

"Hoi. hahaha, kene cuci longkang" Zainuddin Katni atau lebih dikenali sebagai Kudin tiba-tiba je muncul dari balik dinding.

"Wey Kudin, ko buat ape kat sini? Pegi balik kelas" Aku yang paling dekat dengan Kudin bertanye.

"Ek eleh... Ustazah yang suh (suruh) aku tengok ko buat ape" Kudin dengan kereknye menjawab. Ntah ye ntah tak. Ntah-ntah budak ni keluar kelas curik-curik atau tipu ustazah. Cakap ngah ustazah nak kencing. Walhal sah-sah die kencing ustazah tu untuk menyebok kat situ. Bukan aku tak kenal Kudin. Boleh tahan jugak budak ni. Same je lebih kurang aku. Cume nasib baik Kudin tak joint aku main kejar-kejar tadi.

"Ustazah suh korang basuh bersih-bersih. Kalo tak, tak leh masuk kelas" tambah Kudin lagi.

"Ahh menipu la ko. Pegi la ko balik kelas" Aku menghalau Kudin.

"Tak percaye sudah, apek berak ko tadah... hahahha padan muke kene cuci longkang.. hahaha padan muke" Kudin mula melancarkan provokasinye. Dan agak berjaya jugak..

Zuppppp... Darah aku dah start naik... Budak kudin ni karang, ade mendapat... Tapi aku try buat tak port dengan menolak-nolak air yang mula bertakung dalam longkang tu.

"Oiiii Sa'don... Sa'don kene cuci longkang...Hahah anak Sa'don kene cuci longkang.." Kudin memprovoke lagi...

Zinggggggggg... Berdesing je telinga aku... Kecik besar-kecik besar je aku nampak Kudin mase tu. Pelahan-pelahan aku merapatkan badan aku ke arah Kudin. Mase tu Kudin tengah syok mengejek-ngejek aku dan nama bapak aku. Dan posisi Kudin skang betul-betul di sebelah lengan kiri aku. Zassss... Aku swing budak ni dengan lengan kiri aku... Ciss, sempat pulak die mengelak. Lantas lengan kiri aku mendarat kat dinding. Aduh.. Sakit jugak...

"Wekk.. wek.. tak kene... Tak kene.. Wek wek.. Sa'don.. Sa'don... Don.. Don..." Nasib baik tak kene. Kalau kene tadi, mau tecabut gigi geraham budak Kudin ni. Kudin terus lari masuk kelas. Aku terus je bangang. Rase macam nak blasah je budak Kudin ni..

Dekat setengah jam jugak aku duk menyental kaki lima tu. Nasib la bile kelas Ustazah Saodah tu habis je, aku dibenarkan masuk kelas. Skang ni turn Imam Jainuri amik kelas. Ni kire kelas last la sebelum berakhir sessi persekolahan pade hari tu. Bile la nak balik ni. Lapar pun ade time tu.

Yes.. Akhirnye waktu untuk balik. Masing-masing dah excited ni. Macam biase la, bile balik kene la beratur kat tepi kelas. Aku yang comel dan antare yang kemetot ni perlula mengambil posisi yang depan-depan. Tibe-tibe..

"Hai anak Sa'don. Tadi nak pukul aku tak kene. hahaha" Hekkk ehhh haiii budak Kudin ni...

"Wei Kudin, ko dah la tinggi, pegi la bratur kat blakang" Aku sound dengan selambenye..

"Ntah tu Kudin... Pegi la blakang.." Salah sorang budak geng-geng kemetot bersuare. Tengok la perangai kiteorang.. Budak-budak la katekan. Pasal beratur pun jadi hal...

"Hahaha... Anak Sa'don nak pukul tak kene... Hahahahhahaha"

"Hahaha... Anak Sa'don nak pukul tak kene... Hahahahhahaha"

"Hahaha... Anak Sa'don nak pukul tak kene... Hahahahhahaha"

Poowwwwww!!! Hambik... Kan dah kene. Sebijik singgah kat mate kanan... Kan aku dah cakap.. Jangan Kudin... Kan dah kene... Serentak dengan tu, satu kelas terdiam bile aku tumbuk muke Kudin. Spontan je penumpuk tu terkeluar.... Tercengang budak-budak...

"Uuuuu uuuuwwwaaaaaaaaaa....." Yang kedengaran mase tu suare Kudin yang mula melalak... Dan melalak lagi.

"Uuuuu uuuuwwwaaaaaaaaaa....."

"Uuuuu uuuuwwwaaaaaaaaaa....."

"Uuwaaaaaaa...." Kudin melalak lagi...

Aku mase tu macam tak de perasaan. Sape suruh buat jahat kan? Kan dah kene sebijik. Tak lame lepas tu, Imam Jainuri datang... Imam macam paham je. Sikit pun tak tanye sape punye pasal. Terus pujuk-pujuk Kudin tu. Yang best lagi budak-budak lain pun senyap je. Tak de yang duk mengadu-ngadu...

19 tahun kemudian.

Kat depan kedai Pak Cik Daim aku terserempak dengan Kudin. Siap dengan pakaian ke kebun bersama sebilah parang panjang yang diikat di sisi pinggang. Kudin yang tegur aku dulu.

"Zul" Kudin panggil aku.

"Ehhh. Ya Allah.. Ko sihat...?"

"Sihat... Ko dah tak cam aku lagi ke?" tanya Kudin sambil menghulung tangan. Kami berjabat erat sambil senyum-senyum..

"Kudin!! mane tak ingat pulak. Hahahhaha" Kami same-same gelak...

"Ko keje mane skang?" Kudin bertanye.

"Aku keje kat Shah Alam Din"

"Oooo.. Orang bandar... Aku je yang tak ke mana-mana Zul. Duk kampung je. Buat keje-keje kampung. Ni pun nak pegi tebang pokok belakang rumah Cik Nordin" Jawab Kudin dengan kerendahan hatinya...

"Tak pe Din. Ade jugak orang mude yg boleh tengok-tengokkan kampung. Rezki masing-masing Din. Aku pun kat sane bukan senang mane pun. Keje makan gaji jugak.."

"Ok la Zul, aku gerak dulu la. Senang-senang datang la rumah."

"Ye Din. Same la... Jemput la ke rumah"

Macam tu la kesahnye... Dan bile aku tumbuk muke Kudin... Cerite zaman kecil.. Macam drama swasta la pulak....

6 comments:

  1. hahaha...
    garang jugak geng kemetot ni ey..:)
    kudin pulak nmpk je kuat bile kene nanges..x laki la cm tu..hehehe

    ReplyDelete
  2. eehh ehhhh haaaai..... kudin kene tumbuk kaaannn.. padan muka.. mendapat.... buat tebing sangat kan... eehhhhh eehhhh kuat nganjinggg

    ReplyDelete
  3. putri: tu la sape suh buat jahat. buli lagi geng kemetot... tu dulu.. skang kudin dah jadi harapan kampung.. pemuda yg gagah lagi berani...

    ReplyDelete
  4. zilfikar: jangan kudin.. sudah ku bilang jangan.. kan dah kene... ish2... kasihan...

    ReplyDelete
  5. skang kn..kudin ngan ko sape lg tinggi...hahaha lawak saja ;)

    ReplyDelete
  6. kudin sejak dulu dari skarang tinggi dari aku... hahaha....

    ReplyDelete