27.10.10

Nombor 1120, Kounter Sembilan.

Semalam rakan sekerja ade merungut tentang kelambapan XXX broadband. Bayar puluh-puluh ringgit sebulan. Tapi bile cucuk hampeh, satu "bar" signal pun tak de. Akhirnye terpakselah ditamatkan sahaje khidmat broadband XXX tu. Aku rase satu tindakan yang wajar yang diambil oleh mane-mane pengguna atau pelanggan khidmat mane-mane broadband yang lembap ni. Hak kepenggunaan perlu ditegakkan. Tapi, sesetengah ejen broadband ni bijak. Diikatnye kite dengan kontrak yang tidak-tidak. Kite yang terlalu teruja nak memiliki broadband ni, main "angkat" je tanpe pikir baik dan buruk di kemudian hari. Nak tak ke, tak nak ke, bulan-bulan kene bayar ikut terma kontrak yang telah "ter" tande tangan dalam sedar tak sedar.

Tapi ade satu lagi care sebenarnye. Mane tahu kalau-kalau hati sayang nak tamatkan perkhidmatan broadband ni. Ape carenye? Setelah berkali-kali angkat PC atau Laptop ke tepi tingkap rumah. Berkali-kali mencabut modem dan pasang balik. Berkali-kali restart PC. Tapi hasilnye same jugak. Keadaan tambah urgent ni. Nak download itu dan ini. Nak cari bahan atau maklumat untuk assignment lagi. Belum yang gile Facebook. Kalau sehari tak online macam tak sah "syarat" fardhu kehidupan pulak. Sehari dalam 5 minit nak kene update status. Nak kene bagi tau kat sekelian member ape yang sedang dilakukan. Notifikasi dah berpuluh-puluh masuk. Comment member-member tak berbalas lagi. Macam mane tu?

Gunakan medium yang terbaik. Insyaallah, diorang ni selalu mengharapkan komplain atau teguran. Percayalah. Rata-rata syarikat besar-besar ni, belajar dari rungutan pelanggan. Sebab tu ade kounter atau bahagian "Customer Servis". Ajukan rungutan atau teguran kalian kat departmen ni. Ade masalah teknikal ke. Nak tanye bil ke. Atau ape2 aje la. Rungutan kalian akan dilayan dengan profesionalnye. Atau, buat macam ape yang aku dah buat. Rungutan online. Bukan aku sorang je. Yang lain pun turut serta.
Syarikat perkhidmatan yang bagus akan sentiasa mengambil serious setiap rungutan dan teguran pelanggannya. Tak kirelah ape jenis rungutan pun. Kadang-kadang ade yang tak masuk akal pun ade. Kawan pernah cakap kat aku tentang satu falsafah ni "Yes, customer is always wright, but sometimes they become so stupid!". Macam mane pun tetap kene deal dengan manners dan attitude yang baik walaupun meter kemarahan dah naik tahap mencanak-canak. "zzziiiinnggggg.... zzziiiinnngggg... zzziiiinnngggg..." bunyi wap panas keluar. Ingat, Perkhidmatan ape pun, komunikasi ke, kesihatan ke, perbankan ke, hotel dan pelancongan ke, makanan ke... Kalau takut rungutan atau tak boleh ditegur... "Sendiri mau ingat la!"

6 comments:

  1. XXX tu celklom... hok saye rungut-rungut tu makis...

    ReplyDelete
  2. hmmmm..... biasa la kan servis internet kat malaysia nie masih perlu diperbaiki....

    ReplyDelete
  3. iyo lah man. mungkin BB banyak di pasaran. tapi dari segi coverage tak boleh support lagi. kene la diorng tambah pencawang ke.. or what so ever la...

    ReplyDelete
  4. beselah bro, syarikat nk maju tapi nk cepat lingkup :)

    apa susah, tukat je YYY (CEL) atau ZZZ (DiGi),haha

    ReplyDelete
  5. penaberkala: huhuh.. tu dah sebut tu... saje test...

    ReplyDelete