16.10.10

Bajet 2011

hai semua. terlebih dahulu selamat berhujung minggu. dah lame tak update dengan entry terbaru. minggu-minggu yang sibuk serta meletihkan adalah pada minggu yang lepas. bukan sahaja minggu yang sibuk serta meletihkan, malah minggu yang membuatkan aku frust gile babi (nak sangat ke gile babi?). Aku pun tak tau macam mane status "Glitterity" aku boleh dibanned selama beberapa hari dari Nuffnang. Habis nak joint the club pun tak boleh. Menambah-nambah lagi tak de moodnye aku untuk tulis ape-ape di blog ni.

Sape ade keyboard free? Sape ade keyboard lebih? Boleh sedekah kat aku? Ni pun aku rembat keyboard adik aku Faseha yang cantik sekejap (sekejap ape kebendenya sampai 2 hari). Akibat gatal tangan. Keyboard aku rosak sikit je kelmarin. Cume number kat bahagian atas askara yang tak function bile ditekan. Boleh je kalau aku pakai number kat sebelah kanan ni. Akibat gatal tangan, aku terus capai screw driver, bukak keyboard aku tu dengan muke confidentnye. Bila pasang semula, bukan number je tak boleh tekan. Detect pun tak. Lohhh... Lessot muke aku (maknenye bengang la dalam bahase kepulauan di daerah Mersing). Beli baru? Hehehe. Paham-paham je la.

Tinggalkan la cerita frust dan lessot ku tu. Beralih ke cerita menarik pulak. Tak terlambat mungkin untuk aku ucapkan syabas n tahniah buat kontigen sukan komenwel Delhi yang bawak balik 12 emas. Melepasi sasaran 10 emas yg disasarkan MSN. Walaupun kalau ikut aku, malaysia boleh target lebih dari 10 emas tu. Biasela playsafe... Buat tak capai target kene bambu pulak. Ye lah... Kan orang kite... Mane boleh terima kalau orang lain cakap tak serupa bikin.

Bajet baru dah keluar. Betul-betul PM kite bela staf-staf kerajaan. Bagus-bagus. Cume aku harap, staf-staf kerajaan lepas ni perlulah bekerja dengan lebih berintegriti. Jujurlah melaksanakan segala amanah yang telah dipertanggungjawabkan. Anggaplah setiap sen yang kerajaan bayar, tu sebagai bayaran bagi setiap jerih titik peluh kalian. Kurangkanlah mengular. Kurangkan menghilang dari tempat kerja. Kurangkan jugak overtime yang tak masuk akal. Kurangkan bercakap mengarut. Lebihkan bekerja. Bekerja dengan tekun. Laksanakan tugas dengan cekap. Ingat, setiap sen itu, dibayar atas dasar kepercayaan kerajaan. Amanah tu. Jadi darah dagingkan? Kalau kite selewengkan amanah tu, duit gaji yang kite terima kita guna untuk makan, pakai, serta menyara anak-anak, bagi mak ayah kat kampung dan macam-macam lagi. So, kalau hasil tu dari sumber selewang atau belok-belok, atau curi tulang, atau duit tepi? Macam mana?

Adakah ini statement orang dengki? Tidak rasanya. Aku pun tak peduli kalau statement aku dilabel sebagai dengki. Aku pun tak kisah kalau aku "terpulau" dek kenyataan ni. Aku tahu, aku seorang yang rajin. Amanah. Berilmu. SO?! Sebab, hakikatnya memang betul, masih ade kakitangan yang datang kerja sekadar datang tunjuk muka. Datang menunggu arahan (tak proaktif). Tak faham apa itu "perkeranian", apa itu "operasi". Dasar bangang!. Najib as PM pun kalau baca statement aku, die akan angguk. Mungkin akan berasa kecewa kalau-kalau masih ade segelintir kakitangannya yang sekadar menunggu tuntutan insentif, bonus, kenaikan gaji, kenaikan macam-macam yang dijustifikasikan sebagai hak mereka. Syukurlah. Macam mane pun kerajaan tetap lunaskan tuntutan tu. Sekarang adalah masanya untuk membalas kembali kepercayaan kerajaan tu. Mari kita lihat sejauh mana produktivi tu terkesan dari segala "kenaikan" yang diwar-warkan Najib melalui Bajet yang diumumkan semalam. "Mari kita lihat siapa yang kena".

Tak sabar rasanya untuk mengaplikasikan segala Kerajinan... Kepandaian... Produktiviti... Idea... Integriti... Kecekapan... Kemahiran dan macam-macam lagi kelebihan aku ni dengan swasta... Tak sabar nak tinggalkan organisasi kerajaan yang selalu buat jiwa aku BERONTAK!!! Burubahlah kakitangan kerajaan...

7 comments:

  1. saya ada sedikit respons tentang bajet 2011 :)

    ReplyDelete
  2. eh awat kena banned?

    bajet 2010..
    hoho no commnt la xD
    tax nek kan :((

    ReplyDelete
  3. ken: ok.. on my to your blog... nampak menggamit perhatian..

    ReplyDelete
  4. FR: heheh.. nak tau nape? pasal gatal tangan pi letak ads competitor... hahahaha... lalalalala...

    ReplyDelete
  5. arap2 bujet kali ni blh meningkatkan ekonomi negara....

    ReplyDelete
  6. heheh.. mesti... bukan meningkatkan harga barang lagi harapnye...

    ReplyDelete
  7. entahlah ada yang cakap Ok dan ada yang cakap tak OK, memang susah nak puaskan semua pihak kan

    ReplyDelete