14.4.11

Bile Dah Tak Bertanggungjawab

Assalamualaikum... Salam Khamis yang harmoni... West mangan ur wrong? Dah makan ke belum? Kalau dah makan bagus la.. Yang belum, elok-elok la tunggu je hari esok... Kalau nak makan pun makan la yg ringan-ringan je... Macam nasi ayam ke.. Nasi goreng ikan masin ke... Hahah... Kepala hot!

So ape cite? Ce cite.. Ce cite... Ce cite... Tak de cite best la hari ni untuk dikongsikan... Ni yang duk terkial-kial menaip... Sambil-sambil memikir ape yang nak ditulis ni... Janji update... Dari kosong macam rumah tinggal tepi highway... Orang nak singgah pun bosan... Ape pun, perlu ade effort. Lunaskan tanggungjawab sebagai bloger. (Blogger ke?) Ye la, blogger la... Tengah tulis blog ni.. Blogger la... Kau ade? Ooooo ade... Bagus-bagus...

Hah... Dapat dah... Die mai dah.. Die mai dah... Aku sebut word "tanggungjawab" tadi. Menarik ni... Ape kate kite kuis-kuis dan ulas-ulas lantas kupas-kupas tentang perihal tanggungjawab. Tapi tambah sikit... "Bile dah tak bertanggungjawab..."... Jeng.. Jeng.. Jengggggggg....

Bos: Bile Dah Tak Bertanggungjawab

Meeting hari-hari... Mengalahkan Perdana Menteri... Kalau boleh staff semua tak payah cuti... Kerja sampai mati.. Komitment semua staff perlu tinggi... Anggap la staff semua macam tak de anak bini...  Maklumlah nak tengok untung berguni-guni... Bile bercakap, tak habis-habis berjanji... Elaun, Bonus dan macam-macam lagi...
Lepas janji tak reti-reti nak tepati... Bile staf protes, mula la pusing tang situ, pusing tang sini... Tukar statement, dari Elaun, dan bonus kepada promotion dan kenaikan gaji... Tunggu punya tunggu punya tunggu, yang dapat cuma tahi gigi... Ini macam punya bos, doa je la supaye cepat mati... Tak pon, cepat-cepat la angkat kaki.... 

Kuli: Bile Dah Tak Bertanggungjawab

Time datang interview, bos tanya semua boleh. Bawak resume, background story, semua yang cangih-manggih. Merayu-rayu bebagai dengan cerita kesusahan dan kepayahan sampai meleleh-leleh... Pakej sekali dengan episod "Bersama Mu Tv3" dengan muke sedih.. Attitude semua ala-ala anak yang soleh. Air muka pun nampak bersih... Mengaku depan bos "saya ni serba boleh"... "Buat kerja apa pun saya tak memilih"... Bile kerja dah diperoleh... Minta stay back buat overtime, start dahhh buat muke letih... Padahal nak lepak mamak minum teh... Ditegur sikit, mogok dan protesnye berlebih-lebih... Bagi 24 hour notis of termination, okeh?


Suami: Bile Dah Tak Bertanggungjawab

Balik rumah lewat-lewat malam. Alasan kerja kuat sampai nak pitam-pitam... Bini kat rumah tertunggu-tunggu dalam kelam... "Manelah laki aku tak balik-balik untuk jamah gulai lemak ketam..." Anak-anak semua mata dah terpejam... Tunggu papanya pulang, paling kurang untuk cium tangan, dapat bersalam... Harammm... Rupenya lepak kedai  Aida Tom Yam... Seksyen 6, Shah Alam...  Borak kosong berjam-jam... Nasib baik kedai tu tak provide main dam... Kalau tak for sure sampai rumah paling awal pun jam 12.30 malam... Kang kalau kene kaunseling dengan Pejabat Agama Islam, time tu, muka mula merah padam...    

Isteri: Bile Dah Tak Bertanggungjawab

Malas satu hal... Kain baju tak berlipat, pinggan mangkuk tak berbasuh... "Abang, carilah orang gaji bukannye mahal"... Dengan jiran pulak, suke carik musuh... Jumpe orang tu, jumpe orang ni, suke mengadu hal... Sampai bergaduh-gaduh... Ade je cerita dibuat modal... Bab-bab macam tu tak payah disuruh... Memang jenis muke tebal... Anak-anak terbiar tak terasuh... Bila laki persoal... Hati mulalah tersentuh... Laki 'mintak' sampai terkais-kais, terkial-kial... "Hep.. Hep... Pi main jauh-jauh..."... "Sape suruh abang carik pasal"... Aduhhhhh... Menyesal...      

Boyfriend: Bile Dah Tak Bertanggungjawab

"I cintakan you sepenuh hati...Ape pun halangan I tak peduli.. Biarlah ape pun terjadi... Hanya Bi seorang bertahta di sanubari"... Amboi kalau berjanji... Pijak semut pun tak mati... Awek pun ape lagi. Serah semua dengan rela hati... Dihangkut sana sini... Macam kompom jadi laki bini... Duit bagi... Body pun bagi... Siap top up kan lagi... Tu belum duit minyak dan macam-macam lagi... Jantan, dah dapat, ape lagi? Bile dah bosan, ditinggalkan pergi... Sebelum bunting, baik cabut lari... Lepas ni, cari lagi... Tak gune punye lelaki...     

Girlfriend: Bile Dah Tak Bertanggungjawab

Kedai-kedai tepi jalan tak boleh lah...  Nak fast food atau restoran mewah-mewah... KFC lah.. Mc Donald lah... Pak we jugak nak kene mengalah.. Kalau ikut hati dan modal, cukup-cukup je untuk makan warung Pak Dolah... Sebab sayang, ikutkan ajelah.... Hujung minggu kene teman membeli-belah... Tengok wayang pulak, cite kartun yang tak boleh blah... Tak dituruti merajuk dan dihukum bersalah.. Kenelah pujuk sampai berlelah-lelah... Siap SMS lirik lagu Jamal Abdillah... Tau-tau berubah... Mule la beralasan yang tak munasabah... Nak mintak putus cakap je lah... Oooo patut lah... Dah jumpe mamat kereta beso dah... Rambang matalah....         

Yang Berhormat: Bile Dah Tak Bertanggungjawab 

"Undilah Saya... Perubahan Untuk Semua"... Motto Pilihan Raya... Huh! Turun padang sekali sekala... Yang naik, yang maju, kroni-kroni dia... Sanak sedara dia... Yang bukan kategori sedara, kalau tak pandai bodek, jangan mimpi la... Roboh gerai, pakai pejam mata... Korek kubur ikut suka dia... Projek-projek sebelum pilihan raya semua tergendala... Harap janji semata-mata... Bila ditanya bila? Time tu dikaitkan soal ekonomi la, cuaca la... Apa ada kena mengena kalau Y.B buat kerja? Orang lain boleh pikir la. Semua Auta...  


Blogger. Bile dah tak bertanggungjawab

Copy paste idea orang selamba.. Mencaras membabi buta.. Tulis ikut suka... Bila kene tang batang hidung sendiri, menyentap pula... Hormat la... Baru femes sikit dah naik kepala... Otai-otai lain relaks sahaja.. Tak perlu kondem cara orang lain berkarya... Masing-masing ade cara... Yang susah tu kenapa? Tekan pangkah je, kalau tak nak baca... Tak pening kepala... Hmm... Sini sana, sentimen belaka...

Sekian.. 



[Iklan... Kepada blogger-bloger di luar sana, jom joint kami di Gerila Penulisan Kreatif. Boleh ping entry korang kat sini. Jom blogging sampai lebam!]

4 comments:

  1. hahaha, kali ni entry ko kreatif dan menarik... best baca... :)

    Thumbs up.. kembali kan aku zulkifli saadon yg duluuuu..

    :). aku setuju sangatlah ngan ko pasal blogger kordi tuu

    ReplyDelete
  2. hehehe.. aku sudah recover rupenye.. kehidupan sudah kembali seprti sedia kala... semakin released dari serabut.. sebab tu la agaknye aku semakin nak termuntah dengan idea... hahaha... syukur...

    blogger kordi.. hahah.. kordisamak...

    ReplyDelete
  3. baru follow.. best n kreatif.. blog pun cantik... suka..sukaa

    ReplyDelete
  4. TERIMA KASEH... PUJI2 PULAK.. ALAHAI.. MERAH PIPI I... THANKS SUDI FOLLOW.. I FOLLOW U JUGAK... TUNGGU KAT SANE YE... DEPAN PC...

    ReplyDelete