19.8.10

Kompilasi Tangkap Muat

Hai assalamualaikum.

Entry-entry terbaru ni agak jauh sedikit dari cara penulisan lame aku dahulu (bagi yang follow lah)tapi tak pe kan untuk lari sikit dari kebiasaan. hari ni aku siap compile dan siap edit sikit untuk entry terbaru. tak banyak effort. and thanks to zulfikar hazri atas sumbangan idea. sebagai seorang insan biasa, aku banyak terhutang dengan kau. hutang budi. hutang penghargaan. hutang idea. hutang masa. hutang ketawa. macam-macam hutang lagi. biarlah allah sahaja yang membayarnya dengan limpah rahmat serta kesejahteraan hidup. kepada kalian yang ingin membaca entry terbaru ni, dinasihatkan agar kalian membaca terlebih dahulu entry-entry terdahulu bagi bulan Ogos ni. kalau tak mungkin kalian tak akan faham dari mana munculnya nama-nama watak dalam entry ni. selamat membaca. ingat. sekadar bacaan ringan. bukan untuk mencetus ketegangan mahupun bahan umpat. cerita yang baik-baik sahaja di bulan ramadhan ini.

Zulfikar Hazri

Manap: Askum Wahab, mlm ni jmptla ke rmh, ade kenduri arwah ngan tahlil

Wahab: Maaflah Manap, aku bkn ape, keberatan sikit kenduri2 arwah ni, org ckp bidaah.

Manap: Iskk Wahab, ko ni dah mengaji Wahabi ke skrg?

Wahab: Wahabi tu ape? Wahab aku tau la, tu nama aku.

Manap: Wahabi ni org x pg kndri arwah dgn bace Qunut.

Wahab: Ooh, eh Imam Shafie bkn makruhkn arwah ke dlm kitab dia?

Manap: Eh ye ke? xpernah aku dgr plak.


Yukiko Aiko: ‎???


Zulkifli Sa'don

Basir: Fuh. Best tu. Dapat makan.

Wahab: Eh. Bile pulak munculnye ko ni Basir. Tibe-tibe je. Dengar je pasal makan, laju je ko ek?

Basir: Hehehe. Orang kate rezki jangan ditolak. Kalau ko nak tolak. Tolak kat aku. Heheheheh.

Wahab: Ek elehhh. Macam tu pulak.

Manap: Haaa. Elok la tu Basir. Batang ye. Ikut skali orang mesjid.

Basir: Ikut orang mesjid?

Manap: Ye la. Lepas Maghrib karang. Skali ngn Jemaah Mesjid. Ngn Lebai Farid

Wahab: Lebai Farid? Macam pernah dengar je.

Manap: Ye la. Lebai Farid, kalau kamu ade Facebook, die ade kuar dalam cite Jidin Kecit tu.

Basir: Ooo Lebai Farid tu ke? Yg ngn Leman tu.

Manap: Hak ah. Yg tu la.

Wahab: Oooo. Ye la. Ye la. Yg brappp. Brappp. Prottt. Prottt. Prettttt. Tu.

Manap: Ye. Yg tu la. Hahahahha

Hahahahahah... hahahahhaha... hahahahha...

Basir: Masuk Facebook Lebai Farid tu kan.

Manap: Ye la. Mcm kite skang ni la.

Basir: Hah!

Wahab: Hah!

Manap: Ye la. Kite dalam Facebook skang ni.

Wahab: Ah. Merepek la ko ni Manap. Aku lempang karang! Aku serious tau. Ko buat suspen pulak.

Basir: Entah ape2 ntah. Becakap tu biar la logik sikit!

Manap: Ek eleh. Aku cakap tak caye. Heeehhheeeehhheee. Kite dalam Facebook.

Basir: Hish! Ko ni dah gile agaknye kan? Jom lah kite blah. Malas layan Si Manap ni. Jumpe ko malam ni je la. Tu pun kalau aku rajin. Kalau Zulkifli ngn Zulfikar tu rajin nak menulis. Crite sambung-sambung ni. Ehh. Ehh. Manap betul la. Kite dalam facebook ni. Aku macam tak percaye la. Ehh. Eehhh

Wahab: La ni sorang lagi. Entah ape2 la korang ni. Tu la banyak sangat bace komik. Bace majalah ntah ape2 ntah. Ni la jadinye. Mengarut je. Aku nak pi bazar beli kuih kat kedai Kak Chombi... Kak Chombi? Tu macam cite aku je. Ehhh. Ehhh. Ttiidakkkkk!!!!!!

''Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri. Uhuk!! Uhuk! Uhuk! Cut. Cut. Asap tebal sangat la. Ni mane punye mesin foging korang pakai ni. Hampeh betul prop ni”


Zulfikar Hazri

Jiman: Cut!!! Woi Vellu ape ko nih tak servis mesin fogging nih??? Aku suruh pakai mesin yg guna kat citer Cikgu Razak tu. Yg ko guna mesin fogging nyamuk aedes masa ko tangkap bewak tu apehal? Kan dah terbatuk2 talent aku.

Vellu: Aayyyyyooooooo Encik Jiman , banyak sorry la tuan, saya tadi ada sakit perut juga, mau kasi buang, belakang Tuan sudah kasi itu bunyi. ACTION!!. Saya mana boleh tahan, mana mau berak lagi, mana mau angkat mesin fogging lagi. Itu tipi juga, fogging mesyin lama juga ada, saya kasi hantam saja la tuan.

Jiman: Saya bukan TUAN. Saya director.

Vellu: Tabik Mr director.

Jiman: (Berkate2 dalam hati) Iskkk tak sangka aku, kene cas bulu ayam positip negatip pun org boleh panggil aku tuan. Hik hik hik. Untung badan. Hah kamu ni Vellu, sakit perut la ape la. Tu la saya dah pesan, jangan makan banyak sangat bewak, banyak bakteria. Awak degil, suke sangat bewak kari. Vellu Sundreennnn Vellu Sundrennn. Sudah sudah, kasi bersih itu asap semua, bikin baru.

"Ready for takeeeeeeeee!!!! one take, two take. Action!!!

-------------------------------------------------------------------------------------

Wahab: Ehem ehem. Eh Basir, aku nak tanya ko sikit la Basir, apesal dalam banyak2 citer Zulfikar ngan Zulkifli, name ko baru muncul hah Basir? Ko ni melambangkan watak sape ye? Aku konpius lahhh

Basir: Isk ko ni takkan ko tak kenal aku? Aku laaaaaaa.

Wahab: Owhhh, ko ni ke tuan punye Restoren Mamak Basir kat Mersing tu? Bepan bus stand. Dekat2 ngan roundebot tu? nama restoren tu sah Basir. Ko la nih yeeee.

Basir: Ade pulak ke situ. Takkan la senang sangat plot citer nih, kalau nama aku sama dgn nama watak aku? ko pun biar la benar Wahab.

Wahab: Eh ape plak takde, watak real life banyak ape, tu ko tengok, Cikgu Razak ade. Zulfikar ade, Zulkifli pun ade, walaupun dia letak dlm kurungan bukan nama sebenar mcm ni (Bukan nama sebenar). Tapi niat dia mmg nak cerite pasal kisah idup dia la tu.

Basir: Ye tak ye jugak, tapi aku bukan Basir tu. Meh sini, aku tunjuk kat kau klue sikit. (Basir lantas menyeringai kan mulut nye yg sebelum ini di cover2. Ternampaklah giginye yg sangat ikonik tu.

Siapakah dia???? Basir?? Siapakah dia yg mempunyai gigi yg sungguh terkenal itu? Adakah dia bakal membuat comeback yg terhebat pada abad ini? Adakah dia bakal mencuri tumpuan sebagai teraju utama??? Kita saksikan sambungannya.
DRAMA TIDAK BERBABAK. ZASSSSSSSSSSS!!!


Zulkifli Sa'don

Jiman: Ready ye amik tempat masing2. Vellu. Asap ready?!

Vellu: Wokkeh! (Sambil geleng-geleng kepala)

Jiman: Dah ke belum?!

Vellu: Sudahhh. Sudah cakap. Tada paham bahasa melayu ka?

Jiman: Habis tadi ko geleng.

Vellu: Wooo. Mana ada geleng. (Padahal tengah geleng)

Jiman: Hah tu geleng

Vellu: Ini bukan geleng. Ini goyang juga. Srupa pokok juga. Goyang. Goyang ka. Geleng ka. Angguk ka. Mulut sudah cakap wokkeh pun tada paham ka? Ini macam sudah mau kerja.

Jiman: Hah ye lah! Ape2 je. Kang jangan banyak sangat asap.

Vellu: Wokkeh

Jiman: Lagi mau geleng.

Kamera bergerak ke atas. Ade jugak yg duduknye celah2 pokok. Atas dahan. Celah pokok pisang. Bawah kereta. Dan macam2 spot lagi untuk mendapatkan angle yg paling seram la kononnye.

Joned: Aduh. Ape punye bale la aku kerja ngn tuan director ni. Atas busut anai-anai ni disuruhnye aku shoot gambar. Aduh2. Hishhh!!! Kalau celah2 pokok tu tak pe jugak. Blakang semak ke. Dah la tu nak shoot muke Wahab ngn Basir ni plak. Dah la time skolah dulu aku bukan main jaki lagi ngn si Wahab ni. Ske sangat lari time Kelas Kemahiran hidup. Dah la tu, aku pulak kene mencariknya. Hishhh nasib baik la aku ni ade jgak pengalaman merakam gambar dari angel tersembunyi ni. (Joned terus tersenyum mengimbas kembali kerja-kerja melakukan rakaman tersembunyi yg pernah dilakukan) Mona. Mona. Pandai ko menari mengikut irama lagu kumpulan 'Elete' (Tibe-tibe nama Mona terus tersebut dimulutnya. Sape la Mona tu gaknya? Ntah la. Biar la Joned sorang je yg tahu)

Jiman: Hoi Joned. Nak keje ke nak sengeh?!

Joned: Sengeh bos. Ehh. Keje bos. Hehehehehe.

Yukiko Aiko: Huhu~ tak paham la.

Jiman: Eh cik Yukiko Aiko tengah membace ke? Hmmm. Ni lah keje bebudak Zulfikar ngn Zulkifli ni. Kami ni lah yg jadik mangsenye. Nak menghidupkan watak2. Dah la diorang main petik je name kiteorang ni. Ape lagi. On de spot la kene blakon. Macam doktor. On call. Hmmm. Tu. Tu. Tengok tu diorang tu. Ape la yg diorang dok pikir nak tulis tu. Ade-ade je. Nasib la name sape dipetiknye. Name Abg Jiman ke (bukan main ko Jiman, berabang-abang dengan Yukiko Aiko). Vellu ke. Wahab ke. Sape2 je la. Kepale otak diorang tu ligat je mencari idea. Sabar je la. Pantang dapat keyboard. Dapat komputer ade je yg nak ditulisnye. Abg Jiman dah masak dah dengan diorang tu. Hah ni. Mcm skang ni Cik Yukiko Aiko dah terlibat. Nasib la. Kalau kene petik nama macam kami ni. Nasib la.

Yukiko Aiko: Apa aku ada kene mengena dengan ini gambar!!!!!!!


Zulfikar Hazri


Yukiko Aiko: Baper kali dah saya ckp abg, saya taknak dah terlibat dgn production house ni taaaaawwww (Taw tu sebutan tauuu yg disebut dengan ngade2 bak model berlakon drama)

Jiman: Rilek la awak. Kejap je, awak nye line 2, 3 baris je, lagi awak memberontak lagi banyak line awak kene ckp, tengok mcm skrg ni, tak pasal2 dah tejebak dalam komen Zulfikar pulak, awak tau ke Yukiko, Si Zulfikar tu agaknya dah termasuk2 dlm mimpi pasal abg nih.

Yukiko Aiko: UUuuiiiIIiiiiikkkk. Apsal aku terus je jadi watak dalam drama ni? Woiiii tolong woiiii tolongg. Tuk tuk tuk tukkkkk (bunyi jari2 Yukiko Aiko mengetuk2 skrin laptopnya, mintak dilepaskan dari kotak komen Facebook wall nih)

Vellu: Hallooooo bossssssshhh. Mr Jiman, bila mau kasi bunyi itu ACTION jugaaaa. Saya sudah mau tidur la ini macam boshh. Bosh mau direct ini drama kaaa?? Bosh mau main cinta? Ayyooo yoy yoooooo. (Angguk2 pulak, walhal patut geleng2 kepala la masa ni kan)

Joned: (Kadang2 kawan2 rempit dia sebut John nama dia, kalau sedara mara dia belah terengganu panggil nama dia Jong)Bosssss cepat la bossss. Saya dah tak tahan dah kene hurung anai2 ni, kang saya set auto je camera nih, tak pasal2 nari Elite je kita semua kang. (Latar belakang muzik Elite berkumandang. 'seakan satu dunia.. tidak mengerti, perasaan ku padamu. jangan ko cabar, ohoopp caramu dan caraku. ohoppp tak sama tak diragu. ohopp tak mungkin lagi aku diperdaya, kini ku tahu siapa kau sebenarrr)

Jiman: Okeyyyy. Sory2 semua. Dah dah pendekkan line aku nih,
CAMERA READDYYYYYY!!!!!!
LIGHTING READYYYYYY!!
SOUND CHECKKKKK!!!!
READY FOR TAKEEEEEEEEE....


Yukiko Aiko: Oo ye ke??? x fhm gak...hahaha~


Zulfikar Hazri: Tak peduli awak paham ke tak....hahahaha (lagi zalim)


Zulkifli Sa'don

Jamel: Ade aku kesah.

Jidin Kecit: Jidin Kecit pon tak kisah. Ayah ngn mak pun same. Kan ayah. Kan mak.

Jidin Besar dan Suzana (rambut masih basah lagi)Betul. Ade kami kesah.

Kasmah: Hak ah ade aku kisah.

Lebai Farid: Tak baik sebenarnye. Tapi lebai pun tak kisah la.

Vellu : Ade ako keysah. (Geleng-geleng sambil jelir lidah) Ammak. Uttapailek!

Daud: Entah tu. Ade kami kesah? Kami? Wakil skali peniaga air tebu satu Malaysia. Padil tak dapat datang. Cirit.

Leman: Lehhh. Ade aku kesah?

Wahab: Ade aku kesah!

Kak Chombi: Akak peduli ape. Ape akak kisah.

Mimi: Mimi pon same ngn Kak Chombi.

Manap: Betul2 (Sambil-sambil usha due jande tu. Kak Chom ngn Mimi)

En Sepul: Ehem. Ehem. Manap pandang staff aku nampak. Hmmm ade aku ambik peduli?

Jiman: Hoi!! Ada aku kesah la! Pandai2 lak ubah skrip.

En Sepul: Eh. Sorry tuan director. Semula-semula. Ada aku kesah?!

Joned: Hahahahaha. Pandai2 jek. Kan dah kne marah ngn bos aku. Ade aku kisah ke?

Samat: Ko pe hal!

Syafik Mislan: Apahal?

Samat: Ko la. Ape hal!!

Syafik: Ler yg ko pe hal-pe hal kat aku ape hal.

Mak Cik Bibah: Heyy bebudak bedua ni. Tak boleh bawak majlis betul la. Tengok diorang semua pandang dah tu. Malu la sikit. Meh kite sebut ramai2.

Samat, Syafik Mislan, Mak Cik Bibah: Ade kami kisahhhhhhh!!!!!!

Jiman: Ok2. Kumpul ramai2. Cepat. Nak buat sekali gus ni.

Ramai-ramai kumpul macam nak amik gambar raye. Semua sekali la. Baik yg ade name kat atas mahupun yg tak de. Jerit ramai-ramai.

''Ade kiteorang kesahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Booooooooo. Booooooo''

Tak lame lepas tu. Lepas semua orang siap nak balik.

''Eh. Eh. Eh. Tak tunggu saye pun. Maaf la jalan jem. Huh! ade aku kesah ko paham ke tak?!'' Cikgu Razak


Zulfikar Hazri

Zulfikar: Hak hak hak hak hak hak hak (gelak ketare nama nya)

Zulfikar: Wkakakakakakakakakakakakakaka(gelak tak ingat dunia)

Zulfikar: Hihi ehem ehem.. (gelak Lebai Farid sambil pegang tasbih)

Zulfikar: Huhuhuhuhuhuhuhuh ye beda bedu bedu...(g...elak Padil dapat pegang jari kak chombi masa amik cucur udang)

Zulfikar: Wahahahahahaha warrrpp burppp.. (gelak Vellu puas dapat makan kari bewakk)

Zulfikar: Wakakakakakaka, hahahaha... kekeke.. kakaka.. kukuku lalalalalalalala(lawak sangat, memerlukan 2600 kilojoles kalori utk gelak sebab lawak sangat)

Zulfikar: heeheheheheheh ermmphh(gelak terdiam, sebab kantoi gelak sorang2 dalam opis bace komen facebook)

1 comment:

  1. laju sangat menaip, en. zul.. tersilap-silap ejaan..

    atau..

    memang disengajakan? ;)

    ReplyDelete