9.9.10

Menu Wajib Hari Raya

Raye dah esok. Atau diterbalikkan ayat tu "esok dah raya". Sekejap je sebulan. Dah-dah la tu. Dah tak boleh patah balik dah mane-mane yang tak puas berpuase. Atau yang rase Ramadhan tahun ni tak brape nak dimanfaatkan. Sekurang-kurangnya bersyukurlah sebab diberi peluang olah Allah swt untuk berpuasa tahun ni. Doa-doalah untuk bertemu lagi tahun hadapan.

"Eh... Eh.. Eh.. Ni sape suruh raye ni? Tahun ni menu tak cukup. So tak boleh raye!"... Haaa... macam tu lah nak digambarkan macam mane penting dan bermaknenye menu-menu wajib hari raya bagi aku. Tak dapat banyak, sikit pun jadik la, asal buat. So this time jom share ape kah die menu-menu wajib hari raya bagi aku.


KETUPAT. Bayangkan kalau bende petak-petak empat segi ni tak de dalam menu. Atau digantikan dengan yang lain macam nasi putih ke, nasi minyak ke... Huh! Tak boleh. Tak boleh. Merajuk. Boleh merajuk. Dah tu raye. Tak de ketupat. Mane boleh. Tapi sekarang ni dek kerane kesuntukan mase nak menganyam. Atau sebab ketiadaan bekalan pucuk kelapa maka "ketupat adabi" pun boleh la.


Menduduki carta ke-2 terpenting bagi kategori "Menu Wajib Hari Raya" ialah. SATE!. Ni tradisi keluarga aku. Asal kisahnye, En Sa'don Arsad (bapak akulah) adalah penjual sate termahsyur sekitar tahun 70an kat Mersing (Ceh!). Tapi bapak aku dah bersara dari meniaga sate ni awal-awal lagi. Katenye die jumpe bungkusan kuning kat atap stall satenye. Terus tak maju-maju bisness. Kebetulan mak aku pulak ade secret recepi sate madura. Resepi tu pulak turun temurun jatuh kat aku dan adik beradik. Tu yang tiap-tiap tahun, bile kumpul satu family time raye, mesti kene buat. Serious! Lebih sedap dari biase. Dato' Haji Samuri pun jeles. Jangan marah Dato'.


SAMBAL KACANG. Setengah orang panggil Kuah Kacang. Orang putih panggil Peanut Sauce. Terbaik! Mak aku punye resepi the best. Cukup manisnye. Cukup pedasnye. Cukup masinnya. Siap ade rase biskut merry sikit dalam. Makan dengan ketupat sahaje pun sedap dah. Kalau tak de sambal kacang ni, sate nak celup mane pulak? Air oren? Letak dalam kuah lodeh pun "Terbaek!". Nak makan gitu je pun boleh. Hidup macam sup. Huh! Sakai habis!


SAMBAL GORENG!. Oh yeah bebeh! Give me my sambal goreng! I need my sambal goreng. Cerita banyak tak guna. Silap-silap, siap je mak aku tutup api dapur, sambal goreng dah sepiring kene sental. Bukan ape, buat food testing dulu. Ye lah, quality kene jage. Tak sempat tunggu pagi raye dah kalau jumpe sambal gorang ni. Ni bapak aku pun setuju ni. Siap kuar statement. "Tak buat sambal goreng ni macam tak beraye kite".


Ni favorite mak ngan abah aku. RENDANG DAGING. Aku tak berape la. Tengok la, kalau daging tu jenis lembut, aku sental. Tapi kalau agak liat-liat sikit, better aku makan time raye ke 2 atau ke 3 nanti. Rendang ni tahan. Insyaallah. Time raye ke tiga tu daging tu makin lembut pasal selalu kene perangat. Time tu makan dengan roti puti pun ok jugak. Buat breakfast. Sental bersama kopi 'O'. Yang pasti, menu rendang daging ni selalunya ade atas meja time hari-hari raya ni.


"Lodeh hai abang lodeh, Lodeh anak Pak Salleh, Pakai baju labuh, Seluar longgar hampir terlondeh..." Lagu Lodeh Mak Lodeh oleh Anita Serawak. Tak de kene mengena dengan menu wajib seterusnya, KUAH LODEH. Bagi yang nak makan berkuah sikit, bolehlah menyental kuah lodeh ni. Tradisi jawa, bertukar juadah. Biasenye kuah lodeh ni mak aku masak lebih sikit untuk bagi jiran-jiran sebelah. Layan jugak. Pagi raye sental ketupat, satay dan kuah kacang. Kuah lodeh ni untuk "mentong" pulak. Petang-petang sikit. Layan lontong pulak. Kompilasi kalori terbaik bulan syawal ni!


AYAM MASAK MERAH. Yang ni masuk kategori optional. Tapi biasenye ade. Pun selalunya jadi juadah yang ditukar-tukar dengan jiran sekampung atau sedare-sedare terdekat. Ikut aku, aku ratah je. nak-nak kalau dapat part drumstik atau wing. Ye lah. Kot dah masuk banyak sangat. Tengok ayam masak merah ni kesian jer tak de yang sudi jamah. baik ratah je. Pun layan. Kuahnye makan dengan roti putih pun layan. Terbaik!

Ok. Let's bring this to the conclusion. Yang pasti juadah-juadah ni jarang kita prepare sendiri time hari biase. Memang kalau pegi gerai nasi campur senang je jumpe. Tapi compare time-time raya ni, kita satu keluarga prepare sendiri. Keluar duit belanja sendiri. Setahun sekali. So, lets enjoy our meal. But jangan lupa jiran-jiran keliling. Sanak saudare, sedekah-sedekah la kat diorang sikit. Biar semua dapat merasa. For guys, ringan-ringan kan tulang tu untuk ke dapur tolong ringan-ringankan beban mak or isteri masing-masing. Kurang-kurang pun tolong kemas rumah dah ok ape. Jangan duk kangkang je...

Ok. Jom kite bersiap. Esok dah raye. So dari aku Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat sekelian umat Islam. Kepada sanak saudara jauh mahupun dekat. Sahabat handai (Zulfikar hazri di mana kau!). Budak-budak Nuffnang. Mak dan abah. Adik-adik dan kakak-kakak tersayang. Rakan-rakan sekerja yang jauh di kampung halaman masing-masing. Dan teristimewa buat Siti Fatimah Mohd Shahari sekeluarga. Maaf Zahir dan Batin.

8 comments:

  1. Rendang daging, ayam masak merah, satay, I'm hungryyyy :). Selamat hari raya to you and your family. Happy holidays.

    ReplyDelete
  2. Whoaaa... memang sumer MENU yang TERBAIK....!!!! tak sabar nak makan time raya nanti

    ReplyDelete
  3. wow...delicious!!! Selamat Hari Raya

    ReplyDelete
  4. tak sabar dah nak makan rendang..
    yummy ...
    btw
    selamat hari raya !

    ReplyDelete
  5. Memang terbaik menu ni. Sedap-sedap belaka. Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin ya. :)

    ReplyDelete
  6. jom celebrate hari raya dengan semangat satu malaysia... slamat hari raya semua...

    ReplyDelete
  7. saje je nak buat kami di perantauan ni menangis :(
    eid mubarakkk!

    ReplyDelete
  8. muchang... sorri tak de niat pun... slamat hari raya aidil fitri kat mana pun muchang berada...

    ReplyDelete