24.4.11

Bile Dah Tak Sayang

Hai. Petang Ahad yang harmoni... Dari label "Sketsa Kehidupan", dengan entry hari ini bertajuk, "Bile Dah Tak Sayang".

"Amboi SM Banjamin, cerita cinte ke, ade adegan-adegan warne warni macam dalam pilem industan tu" kata Wak Dol, penjual cendol melenium yang turut menyediakan perkhidmatan WiFi di gerai cendolnya.

"Alahai, menyindir nampak, kang saye terbalikkan gerai cendol ni, baru Wak Dol tau! Tak buleh ke orang macam saye ni, nak kaseh sayang-kaseh sayang sikit?" Haaaaa, kan. Kan dah kene sound.

"Ye la. Ye la. Alahai kamu ni, Wak Dol ni bergurau je. Wak Dol ingat kamu tu tak de perasaan. Jangan la marah. Haaa, ni haa, Wak Dol belanje kamu cendol free percuma ni. Makan-makan" Tau pulak kelam-kelibut.

"Dah free tu free la, nak sebut percuma lagi. Free tu percuma la Wak Dol"

"Oooo kesohnye. I inglis not well. I dun skul high. But I can spik litle-litle je.. Hahahaah" Speaking pulak dah. Ape-ape aje la Wak Dol.
Korang semua... Mari lihat siape yang kena. Bile Dah Tak Sayang.

(Ni la cendolnye... Thanks Wak Dol)

Remaja: Bile Dah Tak Sayang

"Adik, adik tak pegi sekolah?"... "Weeeii, lu pehal. Lu jangan nak sebok lah!"... Hmmm, menjawab sudah... Tak boleh ditegur dah... Besar kepala sangatlah... Baju dan buku-buku sekolah, ntah mane dicampaknye ntah... Ntah-entah dah dilonggok dalam tong sampah... Tak pun tinggal kat tandas sekolah... Pi lepak komplek tak tentu arah... Bercampur pulak dengan mat-mat rempit, pusher dan mat-mat dadah... Isap rokok dah pandai dah... Sikit hari lagi, try dadah pulak lah...
Jantan betina, pergaulan main redah... Bile terima padah... Sapa nak dipersalah?!
Pak Dolah? Mak Bibah? Cikgu Hamzah? Ke ko punye Mbah?
Nak menyesal pun tak guna dah...

(Ape la dibuatnye Kasman, Padel, Jonet dan Leman... Ish.. Ish... Melepak je kijenya)


Belia: Bila Dah Tak Sayang

 Mat-Mat Belia ni, asset negara. Sumbang la sikit idea dan jasa. "Nak sumbang macam mana? Kerja pun tak ada"... Dah tu, tak kan nak harap ehsan kerajaan semata-mata... Pegi la mana-mana, atau buat apa sahaja... Janji ada usaha... As long as kerja tu halal, tak apa la... Tengok En Mat Belia kita, dah berjaya... Ada gaya... En Mat Belia macam mana?..."Lantak ko la, aku peduli apa"... Eh, En Mat Belia, tak kan macam tu sahaja? Bantu la yang kurang upaya. Paling tidak, bagi semangat atau dapatkan kerja... Bantu-bantu la sesama kita... Anak bangsa sendiri juga... Dulu yang naikkan En Mat Belia siapa?... Bagi peluang belajar untuk kejar cita-cita, siapa? Dah lupa?
Jadi la belia yang menyumbang ke arah pembangunan tamadun bangsa, agama dan negara...


Rakyat Jelata: Bila Dah Tak Sayang

Konon-konon, sepakat membawa berkat... Mari kita capai kata bulat... Siapa nak ikut, tangan sila angkat... Kemarahan jangan disekat-sekat... Kononnye juge, perjuangan untuk bela nasib rakyat... Konon-konon, selagi tak ada yang bangkit, selagi tu la segala keperluan dan hak disekat-sekat... Mari mogok ramai-ramai bersama sepanduk dan poster dengan muke yang ketat-ketat. Mogok sampai kerajaan ishtihar darurat. Walhal dulu, diri sendiri tak campur masyarakat... Masalah tetangga, masalah sosial, sampah sarap semua terbiar sampai berkarat... Nak tunggu kerajaan  jugak yang buat. Bila dah sarat. Sikit-sikit "Aduan Rakyat"... Sikit-sikit "Aduan Rakyat"... Bagus memang bagus, pasal cepat... Tapi, tak sedar, mencemar sekali imej masyarakat...
Memang tak ambil berat...

(Larii... Larii.. Polis kejar...)
Tau plak lari...

Loving Couple: Bile Dah Tak Sayang

Dulu "baby" atau "Bi"... Sekarang "Baby" lagi. Cuma, huruf "Y" tu, ditukar dengan huruf "I"... Dulu sayang, sekarang benci... Kata-kata puji, bertukar menjadi caci maki... Silap-silap, naik tangan dan kaki... Huh! Belum pun rasmi jadi laki... Belum pun sah pun dibuat bini... Dah timbul isu-isu "habis manis, sepah dicampak dalam perigi"... Masa sayang bukan main lagi... Sanggup buang mak bapak jugak sedara sendiri... Sanggup korban kepentingan diri... Yang bekerje, belum pukul 5 dah angkat kaki...Pasal nak jemput si buah hati... Yang student, sanggup ponteng kelas atau ambil cuti... Ye lah, buah hati belum pandai berdikari... Tak reti macam mane nak buat assigment sendiri...  Bile dah tak sayang, buat hal sendiri-sendiri... Lupe janji... Ade jugak yang lupe diri... Alahai dik oii... Tak de awek atau bf bukan boleh mati...
Bila nak matang ni...?


Follower: Bila Dah Tak Sayang

"I follow you, You follow I lah ya"... Amboi bukan main lagi dia... Bagi harapan palsu ya?... Jangan main-main dengan janji ya... . Kawan tu update, terjah aje la... Ini tak, datang pun sekali sekala.. Baca-baca pastu tinggal macam tu ja... Komen la sikit, kasi kawan tu reda... Penat tu nak korek and kupas idea... 'Appriciate' la sikit bukan nye apa... Nanti kene tang awak macam mana? Tahu pun terasa di dada... Yang tak da kene mengena... Baca sahaja... Kalau betul, angguk kepala... Kalau salah, kita terbuka sahaja... Tapi jangan lupa 'hikmah' ya... Saya orang Melayu terdidik dengan santun dan budi bahasa... Cakap elok-elok apa salahnya... Cakap belakang tak mahu ya... Yang penting, hati mahu suci dan ikhlas seadanya...
Korang tak sayang SM Banjamin ya?

SM Banjamin: Bila Dah Tak Sayang


Ehh takkk... Aku sayang korang... Aku dibesarkan dengan suasana kasih sayang yang cukup lengkap dari keluarga aku... Sebab tu la... Aku mudah patah hati dan aneh kalau wujud insan-insan yang tak tahu menghargai erti kasih sayang... Jadi... Mari kita saling sayang... Berbatas lah ye... Sini bukan Amerika..
(Apsal yang last ni tak de rima?... Mungkin rima nya dah diambil oleh Rima Rashidi agaknya....)


"Weiii... Apa aku ade kena mengana sama ini cerita daaa?" Rima Rashidi

Rujukan: Gambar dicari di Google Image... 

  

26 comments:

  1. sy maseh syg sm benjamin..
    ahaakss...

    ReplyDelete
  2. hahaha... tq2... sayang menyayang sesama manusia...

    ReplyDelete
  3. tegur tanda sayang dah takde kot dalam kamus sekarang.. kau nak makan caci maki sepak terajang cuba la ko tegur blogger yang garang. Nak tau sila terjah blog den.. ada entri kontroversi sepanjang hari ni..kekekeke

    ReplyDelete
  4. suria: dah bace dah entry tu... tak baik gaduh2 suria... ignore je... lagi kite respond lagi suke la die... slamat maju jaya...

    ReplyDelete
  5. dya: awok kat shah alam je.. bukan kat amerika... kalau kat amerika pon, kite orang melayu ni kene la jaga tatasusila... tak gitu?

    tq menjenguk...

    ReplyDelete
  6. nice entri.... polow ler... hahahahaha....

    ReplyDelete
  7. caya la...ada rima lagik...thumbs up!

    ReplyDelete
  8. Jemari Motel: Panggil JM okey? Thanks datang melawat... pollow? of kos.. saye pollow semula.. tunggu depan lap top tu... jap lagi saye sergah...

    ReplyDelete
  9. cendol?!! huhuhu dh la dpat free.. ptg td nk mkan tp dh hbis.. kmpunan ooo.. org skrg mcm2 kerenah.. bru smlam jmpe blogger femes yg agak kurg ajar.. tp adat la dnia blogging.. klau blog bru nk naik kne pnggil blog sampah je..

    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  10. nadya: rima rashidi pun ade nad.. thanks sudi terjah.. nanti saye kesana... ni apsal macam zorro ni?

    ReplyDelete
  11. farhana jafri: cendol free la bast... tapi skang kene tengok jugak.. ade yg meniaga guna santan segera.. tak sedap....

    ye la.. ade jugak blogger yg mcm tu... cepat lupe diri.. tak pe-tak pe.. kite buat-buat cool je... tq... lain kali datang lagi ye..

    ReplyDelete
  12. kalau hati dah tak sayang... dulu berkepit skrg melenggang sorang2, hai zulfikar awak pun sibuk nak berima-rima mengarang? mengamuk SM banjamin karang...

    karang engko-engko ngan rima rashidi jalan mengangkang gi makan kerang..eh ape kene mengena makan kerang ngan jalan terkangkang?

    "takde kene mngena pun zul, saja menganjing ni kat hang, asal ada bungi 'ang ang ang' kat belakang...

    sekali teringat Mr Ang"

    ReplyDelete
  13. best entry nie...seronok baca .. full of idea...

    ReplyDelete
  14. tegur tande syg?? ada ke?? rase nye kena guna pendekatan lain kot??

    ReplyDelete
  15. Zulfikar Hazri: ko nak berima ke.. nak berirama ke... ikut suke ko la... janji ko happy...

    ang.. ang .. ang.. tot te mu daisuki.. doraemonu... hahah.. lagu doremon....

    ReplyDelete
  16. ieckazul: terima kasih.. susah nak buat orang suke entry kite... syukur la ade orang macam kamu... sila datang lagi ye... ade mase kite ke sana...

    ReplyDelete
  17. fyy mokhtar: salah cakap ke? tegur tanda sayang... terpulang la pade kamu untuk terjemahkan maksud sayang tu macam mana... statement saye general je... sayang... general kan?... sape2 pun boleh sebut... macam kite kate.. sayang la nasik tu terbuang macam tu je... berbeza dengan seorang mak cakap, mama sayang kat kamu senah... dan berlainan juga jika si pakwe mengatakan, i sayang u bedah... subjektifkan...? so saya kate... saye sayang korang semua... member2 blogger.... tak salah kan...

    ReplyDelete
  18. amirah: suke ye.. thanks alot.. datang lagi.. saling menjenguk la ye...

    ReplyDelete
  19. wah!!! nice entry... terbaek!!! igtkan dok nasihat org keliling yg kat dpn mata , sekali dlm blogging pun ade nsht...

    ReplyDelete
  20. misz myza: thanks awak... sudi datang n bace... siap puji lagi...

    saling nasihat menasihati lah antara kite semua ye..

    ReplyDelete
  21. hehe..ade btlnye jgk sume apa yg SM post tu..

    ReplyDelete
  22. syafeika edora: betul.. alah kebetulan je betul tu.. hehehe

    ReplyDelete
  23. Muhamad Luqman: thank you so much.. datang lagi ye..

    ReplyDelete